Σε εξέλιξη σεισμικές έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης;

1 Σχόλιο
Στο παραχωρημένο θαλάσσιο οικόπεδο της Κρήτης, δυτικά του νησιού, κινείται τις τελευταίες ώρες το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift συνοδευόμενο από ρυμουλκό πλοίο. Εκτιμάται ότι διενεργεί σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες προκαλώντας σοβαρότατη επιβάρυνση στη θαλάσσια πανίδα και το περιβάλλον της περιοχής.

Το πλοίο με βάση το στίγμα του τις τελευταίες ώρες κινείται μέσα στα όρια του θαλάσσιου οικοπέδου, αρχικά με κατεύθυνση βορειοδυτικά και κατόπιν σε αντίστροφη πορεία νοτιοανατολικά.

Το πλοίο ανήκει στη νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών SANCO και εντάσσεται στον στόλο τουλάχιστον εννέα αντίστοιχων πλοίων που πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των παραχωρησιούχων εταιριών. Το SANCO SWIFT (IMO: 9630494) είναι ένα πλοίο έρευνας/επισκόπησης που ναυπηγήθηκε το 2013 και πλέει υπό τη σημαία του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marine traffic αναχώρησε στις 20 Οκτωβρίου από τη Λεμεσό της Κύπρου όπου κατά πληροφορίες επίσης εκτελούσε σεισμικές έρευνες με ηχοβολιστικές συσκευές, που προκαλούν τεράστια επιβάρυνση ακόμα και τον θάνατο στους θαλάσσιους πληθυσμούς των κοιτωδών, για τα οποία αποτελεί ζωτικό χώρο η μεσογειακή τάφρος.

"Sponsored links"

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επίσης νορβηγική εταιρία ερευνών υδρογονανθράκων PGS που φέρεται να έχει ναυλώσει το πλοίο, «το Sanco Swift είναι πλήρως εξοπλισμένο για 3D ευρυζωνικές σεισμικές έρευνες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία GeoStreamer».

Σύμφωνα με το WWF, οι ηχοβολιστικές συσκευές GeoStreamer δημιουργούν ηχητικά κύματα («ηχητικές βόμβες»), και λαμβάνουν την ανάκλαση των κυμάτων. Aυτή η διαδικασία ενέχει ολέθριους κίνδυνους για τα θαλάσσια θηλαστικά, καθώς και άλλα θαλάσσια είδη. Οι επιπτώσεις μάλιστα ξεπερνούν τα όρια των οικοπέδων καθώς αφενός ο ήχος στη θάλασσα ταξιδεύει πολύ μακρύτερα από ότι στον αέρα ενώ βέβαια τα θαλάσσια θηλαστικά, οι χελώνες και τα ψάρια κολυμπούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Εικόνα από το εσωτερικό του πλοίου Sanco Swift και από τα συστήματα με τα οποία διενεργούνται οι ηχοβολιστικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται πως τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νότια της Κρήτης έχουν παραχωρηθεί από το 2019 στις εταιρίες Total και Exxon Mobil για έρευνα από κοινού με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τον περασμένο Απρίλιο η Total ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τις έρευνες στα συγκεκριμένα οικόπεδα, ενώ τον Αύγουστο η Exxon Mobil ανακοίνωσε πως θα παραμείνει στο project αλλά ζήτησε διεύρυνση του χρόνου ερευνών κατά δύο έτη.

Στην Κρήτη έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα σημαντικό κίνημα κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων ενώ μεγάλες είναι οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Greenpeace κατήγγειλε πως τα σχέδια για εξορύξεις τόσο στην Κρήτη όσο και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο προχωρούν με αδιαφάνεια και μυστικότητα. 

Από το 2018 το ελληνικό τμήμα του WWF έχει εκδόσει έναν αναλυτικό κατάλογο ερωτήσεων και απαντήσεων για τους κινδύνους και τα αμφιλεγόμενα οφέλη από τις εξορύξεις στην Κρήτη.

efsyn.gr

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 Σχόλιο

  1. ANTHONY FOSCOLOS

    ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΘΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤ’ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ…..
    ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΟΝΟ……ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΜΟΝΟ ..ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ…ΓΙΑΤΙ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live