30.8 C
Chania
Thursday, June 20, 2024

Ρέθυμνο: Δεν έγιναν δεκτές οι παραιτήσεις των συντονιστών των Κέντρων Υγείας

Ημερομηνία:

Ως το μοναδικό τους μέσο πίεσης χρησιμοποίησαν την παραίτηση οι συντονιστές των κέντρων υγείας του νομού Ρεθύμνου προκειμένου να αναδείξουν κι εκείνοι το τεράστιο πρόβλημα με την υποστελέχωση του νοσοκομείου και δη της Παθολογικής Κλινικής και του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Την μαζική παραίτηση αποκάλυψε χθες η Κρητική Επιθεώρηση και το GOODnet.gr, μετά το «εντέλλεσθε» που έστειλε η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης στους συντονιστές των κέντρων υγείας, ώστε ένας γενικός γιατρός από κάθε Κ.Υ. να κάνει μία εφημερία τον μήνα στο ΤΕΠ του νοσοκομείου. Η παραίτηση από την θέση του διευθυντή και όχι από το ΕΣΥ δεν έχει γίνει δεκτή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Κ.Ε., ενώ οι εφημερίες από γενικούς γιατρούς των Κ.Υ. καλύπτονται κανονικά, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα το νοσοκομείο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Τι συνέβη, όμως, στην πραγματικότητα; Οι συντονιστές των κέντρων υγείας κλήθηκαν να δώσουν «εντέλλεσθε» σε γενικούς γιατρούς των δομών τους, πράγμα που δεν είναι νόμιμο. Για την ακρίβεια, δεν μπορούν να δώσουν «εντέλλεσθε» σε γιατρούς της δομής τους προκειμένου να μεταβούν σε άλλη δομή, που δεν ανήκει στον ίδιο φορέα (όπως συμβαίνει με τα κέντρα υγείας και το νοσοκομείο). Επομένως, και προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα εντός της δικής τους μονάδας, προχώρησαν στις παραιτήσεις ως μέσο πίεσης. Παραμένουν, φυσικά, στις θέσεις τους και εργάζονται κανονικά στα κέντρα υγείας Περάματος, Αγίας Φωτεινής, Σπηλίου και Ανωγείων.

Σε ό,τι αφορά τις εφημερίες, ήδη η χθεσινή καλύφθηκε από γενικό γιατρό Κ.Υ., όπως θα γίνει και σήμερα. Πάντως, οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως ήδη έχουν βρεθεί δύο ιδιώτες γιατροί – εκτός Ρεθύμνου – να καλύψουν κάποιες από τις εφημερίες του μήνα, ενώ θυμίζουμε ότι ιδιώτες γιατροί και από το Ρέθυμνο καλύπτουν ανάγκες και άλλων τμημάτων στο ΤΕΠ (όπως το ορθοπεδικό και το χειρουργικό).

Πόσοι γενικοί γιατροί εργάζονται και τι σημαίνουν τα «εντέλλεσθε»

Στην πράξη, αυτή η ενέργεια – δηλαδή η εντολή για μία εφημερία το μήνα ανά γιατρό στο ΤΕΠ του νοσοκομείου – δεν δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα στα κέντρα υγείας. Και αυτό γιατί οι γενικοί γιατροί που εργάζονται στα Κ.Υ. είναι αριθμητικά αρκετοί και οι περισσότεροι από αυτούς δεν συμπληρώνουν το πλαφόν των μηνιαίων εφημεριών τους στις δομές τους.

Ωστόσο, αυτό που δικαίως αντιτάσσουν είναι πως αυτή η πρακτική είναι πιθανό στο μέλλον να δημιουργήσει «νέες ανάγκες» για περισσότερες εφημερίες ή ακόμα και για άλλες «λύσεις».

Στην πράξη, η λύση για τους ίδιους αλλά κυρίως για το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι μία: η πρόσληψη μόνιμων γιατρών για το νοσηλευτικό ίδρυμα και η κάλυψη των αναγκών του εκ των έσω, ώστε να μην απαιτείται αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο τουλάχιστον έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου μετακινούνται συνεχώς γιατροί από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων για να καλύπτουν τα κενά.

Για την ιστορία, στο Κέντρο Υγείας Περάματος υπηρετούν 11 γενικοί γιατροί, στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου 9, στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής 6 και στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων επίσης 6.

Το πολύ σοβαρό έλλειμμα εντοπίζεται στους αγροτικούς γιατρούς, που συνολικά είναι μόνο 3 σε ολόκληρο το νομό!

goodnet.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: “Όχι” των δικαστών στην αποφυλάκιση της 39χρονης με το βιτριόλι

Στενός συνεργάτης του Απόστολου Λύτρα βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο,...

Ηράκλειο: Επίσκεψη του Πρέσβη της Κίνας

Τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng και τους διπλωματικούς...