12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Τούρτα με φρούτα
Παντεσπάνι: Έξι μεγάλα αυγά. Ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη δύο κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, λίγο όψη λεμονιού.
Εκτέλεση: Χτυπάμε τα ασπράδια , βάζομε τη ζάχαρη, μετά τουρ κρόκους και κτυπάμε το χυμό μέχρι να πήξει. Το ανακατεύουμε και βάζουμε το αλεύρι και την όψη. Σε βουτυρωμένο ταψί και μέσα σε βουτυρωμένη λαδόκολλα για να βγει εύκολα.
200 βαθμοί περίπου για μισή ώρα. Σιρόπι ένα και ένα και περιχύνουμε μια γκαρνί χτυπημένη και στο ψυγείο. Μια στρώση παντεσπάνι μια σαντιγί μια φρούτα (ακτινίδια και μπανάνες κομπόστα ροδάκινο πορτοκάλι). Μια παντεσπάνι, μια σαντιγί μια φρούτα.

Γλυκό ψυγείου
Στον πάτο της φόρμας ή ταψιού σαβαγιάρ βουτηγμένα σε γάλα και κονιάκ ή λικέρ. Κόβουμε μια κομπόστα κομματάκια και το βάζουμε από πάνω. Χτυπάμε γάλα εβαπορέ που το έχουμε στην κατάψυξη 7-8 ώρες με τρία τέταρτα φλυτζάνια ζάχαρη και ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει μαρέκγα.
Διαλύουμε ένα ζελέ ανανά ή λεμόνι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Αφού κρυώσει το ρίχνουμε μέσα στην μαρέγκα και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε τα σαβουαγιάρ. Ψυγείο – αμύγδαλα.

Πιλάφι
5 νερό
2 ρύζι σπυρωτό τα βράζουμε
Σοτάρουμε Πιπεριά κόκκινη και κίτρινη, πράσινο κρεμμύδι, τα ανακατεύουμε με το ρύζι.
Γαρνίρουμε: Με μπιφτέκι, κοτόπουλο, κουνέλι, ψάρι.
Ταλιατέλες με πικάντικη σάλτσα
Υλικά: Ταλιατέλες κρεμμύδι, μανιτάρια, σκόρδο, λάδι, σπανάκι ψιλοκομμένο σαλάμι ή λουκάνικο ψιλοκομμένο, παρμεζάνα, κρέμα γάλακτος, πελτές.
Εκτέλεση: Βράζουμε ταλιατέλες με μπόλικο νερό και λίγο λάδι, Σοτάρουμε κρεμμύδι, μανιτάρια, σκόρδο, σπανάκι, λουκάνικα ή σαλάμι. Ρίχνουμε κρέμα γάλακτος μια κουταλιά πελτέ, παρμεζάνα και το ανακατεύω.
Ρίχνομε την σάλτσα στις ταλιατέλες με τυρί από πάνω.

Λεμονόπιτα
Υλικά για φύλλο: 300 γραμ. αλεύρι, 100 γραμ. άχνη, 1 αυγό, 200 γραμ, βούτυρο
Για γέμιση: 250 γραμ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, 500 γραμ. ζάχαρη, 5 χυμό από λεμόνια, 2 ξύσμα από λεμόνια, 10 αυγά, 190 γραμ. βούτυρο, ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση: Ρίχνομε αλεύρι, μετά βούτυρο τα ζυμώνουμε, ρίχνομε αυγό, και τα ζυμώνομε όλα μαζί μετά αφήνομε την ζύμη για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Για κρέμα; Αλέθομε το αμύγδαλο στο μίξερ, ρίχνομε ζάχαρη, ξύσμα λεμονιών, ρίχνομε αυγά λεμόνια βούτυρο τα ανακατεύουμε.
Απλώνουμε την ζύμη στο ταψί με στεφάνι να πάει και στο τοίχωμα του ταψιού . Βάζομε μέσα στην κρέμα την τοποθετούμε στο φούρνο για 60λεπτά σε 180ο . Το αναποδογυρίζουμε το ρίχνουμε σε επίπεδο πιάτο και το πασπαλίζομε με άχνη, για να την καραμελώσουμε την τοποθετούμε όλη μαζί στο φούρνο για λίγο.

Τούρτα σοκολάτα ψυγείου
Εξακόσια γραμμάρια σαβαγιάρ, τριακόσια γραμμάρια κουβερτούρα, ένα κουτί σαντιγί σοκολατα, τέσσερα αυγά, οκτώ κουταλιές ζάχαρη, μία φλιτζάνα αμύγδαλα, λίγο γάλα, λίγο κονιάκ.
Χτυπάμε τα αυγό μαρέγκα με δύο κουταλιές ζάχαρη. Διαλύουμε τη σοκολάτα σε σιγανή
φωτιά με λίγο γάλα. Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με την σοκολάτα. Χτυπάμε τους κρόκους με έξι κουταλιές ζάχαρη και τους ανακατεύουμε στην λεκάνη με τα άλλα υλικά. Μία στρώση
σαβαγιάρ, μία στρώση από το μείγμα, μία στρώση σαβαγιάρ, μία στρώση από το μείγμα, μία στρώση σαβαγιάρ και μετά από πάνω Αλσατόπ σοκολάτα. Βάζουμε χονδροκοπανισμένα αμύγδαλα από πάνω και ψυγείο.

