Κάστανο γλυκό:
Ένα κιλό κάστανα, ένα κιλό ζάχαρη, 1 κουταλιά χυμό λεμονιού, 1 ξύλο κανέλα, 2 ποτήρια νερό, λίγο αλάτι.
Βράζομε τα κάστανα σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τον φλοιό τους προσέχοντας να μη σπάσει ο καρπός. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε δύο ποτήρια νερό και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και προσθέτουμε την κανέλα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε προσεκτικά τα αποφλοιωμένα κάστανα. Τα βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι τους και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Τα αφήνουμε να «σταθούν» μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αν θέλουμε λίγο πιο «σφιχτό» σιρόπι τα βράζουμε λίγα λεπτά ακόμη.
Χουρμάδες γλυκό:
1 κιλό χουρμάδες χωρίς κουκούτσια, αμύγδαλα ασπρισμένα, 1 κιλό ζάχαρη, 5-6 γαρύφαλλα, 1 ξύλο κανέλα, 1 λεμόνι χυμό.
Βάζουμε τους χουρμάδες σε νερό για δύο ώρες να φουσκώσουν. Γεμίζουμε τους χουρμάδες με ασπρισμένα αμύγδαλα. Ετοιμάζομε σιρόπι με 1 ποτήρι νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τον χυμό του λεμονιού να πάρουν μερικές βράσεις. Προσθέτομε τους χουρμάδες και τους βράζουμε με τα υλικά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Πριν δέσει δοκιμάζουμε τους χουρμάδες και αν είναι έτοιμοι τους τραβάμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνομε το σιρόπι να δέσει. Όταν είναι έτοιμο ξαναρίχνομε τους χουρμάδες.
Σταφύλι γλυκό:
2 κιλά σταφίδα, ένα κιλό ζάχαρη.
Αφήνομε τις ρόγες ένα βράδυ μαζί με τη ζάχαρη.
Την επομένη ρίχνομε τον χυμό ενός λεμονιού και βράζομε το γλυκό έως ότου δέσει. Προς το τέλος ρίχνομε αμύγδαλα ασπρισμένα και ένα κλαδί αρμπαρόριζα για άρωμα.
Ζελέ με πορτοκάλι:
6 μεγάλα πορτοκάλια Μέρλιν, 2 κουτιά ζελέ πορτοκάλι, 3 ποτήρια νερό.
Σιρόπι: Δυόμιση ποτήρια ζάχαρη ενάμιση ποτήρι νερό)
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, τα χαράζουμε κάθετα και αφαιρούμε τις φλούδες τους. Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες του ενός εκατοστού. Τις βράζουμε σε νερό να ξεπικρίσουν για πέντε λεπτά και τις στραγγίζουμε καλά. Για το σιρόπι βράζομε το νερό με τη ζάχαρη. Προσθέτομε τις φλούδες και τις αφήνομε να βράσουν μέχρι να πιούν όλο το σιρόπι και να στεγνώσουν. Τις κατεβάζομε από τη φωτιά και τις αφήνομε να κρυώσουν.
Κόβομε την ψίχα των πορτοκαλιών σε φέτες πάχους ενός δαχτύλου. Σε μπολ διαλύουμε καλά το ζελέ με δύο ποτήρια βραστό νερό και ένα ποτήρι κρύο. Στρώνουμε στον πάτο ενός γυάλινου μπολ μερικές φλούδες πορτοκαλιού, από πάνω μια στρώση πορτοκάλια τις φέτες και επαναλαμβάνουμε έως να τελειώσουν τα υλικά.
Απλώνομε, από πάνω το ζελέ και βάζομε στο ψυγείο να πήξει