13.8 C
Chania
Monday, December 8, 2025

Σήφης Βαλυράκης σε Παύλο Γερουλάνο: «Να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των Ενετικών Νεωρίων»

Ημερομηνία:

Την χρηματοδότηση των έργων προστασίας και αποκατάστασης που απαιτούνται για την ανάδειξη και τη λειτουργική αξιοποίηση των Νεωρίων στο Ενετικό λιμάνι Χανίων ζητά με ερώτηση του από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.
Το σύμπλεγμα των Ενετικών Νεωρίων υπογραμμίζει ο κ. Βαλυράκης, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης των Χανίων και η αποκατάσταση τους είναι έργο ζωτικής σημασίας.  Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα δώσει ώθηση στον τουρισμό καθόλη την διάρκεια του έτους, με την δημιουργία «πολυχώρων» για την φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναυλιών κλπ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, συνεχίζει ο βουλευτής, τα έργα περιλαμβάνουν αποκατάσταση του κελύφους των Νεωρίων με ταυτόχρονη καθαίρεση των εμπρόσθιων τμημάτων.  Τα τμήματα αυτά  αποτελούν μεταγενέστερες κατασκευές και  απαιτείται η αντικατάσταση τους με τζάμι ή άλλη μοντέρνα κατασκευή. Απαιτείται επίσης η αποκατάσταση μιας εγκάρσιας ρωγμής στο πρώτο Νεώριο για την άρση της ετοιμορροπίας του μνημείου μετά τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2006. Η αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης του έργου έχει ολοκληρωθεί, ενώ η στατική μελέτη έχει ανατεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καταλήγοντας ο Χανιώτης πολιτικός, επισημαίνει ότι το κόστος αποκατάστασης δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλό δεδομένου ότι δεν πρόκειται για πλήρη ανακατασκευή των υπαρχόντων Νεωρίων, όπως συνέβη με το Μεγάλο Αρσενάλι και το Νεώριο του Moro.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