17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Πώς έφτασαν ως εδώ τα SYNKA

Ημερομηνία:

Το Α και το Ω για τα SYNKA είναι ένα πρόσωπο και έχει το όνομα Απόστολος Αλεξάκης. Αυτός έφερε ως εδώ το συνεταιρισμό και τώρα παραλαμβάνει τη σκυτάλη ένα πρόσωπο με ειδικευμένες οικονομικές σπουδές στην Αγγλία, ο γιός του Δημήτρης Αλεξάκης.

Για να φτάσουμε ως εδώ έπρεπε όμως να υπάρξει μια ανάταση ή μια επαναφορά στα επίπεδα μιας βιώσιμης επιχείρησης.

Τα ΙΝΚΑ (τότε στα πρώτα χρόνια) μετά τον πρώτο ενθουσιασμό και τις πρώτες ενέργειες σύστασής τους με δύο μόλις καταστήματα, άρχισαν να ζορίζονται, να είναι σε πολύ δύσκολη για την επιβίωσή τους κατάσταση.

Τότε μια επιτροπή από τους πρώτους μετόχους μετά από πολύ σκέψη και συζήτηση αποφασίσαμε να καλέσουμε τον τότε υπάλληλο του ΟΤΕ Απόστολο Αλεξάκη ν’ αναλάβει τις τύχες του συνεταιρισμού. Μετά από τις σχετικές ενέργειες (επισκέψεις – συζητήσεις) ανέλαβε τις ευθύνες της πορείας του εγχειρήματος.

Έτσι από τότε, εδώ και πολλά χρόνια, η όλη προσπάθεια προχώρησε με μεγάλη επιτυχία και απογειώθηκε. Απλώθηκε σ’ όλη την Κρήτη και στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας με τελευταία κατάληξη το νησί των Φαιάκων, την Κέρκυρα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτή η εκπληκτική πορεία του συνεταιρισμού το καλό της διοίκησης Αλεξάκη.

Παράλληλα έδωσε πνοή και στα πρώην μπακάλικα και νυν μίνι μάρκετ της γειτονιάς αφού αντί να κλείσουν όπως ορισμένοι προέβλεπαν, τα SYNKA τους έδωσαν ζωή. Έτσι τα SYNKA έδωσαν χώρο και δύναμη στους μικρούς επιχειρηματίες σίτισης.

Βέβαια από την πρώτη μέρα έως σήμερα είναι ο μέγας προωθητής της τοπικής παραγωγής που βρήκε στα ράφια του τον δρόμο της για τους καταναλωτές.

Τα SYNKA όμως, με επικεφαλής πάντα τον Απόστολο Αλεξάκη, γίνονται πρωτοπόρα στην ισχυροποίηση του ελληνικού επιχειρείν στον χώρο των super market με την δημιουργία ενός ισχυρού φορέα που λέγεται ΕΛΟΜΑΣ.

Όμως τα SYNKA κάθε χρόνο έχουν μια καλή χειρονομία για κάθε μέτοχο – συνεταίρο τους, το μέρισμα που είναι μια σημαντική βοήθηση τις μέρες του Πάσχα.

Όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα το πολυπληθές προσωπικό του Συνεταιρισμού απολαμβάνει την σιγουριά, την ασφάλεια και τις πιο σωστές αμοιβές και καλές συνθήκες εργασίας. Ο «άγιος Απόστολος» όπως τον αποκαλούν εργαζόμενοι των SYNKA είναι άνθρωπος με ευαισθησίες εξ’ αυτού και ο χαρακτηρισμός που του δόθηκε.

Όσοι του ζήτησαν βοήθεια τους έδωσε πολλές φορές, γεύτηκε κι αυτός την αχαριστία αλλά πάντα έμεινε άνθρωπος με ευρύτητα αντίληψης και μεγαλοψυχία.

Τώρα ο Απόστολος και ο Δημήτρης Αλεξάκης μαζί με το συμβούλιο του Συνεταιρισμού αποφάσισαν και προωθούν τη συνεργασία με τον άλλο ελληνικό κολοσσό στον χώρο των σούπερ μάρκετ, τον Μασούτη, με τη δημιουργία Α.Ε.

Η έδρα της νέας εταιρείας θα είναι εδώ, κυρίαρχο στις αποφάσεις θα είναι το Δ.Σ., η συνεργασία στο 50-50 και οι εγγυήσεις δοσμένες για κατοχύρωση των μετόχων.

"google ad"

Αυτά είναι τα γεγονότα που επιβάλλεται να αναγνωρισθούν για ένα νέο άλμα προόδου που θα δικαιώσει τον αρχικό οραματισμό μας.

ΥΓ: Τελευταία ορισμένοι κόπτονται, γιατί άραγε; Μήπως αυτοί έκαναν τον αγώνα κατά των πολυεθνικών; Γιατί ξιφουλκούν κατά μιας υγιούς ελληνικής επιχειρηματικής εξέλιξης; Τι πρόταση έχουν να αντιπαραθέσουν; Έχουν;

Είναι θλιβερό όταν εμπλέκονται σε επιχειρηματικές κινήσεις και κόμματα και μικροκοματικές κοντόφθαλμες αντιλήψεις που δεν έχουν θέση στη νέα επιχειρηματική προσπάθεια των SYNKA.

Νίκος Αγγελάκης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

2 ΣΧΟΛΙΑ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...