Πώς ο Τρισέ τορπίλισε το σχέδιο του ΔΝΤ για κούρεμα του χρέους το 2010 για να σώσει τις τράπεζες

Κανένα σχόλιο

Ο προκάτοχος του Μάριο Ντράγκι και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αποδεικνύεται ίσως ο μοιραίος άνθρωπος της ελληνικής κρίσης: Είναι ο άνθρωπος που, σύμφωνα με αποκαλυπτική διεθνή έρευνα, τίναξε στον αέρα το 2010 το σχέδιο του ΔΝΤ για δραστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, επιλέγοντας να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Διεθνούς Διακυβέρνησης και Καινοτομίας (CIGI) που βγαίνει σήμερα στο φως, την άνοιξη του 2010 και λίγο πριν το Καστελόριζο και την υπογραφή του Μνημονίου το ΔΝΤ έστειλε μυστικά απεσταλμένους στο Παρίσι και τη Φραγκφούρτη για να συζητήσουν σχέδιο δραστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Ο συγγραφές της έρευνας του CIGI Πολ Μπλουστάιν αποκαλύπτει όμως πως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση φοβούμενος για τις ζημιές που θα είχαν οι τράπεζες της Γαλλία και της Γερμανίας οι οποίες ήταν τότε «φορτωμένες» με ελληνικά κρατικά ομόλογα.

"Sponsored links"

Ο Πολ Μπλουστάιν επικαλείται τη μαρτυρία στελέχους της κεντρικής τράπεζας, το οποίο δηλώνει πως την άνοιξη του 2010 όταν το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ο Τρισέ τορπίλησε το σχέδιο. Σύμφωνα με το εν λόγω στέλεχος ο πρόεδρος της ΕΚT φώναζε “Είμαστε μια οικονομική και νομισματική ένωση και δεν μπορεί να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους». «Ούρλιαζε», λέει το ίδιο στέλεχος.

Τα στοιχεία και την έρευνα παρουσιάζει το Business Insider, το οποίο απευθύνθηκε στην ΕΚΤ ζητώντας επιβεβαίωση ή διάψευση. Η απάντηση που πήρε από τον εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας ήταν ότι «δεν σχολιάζουμε τί συμβαίνει στα Διοικητικά Συμβούλια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το CIGI, η έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε ελληνικό κρατικό χρέος έφθανε τότε στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και των γερμανικών στα 35 δισεκατομμύρια. Εάν αποφασιζόταν το κούρεμα και αναγκάζονταν να αναλάβουν τις επακόλουθες ζημιές, η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος θα δεχόταν ισχυρότατους τριγμούς.

tvxs.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live