12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Πολύχρωμη κινέζικη σάλτσα

Πεντακόσια γραμμάρια βρασμένο καλαμπόκι, μια κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη, τριακόσια γραμμάρια βρασμένες γαρίδες, μια κουταλιά λάδι, μια κουταλιά ξύδι, μια κουταλιά γούστερ – σως, αλάτι – πιπέρι, ένα κοτόπουλο βρασμένο ψιλοκομμένο, ένα – δύο μήλα κομμένα σε κύβους με την φλούδα, σέλινο ψιλοκομμένο, καρύδια, κρεμμύδι, όλα τα παραπάνω τα ανακατεύουμε με μαγιονέζα.

Σαλάτα Μαργαρίτα

Στο κέντρο της ρώσικης σαλάτας αντί να γαρνίρουμε την επιφάνεια της με τουρλού βάζουμε πάνω στη μαγιονέζα μια στρογγυλή φέτα από ένα μεγάλο καρότο και για πέταλα ασπράδια αυγού. Γεμίζουμε την επιφάνεια γύρω – γύρω με τέτοιες μικρότερες μαργαρίτες.

Κοτόπουλο σαλάτα με μαγιονέζα

Δύο κοτόπουλα, 5 αυγά βρασμένα σφιχτά, 1 κρεμμύδι, 2 καρότα, λίγο σέλινο, 1 μαϊντανό ανάλογο αλάτι, 2 παντζάρια και αρκετή μαγιονέζα. Βράζουμε τα κοτόπουλα. Αφού τα ξαφρίσουμε, ρίχνουμε μέσα όλα τα χορταρικά εκτός από τα παντζάρια. Τα αφήνουμε να βράσουν έτσι, με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Μετά κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα κοτόπουλα να κρυώσουν μέσα στο ζουμί τους. Ετοιμάζουμε τη μαγιονέζα, όλα τα υλικά  θερμοκρασίας δωματίου. Σπάμε στο μπλέντερ ένα ή δύο κρόκους αυγού, αλάτι, πιπέρι, 2-3 κουταλιές, αλεύρι, μουστάρδα σκόνη, 1-2 σταγόνες νερό, 1-2 σταγόνες λεμόνι, 1-2 σταγόνες ξύδι, 1-2 σταγόνες λάδι ραφινέ και γυρίζουμε σιγά τον διακόπτη. Συνεχίζουμε από σιγά αυξάνοντας τη δόση και εναλλάξ λεμόνι, ξύδι, λάδι. Ξύδι περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ, λάδι περίπου ένα μπουκάλι ραφινέ. Αν δεν δένει προσθέτουμε λίγο αλεύρι και 1-2 σταγόνες νερό. Εν τω μεταξύ βράζουμε σφιχτά τα αυγά και τα παντζάρια. Ξεκοκαλίζουμε τα κοτόπουλα και τα κόβουμε μικρά – μικρά κομμάτια. Κόβουμε τα αυγά ροδέλες και τα παντζάρια μικρά κομματάκια και τα αλατοπιπερώνουμε και τα ραντίζουμε με ξυδάκι να ‘ναι νόστιμα. Παίρνουμε μια μεγάλη πιατέλα, βάζουμε λίγη μαγιονέζα σε όλη την επιφάνειά της. Πάνω στη μαγιονέζα κοτόπουλο. Από πάνω πάλι μαγιονέζα μετά κοτόπουλο, μαγιονέζα και συνεχίζουμε τελειώνοντας με μαγιονέζα παχιά στρώση. Όταν στρωθούν όλα έτσι στη μέση της πιατέλας δίνοντας σχήμα λόφου τότε βάζουμε στη βάση του λόφου τα κομμένα αυγά γύρω – γύρω και κολλάμε στη μαγιονέζα σε όλο το λόφο τα ψιλοκομμένα παντζάρια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αβοκαντοσαλάτα

Δύο μεγάλα αβοκάντο μαλακά, ίση ποσότητα μυζήθρα, σκόρδο κατά βούληση, λίγο ξύδι.

Αλέθουμε το αβοκάντο να γίνουν αλοιφή. Προσθέτουμε και την μυζήθρα, το σκόρδο κοπανισμένο, τα ξύδι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.

Σκορδαλιά

Μια σκορδοκεφαλή μεγάλη ( τα μικρά σκόρδα), μια φέτα ψωμί μπαγιάτικη βρεγμένη χωρίς την κόρα, μια πατάτα βραστή μέτρια κρύα εντελώς, μια φλιτζάνα λάδι, μια φλιτζάνα καφέ ξύδι, αλάτι, και όλα μαζί στο διαβολάκι.

Μελιτζάνες με γιαούρτι

Ένα τέταρτο κιλού μελιτζάνες (ξεφλουδισμένες και κομμένες) , ελαιόλαδο για τηγάνισμα. Μισό φλιτζάνι γιαούρτι, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο. Τέσσερα σκόρδα ψιλοκομμένα, δύο καυτές κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένο, ένα κουταλάκι ξύδι.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε βαθιά χύτρα και μετά τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Τα στραγγίζετε σε μια χαρτοπετσέτα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι με τα παραπάνω καλά. Τοποθετείστε τις μελιτζάνες σε πιατέλα και αλείψτε τις με σάλτσα γιαούρτι.

Γαριδοσαλάτα

Μαγιονέζα: Ένας ή δύο κρόκοι αυγού, αλάτι, πιπέρι, μια κουταλιά μουστάρδα με δύο κουταλιές αλεύρι. Όλα θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε στο μίξερ από σιγά, προσθέτοντας κέτσαπ, τεκίλα και εναλλάξ λάδι (περίπου ένα μπουκάλι ραφινέ) ξύδι ένα φλιτζανάκι και λεμόνι το ίδιο. Βράζουμε γαρίδες ξεφλουδίζουμε και ανακατεύουμε στην μαγιονέζα. Γαρνίρουμε με ολόκληρες γαρίδες.

Ταραμοσαλάτα (1)

Εκατόν πενήντα γραμμάρια ταραμά, μισό ψωμί, μισό πεντακοσάρικο μπουκάλι λάδι, δύο φλιτζανάκια του καφέ λεμόνι και κρεμμύδι φρέσκο (ή σκόρδο).

Ταραμοσαλάτα (2)

Μισή φλιτζάνα ταραμά, μιάμιση φλιτζάνα ψωμί βρεγμένο μπαγιάτικο και καλά στυμμένο, μερικές σκελίδες σκόρδο λιωμένο, λάδι, λεμόνι όσο σηκώνει.

Σαλάτα με κρέπες

Φτιάχνουμε 6-7 κρέπες σε μέτριο τηγάνι. Επτακόσια γραμμ. μαγιονέζα. Ένα τόνο ρίο μάρε, βρασμένο αρακά, ντομάτα, καρότα σε κονσέρβα μισοτριμμένο. Απλώνουμε κρέπα, αλείφουμε με μαγιονέζα και απλώνουμε μια στρώση αρακά, βρασμένο, αλάτι, πιπέρι. 2η κρέπα πάλι μαγιονέζα και φέτα ντομάτα, 3η κυρίως μαγιονέζα, καλαμπόκι,  4η κρέπα μαγιονέζα, καρότο, 5η κρέπα μαγιονέζα τουρλού (που βάζουμε στη ρώσικη), 6η κρέπα μαγιονέζα πάνω και καρότο πολύ και τον μισό τόνο θρυμματισμένο πάνω και πλάγια. Μοιάζει στην εμφάνιση με τούρτα. Πολύ δροσιστική και εμφανίσιμη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