16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Χριστούγεννα και σιροπιαστά

Ημερομηνία:

Σαραγλί
Δύο φύλλα Βηρυτού καλά βουτυρωμένα. Το ένα πάνω στο άλλο. Στρώνουμε στην επιφάνεια του φύλλου κοπανισμένα καρύδια, πιο πολύ κοπανισμένα απ’ ότι το κανταΐφι, κανέλα και λίγο γαρύφαλλο, όχι παχύ στρώμα. Πιάνουμε τις πάνω δύο άκρες του φύλλου και τις διπλώνουμε μέχρι την μέση του φύλλου. Το βουτυρώνουμε. Διπλώνουμε από την κορυφή του φύλλου από την μια άκρη μέχρι την άλλη το φύλλο, περίπου ένα πόντο και κάτω απ’ το δίπλωμα βάζουμε μια βελόνα πλεξίματος ή δυο ξυλάκια από σουβλάκι και ρολάρουμε το φύλλο, όχι πολύ σφιχτά για να βγαίνει η βελόνα ή το ξυλάκι. Το σουφρώνουμε και το βάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί. Συνεχίζουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα κόβουμε και βουτυρώνουμε πολύ καλά. Ραντίζουμε με νερό, φουρνίζουμε περίπου 1,5 ώρα στους 160-170 βαθμούς. Σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι καυτό σαραγλί.
Σιρόπι: 700gr νερό, 1 κιλό ζάχαρη, βρασμός 7-10 λεπτά. Μια μεγάλη κουταλιά μέλι όταν το κατεβάσουμε και ανθόνερο.

Κουρκουμπίνια
Ένα φύλλο κρούστας. Βουτυρώνουμε ελαφρά. Από πάνω άλλο φύλλο. Το βουτυρώνουνε και αυτό ελαφρά. Το διπλώνουμε, τυλίγουμε ρολό. Τυλίγουμε μάλλον σφιχτά. Τα κόβουμε τα μπαστούνια σε κομματάκια. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι. Τα τραβάμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σιροπιάζουμε και μετά τα βουτάμε ένα-ένα σε λιωμένη σοκολάτα μπίτερ. Στο τέλος των δύο φύλλων πριν τα ψήσουμε τα περνάμε με νερό να κολλήσουν.

Λουκουμάδες (πολύ ωραίοι)
Ένα χαρτάκι ξερή μαγιά, δύο νεροπότηρα νερό βρασμένο (το ένα από τα δύο νεροπότηρα θα είναι ρυζόνερο από ρύζι που βράσαμε και έγινε λαπάς) ένα κουταλάκι μέλι, τρία ποτήρια αλεύρι, ένα κουταλάκι αλάτι.
Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι. Θα ρίξουμε στο αλεύρι το λιωμένο ρύζι (2-3 κουταλιές) θα διαλύσουμε τη μαγιά στο νερό με μια κουταλιά μέλι. Το νερό χλιαρό
Όχι πολύ ζεστό γιατί θα κάψει τη μαγιά, ούτε κρύο, δεν θα ανέβουν. Θα ανακατέψουμετο αλεύρι, θα αφήσουμε 20 λεπτά σε ζεστό μέρος ν’ ανέβει. Βάζουμε πολύ λάδι σε τσικάλι να κάψει. Θα ρίξουμε ένα βολαράκι σαν στραγάλι ζύμη και άμα ανέβει πάνω είναι έτοιμο το λάδι. Πιέζουμε τον χυλό στην κλειστή μας χούφτα και αυτό που βγαίνει πάνω το κόβουμε μ’ ένα κουταλάκι και το ρίχνουμε στο λάδι. Δίπλα μας έχουμε ένα ποτήρι με νερό και κάθε φορά βουτάμε το κουταλάκι μέσα για να ξεκολλούν οι λουκουμάδες. Τους ψήνουμε πολύ λίγο. Τους τραβάμε με τρυπητή κουτάλα σε λαδόκολλα. Όταν το κάνουμε με όλους τους ξαναγυρνάμε από λίγους – λίγους και τους ξαναψήνουμε πάλι να ροδοκοκκινίσουν καλά. Τους ρίχνουνε στο κρύο σιρόπι που γίνεται με τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια νερό. Στο τέλος μια κουταλιά μέλι, ανακατεύουμε να διαλυθεί και ανθόνερο. Τους τραβάμε, τους πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο ή όχι σησάμι και κανέλα (ωραία η κανέλα).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...