Κρέπες με κιμά
Δύο φλυτζάνια γάλα, μία φλυτζάνα τυρί τριμμένο, μία φλυτζάνα αλεύρι, τρία αυγά ολόκληρα, μια κουταλιά σούπας κορν φλάο, λίγο πιπέρι, αλάτι.
Ψήνομε σε τεφάλ τηγάνι. Μισό φλυτζάνι του καφέ ρίχνομε.
Γέμιση με κιμά: Μισό κιλό κιμά, μπεσαμέλ, τυρί. Ψήνομε τον κιμά όπως για μακαρονάδα. Βάζομε στον κιμά μπεσαμέλ και τυρί. Μ’ ένα κουτάλι βάζομε στην κρέπα και τυλάμε ρολό. Αλευρώνομε, αυγώνομε και κυλάμε στη φρυγανιά και κατόπιν τηγανίζομε.
Καλιτσουνάκια γλυκό
Δύο ποτήρια λάδι ραφινέ, 1 ποτήρι κρασί αρετσίνωτο, 1 μπέικι, 1 βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Το ζυμάρι πολύ μαλακό. Περίπου ένα κιλό αλεύρι.
Το αφήνομε μία ώρα, το κάνομε μπαλάκια και με το ξύλο ή με το χέρι το πατάμε να γίνει στρογγυλό. Μισό κιλό μαρμελάδα, εξακόσια gr καρύδια αλεσμένα, κανέλα. Αναμιγνύομε και βάζομε απ’ αυτή τη γέμιση στο καλιτσουνάκι και το κλείνομε. Φουρνίζομε ραντίζομε με ανθόνερο και πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη.
Παντεσπάνι ρολό με μαρμελάδα
Πέντε αυγά, εκατό gr αλεύρι, εκατό gr ζάχαρη, λικέρ.
Χτυπάμε τα αυγά με ζάχαρη. Τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτομε σιγά – σισγά στο μείγμα εναλλάξ αλεύρι, μαρέγκα. Βάζομε λαδόκολλα και ψήνομε μισή ώρα στους 180 βαθ. Βάζομε μια πετσέτα βρεγμένη, αλλά καλά στιμμένη στο μάρμαρο. Γυρίζομε το ταψί ανάποδα και περνάμε τη λαδόκολα μ’ ένα βρεγμένο βετέξ. Βγάζομε έτσι το παντεσπάνι. Βάζομε μέσα σ’ όλη την επιφάνει ό,τι θέλομε. Μαρμελάδα, ή μερέντα, ή κρέμα. Τυλάμε σε ρολό σιγά σιγά μαζί με την πετσέτα χωρίς να την παίρνομε μέσα. Αφήνομε να κρυώσει. Ξετυλάμε και κόβομε σε δύο δάχτυλα πάχος.
Σουμάδα
Διακόσια πενήντα gr άσπρη ψίχα αμύγδαλα, ενάμιση έως δύο κιλά ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι, ανθόνερο, εσάνς πικραμύγδαλου ή απόσταγμα.
Αλέθομε τα αμύγδαλα πολύ ψιλά και τα βάζομε σ’ ένα πανί σφικτό ή διπλό. Αφού βράσομε δυόμιση λίτρα νερό το ρίχνομε λίγο – λίγο και σφίγγομε το πανί μέχρι να τελειώσει το νερό και να μην βγάζει άσπρο ζουμί. Βράζομε το ζουμί με την ζάχαρη και στο γύρισμα ρίχνομε το αλάτι, το ανθόνερο και το πικραμύγδαλο. Γνήσιο ανθόνερο και όχι λουλουδόνερο δηλαδή από άνθη εσπεριδοειδών και ακόμα καλύτερα από άνθη νερατζιάς θα βρείτε στην Λαϊκή στο Κουμ Καπί το Σάββατο. Προς το τέλος αριστερά λίγο πριν την ταβερνούλα που φτιάχνει και σουβλάκια. Διατηρείται τη σουμάδα στο ψυγείο. Πίνεται ζεστή με κανέλλα και σισάμι και πίνεται και παγωμένη.