19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μελιτζάνες παπουτσάκια
12 μελιτζάνες μακρόστενες, 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, δύο κρεμμύδια τριμμένα, 1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος, τρεις ντομάτες ώριμες τριμμένες, πέντε ντομάτες κομμένες ροδέλες, μία κουταλιά σούπας βούτυρο, αλάτι, λίγη ζάχαρη, πιπέρι, μία πρέζα κανέλα. Πλένομε και καθαρίζομε τις μελιτζάνες αφαιρώντας τρεις λωρίδες. Δεν κόβομε το κοτσάνι. Χαράζομε τις μελιτζάνες από τη μία μεριά κατά μήκος. Τις τηγανίζομε και τις αφήνομε να στραγγίσουν. Λιώνομε το βούτυρο, ροδίζομε τα κρεμμύδια, προσθέτομε τον κιμά και ανακατεύομε να ξεσβωλιαστεί. Προσθέτομε ντομάτα, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, την κανέλα και αφήνομε να βράσει 30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτομε λίγο νερό. Αραδιάζομε τις μελιτζάνες σε πυρέξ. Τις γεμίζομε με τον κιμά, τοποθετούμε δύο ροδέλες ντομάτα σε κάθε μελιτζάνα και ψήνομε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Αν θέλομε, αφαιρούμε τη ντομάτα και βάζομε μπεσαμέλ.

Καλιτσούνια με βλίτα
Ψιλοκόβομε τα βλίτα τα ζεματάμε καλά με καυτό νερό, τα στραγγίζομε. Ψιλοκόβομε μαϊντανό, δυόσμο, ανθούς κολοκύθας, κρεμμύδι. Προσθέτομε μυζήθρα λίγο λάδι αλάτι πιπέρι μαύρο και γλυκιά πάπρικα. Ανοίγομε φύλλο με αλεύρι, αλάτι, 1 σφινάκι λάδι, ένα σφινάκι τσικουδιά και νερό χλιαρό. Το κόβομε στρογγυλό μ’ ένα πιατάκι του τσαγιού. Το διπλώνομε στη μέση και στο μισό του βάζομε τη γέμιση και κλείνομε. Ή το διπλώνομε αντικρυστά σε φάκελλο και φουρνίζομε ή τηγανίζομε. Αν τα φουρνίσομε, τα αλείφομε από πάνω μ’ αυγό χτυπημένο ή λάδι, βάζομε σισάμι και φουρνίζομε.

Μελιτζάνες με κρέμα
Έξι μελιτζάνες μακρόστενες μία δόση μπεσαμέλ 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη μία φλυτζάνα τσαγιού λάδι μαϊντανός ψιλοκομμένος τρεις κουταλιές της σούπας. Τρεις κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά 100 γρ κρέμα γάλακτος 1 λεμόνι χυμό αλάτι, πιπέρι. Κόβομε τις μελιτζάνες στη μέση και τις αφήνομε να στραγγίσουν μία ώρα. Τις τηγανίζομε. Αδειάζομε την ψίχα της μελιτζάνας σ’ ένα μπωλ. Προσθέτομε τη μπεσαμέλ, τη μισή γραβιέρα, το πιπέρι. Γεμίζομε τις μελιτζάνες και τις τοποθετούμε σε ταψεί. Τις πασπαλίζομε με μαϊντανό με το υπόλοιπο τυρί με τριμμένη φρυγανιά και τις ψήνομε στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Τις περιχύνομε με ζεσταμένη κρέμα γάλακτος χυμό λεμονιού και αλάτι και σερβίρομε. Αυτό, αν θέλο, το παραλείπομε.

Ανθοί κολοκύθας γεμιστοί με μυζήθρα
Πέρνομε μυζήθρα, λίγη φέτα, προσθέτομε δύο αυγά, πιπέρι και μαλλάσσομε. Γεμίζομε με το μείγμα τους ανθούς τους νουτάμε σε κουρκούτι (γράψαμε προηγουμένως) και τους τηγανίζομε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...