20.8 C
Chania
Tuesday, June 17, 2025

Σαουδική Αραβία: Φρίκη για τις «ανυπάκουες» γυναίκες στα κέντρα «συμμόρφωσης» – Βιασμοί, βασανιστήρια και απομόνωση

Ημερομηνία:

Σάλο προκαλούν οι σοκαριστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως μέσω των social media, από τα βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία στα λεγόμενα κέντρα «υπακοής», όπου στέλνονται για να τις… συνετίσουν.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, πρόκειται για κρατικά λειτουργούμενα ιδρύματα στα οποία γυναίκες –συχνά ανήλικες– απομονώνονται χωρίς δίκη, χωρίς προοπτική απελευθέρωσης, παρά μόνο με την έγκριση ενός αρσενικού συγγενή. Σύμφωνα με δεκάδες μαρτυρίες, εκεί οι γυναίκες υποβάλλονται σε ψυχικά και σωματικά βασανιστήρια, που σκοπό έχουν να σπάσουν κάθε αντίσταση και να υποτάξουν τα θύματα.

Οι γυναίκες στάλθηκαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις ως τιμωρία, επειδή δεν «υπάκουσαν» στη σεξουαλική κακοποίηση στο σπίτι τους. Στη συνέχεια μαστιγώθηκαν ή κλειδώθηκαν σε απομόνωση μέχρι να «συμφιλιωθούν» με τους κακοποιούς τους.

Η  Daily Mail, με αφορμή νέες συνεντεύξεις γυναικών που κατόρθωσαν να βγουν ζωντανές μέσα από τα ειδικά κέντρα «συμμόρφωσης» που τις έστειλαν οι οικογένειές του, έφερε στο φως φρικιαστικές εικόνες.

Η Σάρα αλ Γιαχία (Sarah Al-Yahia), που έκανε εκστρατεία για την κατάργηση αυτών των φυλακών, αποκάλυψε στον Guardian ότι ο πατέρας της την είχε απειλήσει ως παιδί να τη στείλει σε ένα από τα Dar al-Re’aya – που μεταφράζεται σε «οίκους φροντίδας» – αν δεν υπέκυπτε στις σεξουαλικές του ορέξεις.

«Εάν κακοποιηθείς σεξουαλικά ή μείνεις έγκυος από τον αδερφό ή τον πατέρα σου, σε στέλνουν στο Dar al-Re‘aya για να προστατέψουν τη φήμη της οικογένειας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την δρ Μαριάμ Αλντοσαρί, ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο Εμιράτο, πολλές γυναίκες παραμένουν κρατούμενες σε αυτά τα σωφρονιστικά ιδρύματα, χωρίς δυνατότητα εξόδου αν δεν το εγκρίνει κάποιος άνδρας κηδεμόνας.

Μάλιστα, λόγω της απίστευτης κακοποίησης και των μαρτυρίων που υφίστανται εκεί, πολλές γυναίκες και κορίτσια έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν. 

«Φυλακές» με ξυλοδαρμούς, απομόνωση και βασανιστήρια

Αυτά τα κέντρα λειτουργούν στη Σαουδική Αραβία από την δεκαετία του 1960 και αρχικά παρουσιάστηκαν ως ένα «καταφύγιο» αποκατάστασης για γυναίκες που κατηγορούνται ή καταδικάζονται για ορισμένα εγκλήματα.

Σε αυτούς τους «οίκους φροντίδας» στέλνονται από κορίτσια 7 ετών μέχρι γυναίκες  30 ετών. Πολλές μένουν από τις οικογένειες τους στα αζήτητα και δεν φεύγουν ποτέ από την «φροντίδα» του κράτους, απλά μετακινούνται σε άλλες αντίστοιχες δομές. Άλλες δολοφονούνται από τους άνδρες συγγενείς του, όταν επιστρέψουν στο σπίτι.

