Χταπόδι με κοφτό μακαρόνι
1 χταπόδι, 1 φλυτζάνα λάδι, ντομάτες ώριμες, αλάτι, πιπέρι, δάφνη
Βράζομε το χταπόδι έως να μαλακώσει. Σουρώνομε το ζουμί και το κρατάμε αν το χταπόδι είναι φρέσκο. Βάζομε το λάδι, τις ντομάτες ξυσμένες, αλάτι, πιπέρι, δάφνη, να μαραθούν. Προσθέτομε το χταπόδι κομμένο σε κομμάτια. Βράζομε έως να δέσει η σάλτσα. Μετράμε το ζουμί, προσθέτομε και νερό να γίνουν 4 νεροπότηρα και το προσθέτομε στην σάλτσα. Αφήνομε να πάρει βράσει και ρίχνομε μέσα τα μακαρόνια να ψηθούν μαζί. Ανακατεύομε με ξύλινη κουτάλα. Όταν τραβήξει τα υγρά και έχει ψηθεί το μακαρόνι είναι έτοιμο.
Χταπόδι ξυδάτο
Βράζομε το χταπόδι με λίγο νερό. Να ψηθεί αλλά όχι να παραψηθεί γιατί γλυνιάζει. Να το καρφώνομε με πηρούνι και το πηρούνι ίσα – ίσα να τραβιέται. Ούτε να πέφτει το χταπόδι, ούτε να βγαίνει το πηρούνι. Το απλώνομε να στεγνώσει τελείως. Το κόβομε κομμάτια, το βάζομε σε δυνατό ξύδι απ’ το βράδυ ως το πρωί. Το πρωί το τραβάμε και το βάζομε στο λάδι και το διατηρούμε έτσι αρκετές μέρες.
Σουπιές με σπανάκι
Πλένομε και καθαρίζομε τις σουπιές. Τις κόβομε. Τσιγαρίζομε μία φλυτζάνα ελαιόλαδο μ’ ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ρίχνομε τις σουπιές να σωταριστούν για λίγο. Προσθέτομε το χυμό της ντομάτας και ένα φλυτζανάκι νερό και αφήνουμε τις σουπιές να ψηθούν. Ετοιμάζομε και πλένομε το σπανάκι το αφήνουμε να στραγγίσει και κόβομε τα φύλλα στη μέση με το χέρι μας. Τα ρίχνομε στην κατσαρόλα, προσθέτομε αλάτι, πιπέρι και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Σπιτικές Προτάσεις
Ημερομηνία: