19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σημείωμα για ραντεβού νότια της Κρήτης βρέθηκε στο πλοίο των 2 τόνων ηρωίνης

Ημερομηνία:

Ενα «μυστηριώδες» χειρόγραφο σημείωμα που βρέθηκε αιφνιδιαστικά και εκ των υστέρων μέσα σε αεραγωγό στο πλοίο «Noor 1» και το οποίο εμφανίζεται να ρυθμίζει παράδοση 450 κιλών «λευκής σκόνης» στη Νότια Κρήτη, σε πλοίο από τις Σεϋχέλλες, προσδίδει νέα διάσταση στην περιβόητη υπόθεση εισαγωγής δύο τόνων ηρωίνης μέσω Ντουμπάι που αποκαλύφθηκε στις αρχές Ιουνίου.

«Λαβράκι» στον αεραγωγό

Το πλοίο «Noor 1», σημαίας Τόνγκο, ταξίδεψε στις αρχές Ιουνίου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα και η τεράστια ποσότητα ηρωίνης -αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ – κατέληξε σε αποθήκες στο Κορωπί και στη Φιλοθέη όπου εντοπίστηκε από τις λιμενικές αρχές και το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Μέχρι στιγμής έχουν κατηγορηθεί για αυτή την υπόθεση περίπου 30 άτομα, από τους οποίους ένας 41χρονος επιχειρηματίας από τη Φιλοθέη που αρνείται κάθε εμπλοκή, αλλοδαποί που φόρτωσαν την ηρωίνη στον Περσικό Κόλπο, ξένοι παραλήπτες του φορτίου που διέμεναν στο Βέλγιο και στην Ολλανδία αλλά και ένας αρχιπλοίαρχος που εργαζόταν σε ναυτιλιακή εταιρεία στο Ντουμπάι και ο οποίος φέρεται να έδωσε την εντολή για φόρτωση της ηρωίνης καταμεσής του Περσικού Κόλπου. Η διερεύνηση της υπόθεσης πέρασε προσφάτως στα χέρια άλλου δικαστικού λειτουργού που άρχισε ήδη νέο κύκλο καταθέσεων για να φωτισθούν οι πολλές άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

Τώρα λοιπόν αποκαλύπτεται ότι στις 21 Ιουλίου 2014 ένας 48χρονος πραγματογνώμονας που είχε οριστεί μεσεγγυούχος και φύλακας υπέρ του Δημοσίου του πλοίου «Noor 1» εντόπισε εκείνη την ημέρα μέσα σε έναν αεραγωγό του πλοίου ένα χειρόγραφο σημείωμα που φέρεται να είχε συνταχθεί στις 26 Μαΐου 2014 το οποίο απευθυνόταν στον προαναφερόμενο 41χρονο εφοπλιστή.

Στο σημείωμα (είναι γραμμένο στα αγγλικά) αναφερόταν: «Περιμένω 450 κιλά σκόνης. Παρακαλώ δώστε μας ημερομηνία και σημείο συνάντησης στη Νότια Κρήτη. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου». Ως υπογράφων αυτό το σημείωμα φερόταν κάποιος «καπετάνιος Τζακ» του φορτηγού πλοίου «M/T Seychelles Prelude».

Η ανεύρεση αυτού του σημειώματος δημιούργησε σειρά νέων δεδομένων και ερωτημάτων. Και αυτό διότι, όπως ανέφερε αξιωματούχος, «εμφανιζόταν σαν το πρώτο στοιχείο που να δείχνει τη διαδικασία διανομής της ηρωίνης από το “Νoor 1” προς άγνωστους παραλήπτες που το περίμεναν στο Λιβυκό Πέλαγος. Μέχρι στιγμής τέτοιο στοιχείο για τους παραλήπτες του φορτίου της τεράστιας ποσότητας της ηρωίνης δεν υπήρχε…».

Ομως γρήγορα διατυπώθηκε σειρά ερωτημάτων όπως «γιατί αυτό το σημείωμα δεν είχε εντοπισθεί στους αρχικούς σαρωτικούς ελέγχους του Λιμενικού στο καράβι;», όπως «και τι νόημα είχε ή πώς συντάχθηκε και στάλθηκε το ανευρεθέν στο “Noor 1” χειρόγραφο σημείωμα προς τον εφοπλιστή που εκείνη την εποχή ήταν στο Ντουμπάι; Πώς θα μπορούσε να γινόταν συνεννόηση για φόρτωση ηρωίνης με σημειώματα που στέλνονταν – άγνωστο με ποιον τρόπο – μεταξύ πλοίων που ήταν εν πλω ή σε λιμάνια;». Σημειώνεται ότι την ημέρα που φαίνεται να συντάχθηκε το σημείωμα το δεξαμενόπλοιο ήταν ακόμη στην Αίγυπτο.

«Ραντεβού» για ηρωίνη;

AEF349CB2B107B3E40A7F84C76743DDF
Το M/T Seychelles Prelude που θα περίμενε το φορτίο των 450 κιλών ηρωίνης νοτίως της Κρήτης

Ενα άλλο ζητούμενο αφορούσε το πλοίο «M/T Seychelles Prelude», ο καπετάνιος του οποίου φέρεται να «περίμενε την ηρωίνη» νοτίως της Κρήτης. Ωστόσο εδώ δημιουργείται σειρά νέων ερωτηματικών. Καθότι το πλοίο αυτό 46.000 τόνων, που ανήκει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου των Σεϋχελλών και έχει μάνατζερ μία κυπριακή εταιρεία με έδρα τη Λευκωσία, εμφανίζεται να συμμετέχει σε συγκροτημένο εμπόριο χημικών και πετρελαίου. Ομως το σημαντικότερο είναι ότι τις προαναφερθείσες ημερομηνίες φέρεται να βρισκόταν σε λιμάνια της Ολλανδίας και στο Λίβερπουλ, στη Βόρεια Ευρώπη.

Με βάση αυτά τα στοιχεία διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων για τη σύνταξη και την ανεύρεση αυτού του σημειώματος και εξετάζεται ως πιθανό σενάριο να υπάρχει μια παρασκηνιακή προσπάθεια παραπλάνησης του ανακριτικού έργου προκειμένου να μην εντοπισθούν οι πραγματικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Για να συμπληρώσουν αξιωματούχοι: «Εκτός και αν υπάρχει κάτι σε αυτό το σημείωμα που μέχρι στιγμής δεν έχουμε συνεκτιμήσει».

Επιπλέον στη δικογραφία υπάρχουν τα ονόματα και τα τηλέφωνα δύο επιχειρηματιών που φέρεται να συνέταξαν ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο ενοικιαζόταν αντί 8.000 ευρώ μηνιαίως ο χώρος στην Ελευσίνα όπου έδεσε τελικώς το έμφορτο με ηρωίνη «Noor 1». Εκείνο που έχει εντυπωσιάσει είναι ότι οι αναφερόμενοι ως ενοικιαστές του χώρου (δεν έχουν κληθεί για κατάθεση) φέρεται να είχαν πει ότι «ήθελε εκεί να φέρνει δεξαμενόπλοια από το Ντουμπάι (…) να τα επισκευάζει». Και έτσι εξετάζεται αν συμμετείχαν στο «μεγάλο κόλπο» φόρτωσης της ηρωίνης

tovima.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...