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών καταγγέλλουν ότι αυτά τα ιδρύματα είναι στην πραγματικότητα φυλακές για νεαρές γυναίκες και κορίτσια που «έγιναν παραβατικές ή έχουν κατηγορηθεί από τους άνδρες κηδεμόνες τους για ανυπακοή».

Σε αυτά τα ιδρύματα, οι γυναίκες υφίστανται ακόμα περισσότερη κακοποίηση από ότι στο σπίτι τους, απομόνωση, ξύλο και βασανιστήρια με ή χωρίς αφορμή, προκειμένου το καθεστώς να σπάσει το ηθικό τους και να τις «συμμορφώσει».

Σε βίντεο που πρωτοδημοσιεύτηκε το 2022 και επανήλθε στη δημοσιότητα,  δείχνει αστυνομικούς να ξυλοκοπούν γυναίκες που κρατούνται σε ένα τέτοιο «σπίτι φροντίδας»  – αναμορφωτήριο στην πόλη Χαμίς Μουσάιρ, στην επαρχία Ασίρ.

Οι γυναίκες στο βίντεο φέρονται να πραγματοποιούσαν ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία για τις κακές συνθήκες διαβίωσης όταν αστυνομικοί και υπάλληλοι ασφαλείας τους επιτίθενται και τις ξυλοκοπούν βάναυσα.

Γυναίκες σέρνονται από τα μαλλιά, χτυπιούνται με ζώνες και ρόπαλα και υφίστανται άλλες μορφές σωματικής κακοποίησης, ενώ κάποιες είναι ήδη ανήμπορες, πεσμένες στο έδαφος.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Σάρα, σήμερα 38 ετών, όταν τα κορίτσια και οι γυναίκες φτάνουν σε αυτά τα κέντρα τις γδύνουν ολοκληρωτικά και τους κάνουν τεστ παρθενίας.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τους χορηγούν ηρεμιστικά «για να κοιμηθούν» και μαστιγώνουν τις τρόφιμες με κάθε αφορμή. 

Οι γυναίκες αναφέρονται αποκλειστικά η μία στην άλλη με τους προσωπικούς τους αριθμούς, όχι με τα ονόματά τους. Μια γυναίκα μαστιγώθηκε επειδή μοιράστηκε το οικογενειακό της όνομα.

«Αν δεν προσεύχεσαι, τρως βουρδουλιές. Αν βρεθείς μόνη με μια άλλη γυναίκα, κατηγορείσαι ότι είσαι λεσβία και μαστιγώνεσαι» περιέγραψε στον Guardian. 

«Οι φρουροί μαζεύονται και παρακολουθούν πότε μαστιγώνονται τα κορίτσια» είπε ακόμα.

Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο και για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση – ακόμα και των μικρών κοριτσιών – από τους φύλακες. «Γνωρίζουμε γυναίκες που βρίσκονται εκεί και μόνο ο Θεός ξέρει πότε θα φύγουν. Τις απομονώνουν εντελώς. Υπάρχουν κάμερες παντού. Αν παραβείς κανόνες, πηγαίνεις στην απομόνωση» δήλωσε στη Daily Mail η δρ Μαριάμ Αλντοσαρί.

Από την πλευρά τους, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για φυλακές – αναμορφωτήρια αλλά για «κέντρα φροντίδας», υποστηρίζοντας πως «οι γυναίκες είναι ελεύθερες να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή», χωρίς να απαιτείται η άδεια κηδεμόνα ή συγγενή για την έξοδό τους.

topontiki.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Ιράν ζητά την παρέμβαση Τραμπ: «Αρκεί ένα τηλεφώνημα στον Νετανιάχου»

Ένα τηλεφώνημα από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει...

Νετανιάχου: Η εξόντωση Χαμενεϊ θα τερματίσει τη σύγκρουση

Συνέντευξη στο ABC News παραχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,...

Τραμπ από G7: Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση αλλά θα έπρεπε να το είχαν κάνει νωρίτερα. Δεν κερδίζουν τον πόλεμο

“Το Ιράν θέλει αποκλιμάκωση” δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια...