Γλυκό ταψιού με φρυγανιές
Δύο διπλά πακέτα φρυγανιές, 1 λίτρο πορτοκαλάδα (φυσικός χυμός), 2 κουταλιές ζάχαρη, 4 κουταλιές άνθος αραβοσίτου βανίλια, κρέμα σαντιγύ, ξύσμα κουβερτούρας, γλυκά κουταλιού
Σιρόπι: 5 ποτήρια ζάχαρη, 4 ποτήρια νερό, 2 βανίλιες
Φτιάχνουμε σιρόπι βράζοντας τα παραπάνω υλικά. Βουτώντας μία – μία τις φρυγανιές στρώνουμε τις μισές σε τετράγωνο ταψί. Ανακατεύομε την πορτοκαλάδα με τη ζάχαρη και το άνθος αραβοσίτου. Τα σιγοβράζουμε ανακατεύοντάς τα με το σύρμα, ώσπου να γίνουν πηχτή κρέμα. Ρίχνομε την κρέμα στο ταψί. Την απλώνομε να καλύψει ομοιόμορφα τις φρυγανιές. Τοποθετούμε τις υπόλοιπες φρυγανιές σιροπιασμένες επάνω από την κρέμα. Απλώνομε μια στρώση σαντιγύ πάνω από τις φρυγανιές. Γαρνίρομε με ξύσμα σοκολάτας και γλυκά κουταλιού ολόκληρα ή κομματιασμένα. Το βάζομε στο ψυγείο να σφίξει καλά.
Ομελέτα
Τρίβομε και απλώνομε φρυγανιά σε πυρίμαχο σκεύος. Τσιγαρίζομε μανιτάρια με μια κουταλιά λάδι να τραβήξουν το υγρό τους. Τα ρίχνομε στο ταψί. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα κροκάδια με λίγο γάλα και ξερό βασιλικό. Ανακατεύομε τα αυγά τα ρίχνομε πάνω στα μανιτάρια και πασπαλίζομε με κομμάτια μαλακό τυρί και αρωματικά χόρτα (ρίγανη, βασιλικό). Ψήνομε είκοσι λεπτά στους 170 βαθμούς.
Κοντοσούβλι
Δύο κιλά τρυφερό χοιρινό κρέας από την νεφραμιά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο λάδι, λίγο κύμινο, χυμό λεμονιού, τρεις πιπεριές σε τέταρτα, 2-3 ντομάτες σκληρές σε τέταρτα, ένα μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση και χωρισμένο σε φύλλα.
Κόψετε το κρέας σε κομμάτια έξι, επτά εκατοστά. Ανακατέψτε τα σ’ ένα μπωλ με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι και λίγο χυμό λεμονιού. Σκεπάστε τα και αφήστε τα στο ψυγείο αρκετές ώρες να μαριναρισθούν. Περάστε τα κομμάτια του κρέατος σε σούβλες με την ντομάτα, την πιπεριά, τα κρεμμύδια ανάμεσα. Σιγοψήστε στα κάρβουνα αλείφοντας τα με λάδι και λεμόνι.