17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Ελπίδα στα συντρίμμια από τη διάσωση παιδιών

Ημερομηνία:

Συγκλονιστικές στιγμές εκτυλίσσονται τόσο στη γειτονική Τουρκία όσο και στη Συρία με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν αγώνα δρόμου να εντοπίσουν ζωντανούς και να ανασύρουν εγκλωβισμένους από τα συντρίμμια. Η ανακούφιση όλων διπλή ,όταν η διάσωση αφορά παιδιά.

Τα σωστικά συνεργεία στη Συρία πανηγύριζαν όταν ανέσυραν ένα νεαρό αγόρι που είχε παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στην πόλη Τζαντάρις. «Έλα Χαρούν, έλα», φώναζαν οι διασώστες καθώς έβγαζαν απαλά τον Χαρούν από τους σωρούς από μπετόν που τον περιέβαλλαν.

Στην Τζιντίρες της Συρίας διασώστες έβγαλαν ζωντανό νεαρό κορίτσι από τα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε την Τρίτη. Το πρόσωπο της Νουρ ήταν καλυμμένο με σκόνη και το σώμα της ήταν θαμμένο στα συντρίμμια μέχρι το στήθος, αλλά οι διασώστες δήλωσαν στο Reuters ότι δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά. Ένας διασώστης έσκαψε μέσα στα συντρίμμια μόνο με τα χέρια του, μέχρι να καταφέρει με τη βοήθεια άλλων να μεταφέρει το παιδί έξω.

Στο Χαλέπι, μία ομάδα διασωστών εντόπισε ζωντανό νεογέννητο βρέφος το οποίο ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη νεκρή μητέρα του. Το κοριτσάκι είναι το μοναδικό μέλος οικογένειας που επέζησε μετά τον φονικό σεισμό. Η οικογένεια ζούσε σε μία τετραώροφη πολυκατοικία που κατέρρευσε σαν «χάρτινος» πύργος από τονσεισμό. Οι διασώστες αρχικά εντόπισαν τον νεκρό πατέρα του βρέφους, του Αμπντάλα Μλεϊχάν, της μητέρας του Άαφρα, τριών αδελφών της, του αδελφού της και της θείας της.

«Αναζητούσαμε τον Αμπού Ρουντάινα και την οικογένειά του, αρχικά βρήκαμε την αδελφή του, στη συνέχεια τη σύζυγό του, στη συνέχεια τον Αμπού Ρουντάινα. Βρίσκονταν όλοι ο ένας κοντά στον άλλο», εξήγησε ένας στενός φίλος της οικογένειας ο Χαλίλ Σαουάντι. «Στη συνέχεια ακούσαμε έναν ήχο όταν σκάβαμε, τραβήξαμε τα χώματα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ», πρόσθεσε. Το βρέφος ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με τη μητέρα του. «Τον κόψαμε και ο εξάδελφός μου μετέφερε το βρέφος στο νοσοκομείο», συνέχισε ο Σαουάντι.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, φαίνεται ένας άνδρας να κρατά μέσα στα ερείπια ένα γυμνό βρέφος, καλυμμένο με σκόνη, με τον ομφάλιο λώρο να κρέμεται. Την ώρα που η θερμοκρασία βρίσκεται κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, ένας άλλος ρίχνει μια κουβέρτα για να καλύψει το νεογέννητο. Το βρέφος διακομίστηκε στο νοσοκομείο της κοντινής πόλης Αφρίν.

"google ad"

Σημειώνεται ότι οι διασώστες έχοντας ελάχιστα μέσα στη διάθεσή τους κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν τις σορούς από τα χαλάσματα. Όταν τα κατάφεραν τις μετέφεραν στο σπίτι ενός συγγενή, καλυμμένα με πανιά σε διάφορα χρώματα προκειμένου να μπορούν να τα ξεχωρίσουν, εν αναμονή της ταφής τους.

Δύο αδερφάκια καταπλακωμένα από τα ερείπια του σπιτιού τους στη Συρία είναι η φωτογραφία που έχει γίνει πλέον αντιπροσωπευτική της καταστροφής των 7,8 Ρίχτερ που έπληξαν την Δευτέρα την νοτιοανατολική Τουρκία με χιλιάδες νεκρούς και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Τα δύο παιδάκια, ηλικίας 4 και 6 ετών σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ζωντανά μετά από σχεδόν μία ημέρα. Το κοριτσάκι προστάτευε το κεφάλι του μικρού της αδερφού και άρχισε να χαμογελά για τους διασώστες όταν πλησίασαν.

Ο διασώστης της μιλά με χαρούμενη φωνή για να την ηρεμήσει και το κοριτσάκι φοβισμένο του απαντά.

Το κοριτσάκι του είπε όταν την βρήκε: «Βγάλτε με από κάτω από αυτά τα συντρίμμια, κύριε, εμένα και την αδερφό μου, και θα γίνω σκλάβα σας».

Στη Συρία οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.600, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δαμασκού ενώ εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων. Ο χρόνος όμως για την ανεύρεση επιζώντων εξαντλείται.

Οι διασώσεις της ελληνικής ΕΜΑΚ

Οι προσπάθειες της ΕΜΑΚ για τη διάσωση της 7χρονης Φατμά είχαν τραγική κατάληξη, καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε, ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει.

Χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία, οι διασώστες προσπαθούσαν να απομακρύνουν κομμάτια από τσιμέντο και να ανοίξουν δίοδο ώστε να φθάσουν στη Φατμά, της οποίας το ένα χέρι είχε παγιδευτεί.

Η Φατμά ήταν εγκλωβισμένη για πάνω από ένα 24ωρο και όμως βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να κινητοποιήσει με τις φωνές της, τους διασώστες.

Πρωτοι το αντιλήφθηκαν οι Έλληνες διασώστες και αργότερα κατέφθασαν και δυνάμεις των τουρκικών συνεργείων. Επιτόπου βρίσκονται γιατροί και φορείο.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...