20.8 C
Chania
Thursday, October 3, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Καρυδόπιτα

Οκτώ αυγά, 150 γραμμ. καρύδια, ένα ποτήρι νερού (όχι γεμάτο) σιμιγδάλι ψιλό, ένα μπέικη, ένα ποτήρι ζάχαρη.

Σιρόπι: Δύο ποτήρια νερό, δύο ποτήρια ζάχαρη να δέσει καλά. Σιροπιάζουμε, ρίχνουμε από πάνω την κρέμα.

Κρέμα: Πέντε νεροπότηρα γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη, δύο αυγά, τέσσερις κουταλιές κορν φλάουρ, δύο κουταλιές αλεύρι, ανθόνερο.

Γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα

Μια γαλοπούλα μέτρια, 300 γραμμ. κάστανα, ένα φλιτζάνι τσαγιού γάλα, μια φλιτζάνα τσαγιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα τσαγιού φρυγανιά κοπανισμένη, μισή φλιτζάνα τσαγιού χυμός λεμονιού, δύο κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός, δύο κουταλιές σούπας πολτός κρεμμυδιού, αλάτι , πιπέρι.

Καθαρίζουμε τα κάστανα από την εξωτερική τους φλούδα και τα βράζουμε με νερό και ελάχιστο αλάτι, Μόλις μισοκρυώσουν τα στραγγίζουμε και τα καθαρίζουμε από την εσωτερική τους φλούδα προσέχοντας να μείνουν ολόκληρα. Καθαρίζουμε και καψαλίζουμε και πλένουμε καλά τη γαλοπούλα. Την βάζουμε να στραγγίσει. Σε ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το άλλο του βουτύρου να κάψει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι  (περασμένο από τρίφτη) και αφού καβουρντιστεί πολύ ελαφρά ρίχνουμε την φρυγανιά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε να γίνει μια κρέμα πηχτή. Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τα κουκουνάρια πλυμένα και τα σκουπισμένα και κατεβάζουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τότε και τα καθαρισμένα  κάστανα και τις σταφίδες επίσης πλυμένες και σκουπισμένες. Αλατοπιπερώνουμε το άνοιγμα της γαλοπούλας και το γεμίζουμε με την γέμιση, τη ράβουμε  προσεκτικά και την βάζουμε σε ταψί, Την περιλούουμε με το λεμόνι και την αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε στο ταψί και το υπόλοιπο του βουτύρου λιωμένο και βάζουμε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο επι δυόμιση ώρες περίπου. Για να μην στεγνώσει στο ψήσιμο την σκεπάζουμε με βουτυρωμένη λαδόκολλα.

Γαλοπούλα γεμιστή

Μια γαλοπούλα παχιά, τριακόσια γραμμ. κιμά, ¾ φλιτζανιού βούτυρο ή φυτίνη, μισή φλιτζάνα κρασί λευκό, μια φλιτζάνα ρύζι καρολίνα, μια κουταλιά σούπας πάστα ντομάτας, λίγη κανέλλα, 2 ή 3 γαρύφαλλα, αλάτι, πιπέρι, Ανοίγουμε τη γαλοπούλα, αφαιρούμε το πάχος της εσωτερικά και τα εντόσθια, Την καψαλίζουμε την πλένουμε εσωτερικά και την αφήνουμε να στεγνώσει. Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια και τα βάζουμε με τον κιμά, το κρεμμύδι και το μισό βούτυρο να καβουρδιστούν ελαφρά. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί, Λιώνουμε την ντομάτα σε δύο φλιτζάνια νερό και την προσθέτουμε, Ρίχνουμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και όταν πάρουν μερικές βράσεις προσθέτουμε  το ρύζι, πλυμένο με πολλά νερά μέσα σε τρυπητό. Ανακατεύουμε με πιρούνι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το  ρύζι και να πιεί το νερό του. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει ο κιμάς με το ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε το εσωτερικό της γαλοπούλας  και το γεμίζομε με τη γέμιση. Τη ράβουμε με χοντρή βελόνα και λευκό σπάγκο και την  τοποθετούμε σε ταψί. Την περιλούομαι με το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο την αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Την  βάζουμε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο σκεπασμένη με βουτυρωμένη λαδόκολλα επι τρείς ώρες. Αν θέλετε μπορείτε προηγουμένως να βράσετε τη γαλοπούλα οπότε ψήνεται λιγότερες ώρες και με το ζουμί κάνετε πιλάφι. Επίσης να προσθέσετε κουκουνάρια, σταφίδα και κάστανα βρασμένα.

Βασιλόπιτα (5)

Επτά αυγά, μιάμιση φλιτζάνα βούτυρο ή ραφινέ, δύο ποτήρια ζάχαρη, ένα ποτήρι γάλα, μια κόκκινη φαρίνα, ένα κουτί μπέικη, ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.

Βασιλόπιτα (6)

Μια φλιτζάνα βιτάμ, μισή φλιτζάνα γάλα, έξι φλιτζάνες αλεύρι, τέσσερα αυγά, τρεις βανίλιες ένα μπέικη, όψη πορτοκαλιού, μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη. Από πάνω μια κουβερτούρα, δύο κουταλιές ζάχαρη άχνη, εξήντα γραμμ. βιτάμ, ένα φλιτζανάκι καφέ, γάλα.

Βασιλόπιτα (7)

Εκατό γραμμ. αμύγδαλα ψίχα, δίκα αυγά, πέντε ποτήρια αλεύρι, τρία ποτήρια ζάχαρη, εκατό γραμμ. βούτυρο, λίγο κονιάκ, δύο φλιτζάνια γάλα, όψη ενός λεμονιού, λίγη βανίλια, δύο φακελάκια  μπέικη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μουσικό Φεστιβάλ Χανίων: Δεύτερη μέρα / 13 Οκτωβρίου με τον Νίκος Κυπουργό

Ο Νίκος Κυπουργός γεννήθηκε στην Aθήνα το 1952. Σπούδασε...

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης μέχρι τις 10 Οκτώβρη στο Ωδείο Χανίων – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...

Όταν η βία στα σχολεία γίνεται content για τα social media

Του Γιάννη Αγγελάκη Θα πρέπει λίγο να σκεφτούμε τα πράγματα...

Πολάκης: Είναι και δικό μου λάθος ο Κασσελάκης | Βίντεο

Τους λόγους που τον ώθησαν στην υποψηφιότητά του για...