20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σάλτσα μαϊντανού
Μία δόση μαγιονέζα, μισό ματσάκι μαϊντανό. Πλένομε και ψιλοκόβομε τον μαϊντανό. Σχεδόν τον πολτοποιούμε. Ετοιμάζομε την μαγιονέζα και προσθέτομε σιγά-σιγά τον μαϊντανό χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα. Σερβίρεται με αυγά βραστά σαλάτα και πουλερικά.

Σάλτσα ταρτάρ
Μία δόση μαγιονέζα, μισό ματσάκι μαϊντανός, δύο αγγουράκια τουρσί, ένα κουταλάκι τσαγιού κάπαρη, ένα κρεμμύδι κοκάρι ψιλοκομμένα. Ετοιμάζομε τη μαγιονέζα, προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα. Σερβίρεται με κρύο κρέας.

Σάλτσα ροκφόρ
Ένα γιαούρτι στραγγιστό, 150 γρ τυρί ροκφόρ, δύο κουταλιές της σούπας λάδι. Λίγες σταγόνες ξύδι, πιπέρι άσπρο. Χτυπάμε στο μίξερ ή με σύρμα το ροκφόρ με το λάδι να λιώσει το τυρί. Προσθέτομε πιπέρι, ξύδι, γιαούρτι. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.
Μαγιονέζα
Δύο κρόκοι αυγών ημέρας, ένα κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, μερικές σταγόνες νερό, μία με δύο κουταλιές αλεύρι, ένα φλιτζανάκι του καφέ λεμόνι, ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι, ένα μπουκάλι λάδι ραφινέ, αλάτι, πιπέρι. Χτυπάτε στο σιγανό τα υλικά και προσθέτετε στην αρχή σταγόνα-σταγόνα εναλλάξ λάδι, ξύδι, λεμόνι. Από λίγο-λίγο αυξάνετε το λάδι και το λεμόνι έως να τελειώσουν. Αν κόψει η μαγιονέζα βάζετε μερικές σταγόνες νερό και χτυπάτε. Ή βάζετε λίγο αλεύρι και χτυπάτε.

Σάλτσα με κρέμα γάλακτος
Δύο φλυτζάνια μαγιονέζα, πέντε κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος. Κτυπάτε καλά την κρέμα γάλακτος και την προσθέτετε στην μαγιονέζα.

Σάλτσα ανταλούζ
Δύο φλιτζάνια μαγιονέζα, μισό φλιτζάνι πολτός φρέσκιας ντομάτας, μία κουταλιά ψιλοκομμένη πιπεριά πράσινη, μία κουταλιά πιπεριά κόκκινη, αλάτι, πιπέρι. Παίρνουμε 640 γρ ώριμες ντομάτες τις πλένουμε, τις κόβουμε σε δύο-τρία τεμάχια και τις βράζουμε με λίγο αλάτι και λίγο νερό. Αφού βράσουν και λιώσουν τις περνάμε από τρυπητό και βάζομε τον πολτό να βράσει και να μείνει μισή φλιτζάνα. Αφήνουμε να κρυώσει. Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε πολύ ψιλά κομματάκια και τις προσθέτουμε στην ντομάτα με λίγο πιπέρι. Τα προσθέτουμε στην μαγιονέζα και ανακατεύουμε.

Σάλτσα ιβοάρ
Τρεις κουταλιές κοφτές βούτυρο ή φυτίνη, τρεις κουταλιές αλεύρι, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζουμί κότας βραστής, δύο κρόκοι αυγών, δύο κουταλιές σούπας γεμάτες κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι. Βάζετε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνετε το αλεύρι να διαλυθεί. Προσθέτετε το ζουμί χλιαρό και ανακατεύετε να βράσει μερικά λεπτά και να γίνει λεία η σάλτσα. Βγάζετε από τη φωτιά. Χτυπάτε τους κρόκους, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και δουλεύετε και τα δύο να γίνουν κρέμα. Την προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά να ενωθούν όλα μαζί. Σερβίρεται με κοτόπουλο βραστό, μυαλά πανέ κ.λπ.

Αυγολέμονο πηχτό
Μιάμιση φλυτζάνα γάλα, μία φλυτζάνα ζωμός, δύο κουταλιές βιτάμ, δύο κουταλιές κρονφλάο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνια, δύο αυγά. Βάζομε σε κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά το γάλα το ζωμό το βιτάμ αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε δύο αυγά και το λεμόνι και ρίχνομε χτυπώντας συνέχεια λίγο-λίγο το ζωμό. Κρατάμε λίγο ζωμό και διαλύομε το κορν-φλάο. Το ρίχνομε κι αυτό μέσα στα αυγά χτυπώντας. Το ξαναγυρνάμε στην κατσαρόλα με το γάλα το ζωμό και το βιτάμ και σε σιγανή φωτιά βράζομε μέχρι να πήξει. Πολύ ωραία. Και τους στους ντολμάδες, και στο χοιρινό με σέλινο και στο αρνάκι με το ραδίκι κα στο σταμναγκάθι με το αρνάκι.

Ντιπ με αβοκάντο
Δύο ώριμα αβοκάντο, τρεις κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, πενήντα γρ. μαγιονέζα, δύο σταγόνες ταμπάσκο, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι, δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος. Καθαρίζετε τα αβοκάντο και αφαιρείτε το κουκούτσι. Το λιώνετε, προσθέτετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Ντιπ μουστάρδας
Διακόσια γρ. μαγιονέζα, πενήντα γρ. μουστάρδα, λίγη πάπρικα, δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύετε τα υλικά με το χτυπητήρι των αυγών.

Ντιπ ελιάς
Διακόσια γρ. μαγιονέζα, 120 γρ. πάστα μαύρης ελιάς, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο. Ανακατεύετε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπαιδευτικές ενημερώσεις ελαιοπαραγωγών από την Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ

Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις των ελαιοπαραγωγών στους Δήμους του...

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με τον υπουργό Yγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είχε η...

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο «Greek Luxury Tourism Workshop» στο Κουβέιτ

Η Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο της συνεχούς και αδιάλειπτης...

Ηράκλειο: Πέντε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πέντε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας...