19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σεισμός στην Τουρκία – Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψη Δένδια: «Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»

Ημερομηνία:

Κοινή γραμμή για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια, όπου μετέβη σήμερα (12/2) ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να δει τις καταστροφές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός.

«Πραγματικός γείτονας η Ελλάδα»

Το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αποτυπώνεται και από το μήνυμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Twitter: «Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας, είναι ένας πραγματικός γείτονας».

Νωρίτερα, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη με βοήθεια (…)». Έπειτα, είπε: «Ένας άλλος φίλος μας από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης ήρθε και εκείνος (…). Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ. Προσπαθήσανε επτά μέρες, 24 ώρες και κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες».

«Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, χάρηκαν όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σ’ έναν μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. Πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς», τόνισε.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δένδιας: «Δεν χρειάζονται τέτοιες καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις»

Από πλευράς του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «δεν χρειάζονται τέτοιες καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματά εδώ, καθώς με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, τα συλλυπητήρια τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες από τους δύο σεισμούς.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θερμά του λόγια «για το έργο της ελληνικής αποστολής αλλά και για την παρουσία μας εδώ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ζωές που διασώθηκαν τόσο από την ΕΜΑΚ και τους Ευρωπαίους διασώστες, Αυστριακούς Ολλανδούς και Ισλανδούς, 205 ανθρώπινες ζωές».

«Πέρα από αυτό να προσυπρογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ ότι δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Να δηλώσω την υπερηφάνεια μας για τους Έλληνες διασώστες γιατί αυτή τη δύσκολη ώρα βοήθησαν τον τουρκικό λαό», κατέληξε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη-Επιδοτήσεις: “Ανάσταση” για χιλιάδες αγρότες

Ανάσταση για χιλιάδες αγρότες της Κρήτης καθώς ξεκινούν από...

Συνάντηση Δαφέρμου με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων

Την διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Χανίων συνάντησε η υποψήφια...

Πώς θα λειτουργούν τα beach bars και οι καντίνες στις παραλίες

Αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των επιχειρήσεων, στις οποίες θα παραχωρηθεί το...