17.8 C
Chania
Tuesday, May 14, 2024

Πώς το καρπούζι έγινε το σύμβολο αυτών που αντιστέκονται στην Ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και γιατί μπορεί μία ζωγραφιά του να σε οδηγήσει στη φυλακή

Ημερομηνία:

Στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, οι Ισραηλινοί έχουν απαγορεύσει την επίδειξη της παλαιστινιακής εθνικής σημαίας. Σε απάντηση, οι Παλαιστίνιοι υιοθέτησαν το καρπούζι, το οποίο έχει τα ίδια χρώματα με τη σημαία τους, ως σύμβολο προκλητικότητας.

Μετά τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967, το Ισραήλ απαγόρευσε τη δημόσια χρήση της παλαιστινιακής σημαίας. Σε απάντηση, οι Παλαιστίνιοι καλλιτέχνες χρησιμοποίησαν όλο και περισσότερο καρπούζια στα έργα τους ως μορφή διαμαρτυρίας κατά της κατοχής.

Αφού ο Ισραηλινός υπουργός Ασφαλείας Itamar Ben-Gvir είπε στην αστυνομία να κατάσχει τις παλαιστινιακές σημαίες σε δημόσιους χώρους και με τους Ισραηλινούς νομοθέτες να προσπαθούν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη χρήση τους, η ειρηνευτική ομάδα Zazim τοποθέτησε τη σημαία σε μορφή καρπουζιού σε ταξί στο Τελ Αβίβ.

Ορισμένοι Παλαιστίνιοι κουβαλούν μαζί τους καρπούζια ως μια μικρή αλλά άκρως συμβολική πράξη αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής καθώς πορεύονται στην καθημερινή τους ζωή.

Το 1980 ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευε έργα τέχνης που χρησιμοποιούσαν τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και το να ζωγραφίζεις ένα καρπούζι μπορεί να σε οδηγήσει στη φυλακή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημογραφικό: Θα τα βρούμε… μπαστούνια, παγκοσμίως – Δεν υπάρχουν αρκετά μωρά

Ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δημογραφικό ορόσημο. Σύντομα,...

Ηλεκτρονική δηµοπρασία για παραλίες στα Χανιά

Με ηλεκτρονική δηµοπρασία θα γίνει η παραχώρηση του δικαιώµατος...

Περιβαλλοντική δράση από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

Δράση με θέμα “Αυτόματη Δασοπροστασία – Χρήστος Μουλας” διοργανώνει...

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης στηρίζει τα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών

Τη στήριξή του στα αιτήματα των εργαστηριακών γιατρών και...