Σκουρλέτης: Φοβηθήκαμε την αυτοκριτική σε βάθος κι αυτό μας κόστισε

Κανένα σχόλιο

Εφ’ όλης της συνεδριακής ύλης, δηλαδή για τα πολιτικά και οργανωτικά επίδικα που τίθενται στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το οποίο ξεκινά την Πέμπτη, τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν αλλά».

Σημείωσε πως στο κόμμα δεν έγινε αρκετή αυτοκριτική για την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε «εμπεριστατωμένη» συζήτηση για να βγουν κάποια συμπεράσματα ώστε «να πούμε στον κόσμο “εκεί κάναμε λάθος, εκεί πετύχαμε”». Αυτό δεν έγινε τόνισε προσθέτοντας πως «στην πολιτική κάποια πράγματα πρέπει να τα κάνεις στον σωστό χρόνο»«Θα έπρεπε να είχαμε κουβεντιάσει πιο πολύ σε βάθος.  Το φοβηθήκαμε συλλογικά και αυτό μας κόστισε» είπε.

Αναφορικά με τον τρόπο εκλογής του προέδρου και συγκεκριμένα την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση σημείωσε ότι «δεν θα κριθεί η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ και των προτάσεων του» από το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί από το συνέδριο ή με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη τουΣημαντικό, είπε, είναι «να αποτυπωθεί για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του» αλλά πρόσθεσε πως ο τρόπος εκλογής  «θα δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις, αλλά αυτές θα είναι πολύ μικρής εμβέλειας».

"Sponsored links"

Σε κάθε περίπτωση, σχολίασε «δεν είναι το μείζον» το πώς θα εκλεγούν ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή. Προέκρινε ως σημαντικότερο για κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «που έχουν μια διαφορετική σχέση με την πολιτική», να βρίσκουν «έναν καθημερινό τρόπο λειτουργίας ώστε να δίνουν περιεχόμενο και λόγο στα μέλη του». Και συνέχισε λέγοντας πως «τη λογική της ανάθεσης τη βρίσκουμε και στα άλλα κόμματα», το να εξαντλείται δηλαδή ο ρόλος του μέλους ενός κόμματος στο να ψηφίζει μια φορά κάθε 2 ή 3 χρόνια. Αυτό είπε «δεν έχει να κάνει με μια ουσιαστική συμμετοχική σχέση με την πολιτική».

Για τη δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που υποχωρεί ατάκτως και έναν ΣΥΡΙΖΑ που κάτι κερδίζει, αλλά δεν έχει αναπτύξει τη δυναμική που θα θέλαμε και αυτό είναι ένα αντικείμενο συζήτησης και στο Συνέδριο». Απέδωσε αυτή την απουσία δυναμικής από τη μία στην έλλειψη αυτοκριτικής σε βάθος και από την άλλη στο ότι μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετά «συνεκτικός στο λόγο του». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως είναι «αναγκαία η «επανάκτηση της φερεγγυότητάς μας».

Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια διαδικασία «σοσιαλδημοκρατικοποίησης», ο Π. Σκουρλέτης, απάντησε πως «ο  ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς, είναι μέλος της ευρωπαϊκής αριστερής οικογένειας, δεν είναι ένα μόρφωμα το οποίο ταυτίζεται με την έννοια της Δημοκρατικής Παράταξης». Ωστόσο, συνέχισε «θέλει με τις προτάσεις του να αποτελεί κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Κάτι δηλαδή που το πέτυχε στην πράξη από το 2012 και έπειτα. Σε αυτά νομίζω ότι έχουμε απαντήσει. Αν κάποιοι έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, ας μας το πουν, αλλά δεν έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο».

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ μετά τις επόμενες εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να είναι «αξιόπιστες, βιώσιμες και πειστικές στον κόσμο πρέπει να βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις».

«Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος, να καλέσουμε τις άλλες δυνάμεις της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν πάνω στα συγκεκριμένα επίδικα της συγκυρίας και πως αντιλαμβάνεται κάθε πολιτική δύναμη ότι θα πρέπει να κινηθούμε για να απαντήσουμε στη σημερινή κρίση», δήλωσε. «Εκεί θα κριθεί η αξιοπιστία του καθενός μας. Άρα είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια τέτοια πρόταση. Να συζητήσουμε για τα χαρακτηριστικά της και να δούμε την ανταπόκριση των άλλων πολιτικών δυνάμεων», συμπλήρωσε.

topontiki.gr

"Sponsored links"

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live