Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως για την πρόσφατη μαζική επίθεση της Ουκρανίας σε τέσσερις ρωσικές αεροπορικές βάσεις — Μπελάγια, Ντιαγκίλεβο, Ολένια και Ιβάνοβο — νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Σύμφωνα με πηγές από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), τις οποίες επικαλείται το BBC, η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Ιστός της Αράχνης» και σχεδιάστηκε με απόλυτη μυστικότητα για περίπου ενάμιση χρόνο. Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή υπό την άμεση εποπτεία του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Αντρέι Γερμάκ, φάνηκε να υπονοεί την επιχείρηση μέσω αναρτήσεών του την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram και X, όπου χρησιμοποίησε ένα emoji με ιστό αράχνης. Αυτό εκλήφθηκε ως έμμεση επιβεβαίωση για την ονομασία της επιχείρησης, αλλά και ως ένδειξη του ρόλου της ουκρανικής ηγεσίας στον στρατηγικό σχεδιασμό της.
Πώς στήθηκε η επιχείρηση
Οι λεπτομέρειες της επίθεσης προκαλούν εντύπωση, καθώς βασίστηκαν σε ένα ιδιαίτερα ευρηματικό σχέδιο. Τα πρώτα κύματα των drones τύπου FPV στάλθηκαν σε ρωσικό έδαφος, κρυμμένα μέσα σε ξύλινα κοντέινερ τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε φορτηγά.
Τα κοντέινερ αυτά άνοιξαν με τηλεχειρισμό την κατάλληλη στιγμή, απελευθερώνοντας τα drones ώστε να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους υψηλής σημασίας. Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά μέσα απεικονίζουν drones να εξέρχονται από την οροφή αυτών των κοντέινερ. H ζημιά για την Ρωσία ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι απώλειες της Ρωσίας και η απάντηση με μαζικές επιθέσεις
Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά, φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατηγικά ρωσικά βομβαρδιστικά να έχουν τυλιχθεί στις φλόγες στην αεροπορική βάση Μπελάγια, στη Σιβηρία. Αυτά τα αεροσκάφη, τύπου Tu-95 και Tu-22, χρησιμοποιούνται κυρίως για εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και αποτελούν πυλώνα της ρωσικής αποτρεπτικής ισχύος.
Ουκρανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, μιλώντας ανώνυμα στο Reuters, υποστήριξε ότι η SBU κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 40 ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Αν και το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα στοιχεία, η δήλωση αυτή ενισχύει την εντύπωση ενός συντονισμένου και επιτυχημένου χτυπήματος από την ουκρανική πλευρά.
Σε αντίποινα, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση με drones από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Συγκεκριμένα, μέσα σε μία νύχτα εκτοξεύτηκαν 472 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επτά πύραυλοι κατά ουκρανικών στόχων. Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κατέρριψε 385 από αυτά, επισημαίνοντας τον τεράστιο όγκο της επίθεσης λίγο πριν από τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη.
Οι πυρκαγιές κατασβέστηκαν και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Ορισμένα άτομα που συμμετείχαν στις επιθέσεις συνελήφθησαν, δήλωσε το Υπουργείο.