20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ρωσική υπηκοότητα στον Σνόουντεν με διάταγμα Πούτιν

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χορήγησε ρωσική υπηκοότητα στον πρώην εργαζόμενο της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως μετέδωσε το TASS τη Δευτέρα.

Ο 39χρονος Σνόουντεν διέφυγε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έλαβε άσυλο στη Ρωσία αφού διέρρευσε μυστικά αρχεία που αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διεξήγαγε η NSA, όπου εργάζονταν με σύμβαση.

Ο Σνόουντεν καταζητείται εδώ και χρόνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει ποινική δίκη για «κατηγορίες κατασκοπείας».

«Σύμφωνα με την παράγραφο “α” του άρθρου 89 του Συντάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποφασίζω: να αποδεχτώ την υπηκοότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας των ακόλουθων προσώπων: Edward Joseph Snowden, γεννημένος στις 21 Ιουνίου 1983 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική», αναφέρει το διάταγμα.

Ο Σνόουντεν τον Ιούνιο του 2013 προκάλεσε ένα μεγάλο διεθνές σκάνδαλο παραδίδοντας στις εφημερίδες Washington Post και Guardian έναν αριθμό απόρρητου υλικού σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Διαδίκτυο.

Μετά από αυτό, πέταξε στο Χονγκ Κονγκ και από εκεί στη Μόσχα, όπου για κάποιο διάστημα βρισκόταν στη ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου Sheremetyevo. Μετά από άρνηση πολλών άλλων χωρών, η Ρωσία χορήγησε στον Σνόουντεν προσωρινό άσυλο για ένα χρόνο με την προϋπόθεση ότι θα έπαυε τις δραστηριότητές του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Σνόουντεν «κατάσκοπο» και είχε ζητήσει από την Ρωσία την έκδοση του.

Τον Αύγουστο του 2014, ο Σνόουντεν έλαβε μια τριετή άδεια παραμονής, η οποία του επιτρέπει να ταξιδεύει όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης, ο Σνόουντεν έλαβε άδεια παραμονής αορίστου χρόνου στη Ρωσία. Τον Νοέμβριο του 2020, ο δικηγόρος Anatoly Kucherena ανακοίνωσε την πρόθεση του Σνόουντεν να αποκτήσει τη ρωσική υπηκοότητα.

Εκτός από τον Σνοόυντεν, η ρωσική υπηκοότητα δόθηκε σε 71 ακόμη άτομα. Επίσης τρία άτομα έχασαν την ρωσική υπηκοότητα.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...