24.8 C
Chania
Tuesday, October 8, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κεράσι γλυκό ( Φιφή Σπυριδάκη):

Δύο (2) κιλά κεράσια (πετροκέρασα), 2 κιλά ζάχαρη, λίγο λεμόνι, άρωμα βανίλια, 1 φλιτζανάκι νερό.

Το άσπρο κεράσι ή χασιλαμάς το βρίσκομε Ιούνιο μήνα στην Λαϊκή. Κάνει το ωραιότερο γλυκό κρασί. Βγάζομε το κουκούτσι με μια φουρκέτα. Βγαίνει εύκολα.

Ξεπλένομε τα κουκούτσια μ’ ένα φλιτζανάκι νερό το ρίχνομε στα κεράσια μαζί με τη ζάχαρη και τ’ αφήνομε μερικές ώρες.

Μετά βράζομε έως ότου δέσει. Ξαφρίζομε συνέχεια. Προσοχή μην το δέσετε πολύ. Καλύτερα να ψηθεί σε δύο δόσεις. Γιατί όταν κρυώσει βλέπετε αν και πόσο θέλει ακόμα δέσιμο.

Κέικ ελαφρύ (Ρούλα Κυριακάκη):

Ένα νεροπότηρο ελαιόλαδο, 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι, 1 νεροπότηρο ζάχαρη, τρία νεροπότηρα φαριν απ, 1 κουταλάκι μπέικη, 1 κουταλάκι κανέλλα κοπανισμένη, 1 νεροπότηρο καρύδι τριμμένο, μισό νεροπότηρο σταφίδες.

Σε μια λεκάνη βάζομε το λάδι , τη ζάχαρη και μ’ ένα κουτάλι τ’ ανακατεύομε μετά ρίχνομε το αλεύρι με τον χυμό, το μπέικη μέσα στο αλεύρι ανακατεύομε καλά ρίχνομε την κανέλα, το καρύδι, ανακατεύομε , ρίχνομε σταφίδες. Σε μέτριο ταψί από πάνω σουσάμι. Στους 180ο βαθμούς, τρία τέταρτα ώρας.

Καρυδάτα με βανίλια (Ελ. Δαρατσάκη):

Ένα κιλό βανίλια γλυκό , 200 γραμμ. κουβερτούρα, 500 γραμμ. καρύδια τρεις χούφτες αμύγδαλα, δύο κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές λικέρ, ανθόνερο, βανίλια άρωμα.

Τα πλάθω όλα μαζί εκτός βανίλια και κουβερτούρα. Να μείνουν για 3-4 ώρες. Μπαστουνάκια σαν το δείχτη μας σε λαδόκολλα.

Τα βουτάμε σε λιωμένη σε μπαιν μαρί βανίλια, αφού στεγνώσουν το μισό μπαστουνάκι το βουτάμε σε λιωμένη κουβερτούρα και αφού κρυώσουν σε χαρτάκια.

Τρουφάκια (Ελ. Δαρατσάκη):

Τριάντα κομμάτια.

Ένα μεγάλο βιτάμ, ένα αυγό ολόκληρο ένα φλιτζανάκι κονιάκ, 150 γραμμ. κουβερτούρα , δυόμιση φλιτζάνια καρύδια , τρεις κουταλιές κακάο, 200 γραμμ. τετράγωνα μπισκότα, ένα τέταρτο άχνη ζάχαρη, 200 γραμμ. τρούφα.

Παγωτό (Ελ. Δαρατσάκη):

Ένα εβαπορέ παγωμένο, μισή φλιτζάνα ζάχαρη, μία σαντιγί, 2-3 βανίλιες, μια κουταλιά βιτάμ , ένα ποτηράκι κονιάκ. Χτυπάμε εβαπορέ με ζάχαρη τα βάζομε ψυγείο. Και ρίχνομε και τα υπόλοιπα. Τα βάζομε κατάψυξη και πάλι τα ξαναχτυπάμε και κατάψυξη ξανά.

Πούρα (Ελ. Δαρατσάκη):

Ένα κιλό καρύδια, μια χούφτα αμύγδαλα, μια χούφτα φουντούκια, μια χούφτα φιστίκι, ένα φλιτζάνι ανθόνερο, ένα ποτήρι ζάχαρη, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα κουταλάκι κανέλα , βανίλιες.

Βάζομε σε κομμένο σε λωρίδα λαδωμένο φύλλο κρούστας μια κουταλιά σούπας γέμιση και τυλίγομε. Φούρνο.

Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη να βράσει 10’-15’.

Αφού δέσει το σιρόπι βάζομε 4 κουταλιές μέλι και λίγο ανθόνερο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Ζητούν πίσω από τους αγρότες τις επιδοτήσεις

Αναβρασμός επικρατεί σε χιλιάδες αγρότες της Κρήτης που ενώ βρίσκονταν σε...

Ηράκλειο: Εμπλοκή δικηγόρου στην επίθεση του επιχειρηματία

Στη σύλληψη μίας δικηγόρου προχώρησαν το πρωί της Τρίτης...

Ποια η πρόοδος των εργασιών στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, η «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTION»...