Οι φετινές διπλές εκλογές έφεραν στην επιφάνεια όλον τον ακροδεξιό βόρβορο της ελληνικής κοινωνίας. Ποιος θα γνώριζε το ΕΑΝ, τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες, αν δεν ήταν βρισκόταν πίσω τους ο Ηλίας Κασιδιάρης και η κληρονομιά της Χρυσής Αυγής;

Το εκλογικό μπλόκο στους «Ελληνες» προκαλεί συνεχείς τερατογενέσεις. Το νέο «αστέρι» του ακροδεξιού χώρου ονομάζεται Βασίλης Στίγκας και είναι ο commander of the Spartans, ο διοικητής τους. Σε αντίθεση με την αρχαιοελληνική «ομαιχμία» του Νατσιού και τον καθαρευουσιάνικο καθωσπρεπισμό του Κανελλόπουλου, ο Στίγκας έχει μια κλίση προς την αγγλική γλώσσα, ενδεχομένως επειδή έμαθε την ιστορία των Σπαρτιατών από το χολιγουντιανό blockbuster «300». Δηλώνει βιοτέχνης στον χώρο των τροφίμων και οικονομικά ανεξάρτητος. «Είμαι άνθρωπος της αγοράς. Δεν περιμένω να με ταΐσει κανένας, δεν κυνηγάω θέσεις σε κομματικά γραφεία» είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη προορισμένη να απαλύνει τις «γωνίες» του ακατέργαστου φεϊσμπουκικού προφίλ του, αφότου εμφανίζεται με 1,4% στις δημοσκοπήσεις.

Η συνέντευξη δόθηκε στο κανάλι που έχει στο YouTube ο Λάμπρος Πάσχος, ο οποίος δηλώνει δημοσιογράφος-youtuber, έγινε δημοφιλής ως Mr.Gnosi2go σχολιάζοντας διάφορα ελαφρά θέματα της επικαιρότητας, αλλά ξαφνικά το γύρισε στην πολιτική. Η ακροδεξιά του προσέγγιση δεν του στέρησε followers, το κανάλι του έχει 255.000 εγγεγραμμένους. Εμβόλιμα στη σελίδα του εμφανίζεται το διαδικτυακό κανάλι του Τάσου Συμιγδαλά, ο οποίος προπαγανδίζει το ΚΥΜΑ Ελληνισμού και είναι συμπαρουσιαστής του Κώστα Πλεύρη στο κανάλι Επανελλήνισις. Στο κανάλι αυτό παρουσίαζε επί δύο χρόνια (2017 – 2019) τη δική του εκπομπή ο Στίγκας. Στην παραπάνω συνέντευξη ο Στίγκας μιλάει για πρώτη φορά «εφ’ όλης της ύλης». Από αυτήν μαθαίνουμε ότι άκουσε για τη στήριξη που του έδωσε ο Κασιδιάρης από τις ειδήσεις. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κόμματός του ήταν έτοιμος έξω από τον Αρειο Πάγο να δηλώσει ότι «είναι καλοδεχούμενη η στήριξη». Αμέσως, ανακοινώθηκαν ως υποψήφιοι με τους Σπαρτιάτες στελέχη του κόμματος Κασιδιάρη.

Στη συνέχεια ο Στίγκας εξιστορεί την περιπέτειά του στον «πατριωτικό, εθνικιστικό χώρο». Αρχικά συντάχθηκε με τη ΝΔ, αλλά το 1989 αποφάσισε ότι ήταν ένας «παλαιοκομματικός οργανισμός» και μεταπήδησε στην Πολιτική Ανοιξη. Και εκεί διαψεύστηκαν οι προσδοκίες του και δοκίμασε την τύχη του στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη από όπου αποχώρησε αρχές του 2015 «με τα μνημόνια». Επειτα συνεργάστηκε με το κόμμα ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού και συμπορεύθηκε με την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΙΝ) του Γιάννη Λαγού. Το 2019 ήταν υποψήφιος της Ενωσης Κεντρώων στον Νομό Βοιωτίας από όπου κατάγεται, λαμβάνοντας 752 σταυρούς στις ευρωεκλογές και 35 στις εθνικές εκλογές. Με τον Βασίλη Λεβέντη τον ένωσε «η Μακεδονία». Στις δημοτικές εκλογές του ίδιου έτους στήριξε τον Βασίλη Καπερνάρο, άλλωστε είχε ενταχθεί και στο κόμμα Ρίζες.

Πιο… γενναιόδωρος

Οι Σπαρτιάτες υπάρχουν από το 2017, αλλά «το ποτήρι ξεχείλισε» με την ασυνεννοησία στον πατριωτικό χώρο – «πήγα σε σοβαρούς ανθρώπους και μου έκλεισαν την πόρτα» ομολογεί – και το 2019 τους μετέτρεψε τη φυσιογνωμία τους από «φιλανθρωπική» σε καθαρά πολιτική. Μέχρι και τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κανένα άλλο κόμμα του χώρου του δεν δέχθηκε να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Σπαρτιάτες μέχρι που εμφανίστηκε ο Κασιδιάρης και τους έβαλε μέσα σε μια εβδομάδα στις δημοσκοπικές μετρήσεις. Μετά από αυτό ο Στίγκας εμφανίζεται πιο γενναιόδωρος με άλλα κόμματα του ακροδεξιού χώρου, ειδικά με τη Νίκη που ίσως μοιράζονται ψήφους, μολονότι λίγες μέρες πριν έγραφε στο Facebook ότι ο «δασκαλάκος Νατσιός» είναι «βαλτός και επικίνδυνος».  Ο Στίγκας «εξομολογείται», επίσης, ότι δεν εντάχθηκε ποτέ στη Χρυσή Αυγή γιατί ήταν «αντίθετος με την ιδεολογία και τις μεθόδους της». «Δεν είμαι βίαιος άνθρωπος» λέει. Η βία του Κασιδιάρη δεν τον ενοχλεί, ούτε η βία της ίδιας του της γλώσσας όταν αποκαλούσε «βλάκες» διάφορους πολιτικούς, «πολιτικό σκουπίδι» τη Φώφη Γεννηματά, «πακιστανολόγο» τον Δημήτρη Βίτσα, «κίναιδους» τους ομοφυλόφιλους. Τα βέλη του στρέφονται κυρίως κατά του Αλέξη Τσίπρα, επειδή πρόδωσε τη Μακεδονία, και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, που «θέλει να ξεπουλήσει το Αιγαίο και πιθανόν να αποκόψει και τη Θράκη» ακρωτηριάζοντας την Ελλάδα.

Πρόγραμμα με… κενές θέσεις

Το πρόγραμμα των «Σπαρτιατών» είναι το γνωστό συμπίλημα όλων των πατριωτικών κομμάτων, «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», κατά των προδοτικών συστημικών κομμάτων, των μεταναστών, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, κ.λπ. Το βρίσκει κανένας κυρίως στο Facebook καθώς στην επίσημη ιστοσελίδα των «Σπαρτιατών» από τις 11 θέσεις τους οι οκτώ είναι κενές. Ισως για να είναι εύκαμπτες αναλόγως της πορείας του κόμματος.