Τούρτα νέσκαφε
Μία Ερμόλ, ένα γάλα ζαχαρούχο, διακόσια πενήντα γραμμάρια κουβερτούρα, επτακόσια γραμμάρια σαβαγιάρ, τέσσερα φλιτζάνια νερό, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δώδεκα κουταλάκια κακάο, έξι κουταλάκια νες καφέ, ένα ποτηράκι κονιάκ. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί Χτυπάμε πολύ καλό την Ερμόλ και προσθέτουμε το γάλα και την κουβερτούρα κρύα. Κάνουμε σιρόπι με τα υπόλοιπα υλικά και βρέχουμε τα σαβαγιάρ πριν τα στρώσουμε. Εναλλάξ σαβαγιάρ, μείγμα σοκολάτας.

Τούρτα με ζελέ
Ένα ζελέ ανανά, φρέσκια κρέμα γάλακτος. Τρεις κουταλιές σούπας άχνη, ένα κουτί ανανά, κερασάκια σαβουαγιάρ. Χτυπάμε πολύ καλά την σαντιγί με την άχνη και το αφήνουμε να περιμένει. Διαλύουμε το ζελέ όπως γράψει το κουτί και περιχύνουμε στο στρογγυλό ταψί νο 32. ‘Οταν παγώσει, τοποθετούμε πάνω από το ζελέ τις ροδέλες ανανά, την φρέσκια κρέμα και πάνω από την φρέσκια κρέμα τα σαβαγιάρ βρεγμένα στο σιρόπι ανανά. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει αρκετή ώρα.
Ξεφορμάρουμε βάζοντας μέσα σε καυτό νερό για ελάχιστα δευτερόλεπτα και γυρνάμε ανάποδα.

Τούρτα σοκολάτα (2)
Χτυπαμε μαρεγκα, δυο ασπράδια με μια κοφτη κουταλιά ζάχαρη. Την βγάζουμε από το μίξερ και βάζουμε σε αυτό δύο κουτιά σαντιγί και τεσσεράμισι κουταλιές ζάχαρη. Αφού
χτυπηθούν καλό ρίχνουμε μέσα την μαρέγκα στην σαντιγί. Αφού και αυτά χτυπηθούν καλά, ρίχνουμε χτυπώντας συνέχεια την λιωμένη κουβερτούρα, Το παντεσπάνι το βρέχουμε με γάλα και κονιάκ. Πριν στρώσουμε την κρέμα πάνω στην τούρτα στην επιφάνεια βάζουμε
σιρόπι σοκολάτα που φτιάχνουμε με λιωμένη σοκολάτα που την αραιώνουμε με γάλα μέχρι να ρευστοποιηθεί Από πάνω βάζουμε καραμελωμένα αμύγδαλα και ξυσμένη – κουβερτούρα τετρακόσια γραμμάρια.

Τούρτα Μανταρινιού
Μισό κιλό μπισκότα σαβαγιάρ, μία φλυτζάνα τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα καβουρδισμένα και χοντροκοπανισμένα, μιάμιση φλυτζάνα τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ, δύο φλιτζάνια ζάχαρη άχνη, τέσσερα αυγά, δύο κουταλιές ξύσμα μανταρινιού. Δουλεύετε το βούτυρο. Προσθέτετε ένα ένα τους κρόκους των αυγών και εξακολουθείτε το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα μανταρινιού και την άχνη περασμένη από λεπτό συρμάτινο τρυπητό. Χτυπάτε τα ασπράδια με τέσσερις κουταλιές ζάχαρη άχνη να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτετε στο χτυπημένο βούτυρο εναλλάξ με τα αμύγδαλα (κρατάμε μερικά για το τέλος).
Αφού ετοιμαστεί η κρέμα, βουτάτε ένα – ένα τα – σαβαγιάρ στο χυμό μανταρινιών και τα στρώνετε. Απλώνετε πάνω στα σαβαγιάρ την μισή κρέμα. Στρώνετε δεύτερη σειρά σαβαγιάρ βουτώντας τα στον χυμό μανδαρινιών. Σκεπάζετε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Την πασπαλίζετε με αμύγδαλα και ψυγείο.

Τούρτα λεμόνι
Πέντε αυγά, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο φλιτζάνες τσαγιού νερό, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, επτά κουταλιές
– σούπας χυμό λεμόνι, τέσσερις κουταλιές σούπας κορν – φλάουρ, τρεις κρόκοι αυγών, ξύσμα λεμονιού, ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού νερό μισό λεμόνι χυμό, τετρακόσια γραμμάρια κρέμα γάλακτος, ένα ταψί διάμετρο 27 εκατοστά. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί, αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για σαράντα λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κόρν φλάου, τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατώνουμε. Προσθέτουμε το λεμόνι, το ξύσμα και σιγά – σιγά τους κρόκους – ανακατώνοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό λεμόνι και το νερό για πέντε λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά σαντιγί Στρώνουμε σε πιατέλα το ένα φύλλο παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι απλώνουμε την μισή κρέμα τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι βρέχουμε με το σιρόπι, απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι, το βρέχουμε με το σιρόπι και βάζουμε πάνω την σαντιγί, γαρνίρουμε με γλυκό λεμόνι ή περγαμόντο. Μένει μία μέρα στο ψυγείο και την τρώμε! Μμμμ! Πολύ ωραίο!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...