21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κοπεγχάγη (πολύ ωραίο)
Κρούστα: 320 γρ. αλεύρι, 160 γρ. φρέσκο βούτυρο, 80 γρ. ζάχαρη, ένα αβγό.
Πάστα: 320 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, 240 γρ. ζάχαρη, έξι αβγά, 250 γρ. φύλλο κρούστας, 160 γρ. φυτίνη.
Σιρόπι: 960 γρ. ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, λεμόνι, βανίλια.
Χτυπάμε λίγο το φρέσκο βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτομε το αβγό και συνεχίζομε να χτυπάμε λίγη ώρα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτομε το αλεύρι και κάνομε μια ζύμη την οποία απλώνομε σε ταψί νούμερο 34. Αυτή είναι η κρούστα. Για να κάνομε την πάστα χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια σφιχτή μαρέγκα, στην συνέχεια τους κρόκους με τη ζάχαρη. Όταν οι κρόκοι είναι καλοχτυπημένοι προσθέτομε λίγα αμύγδαλα, λίγη μαρέγκα ενώ χτυπούμε πολύ ελαφρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνομε την πάστα πάνω στην κρούστα και τελειώνομε το γλυκό με τα φύλλα κρούστας τα οποία βρέχομε με την φυτίνη ένα – ένα. Ψήνομε το γλυκό σε μέτριο φούρνο και όταν έχουν ροδίσει τα φύλλα είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει το γλυκό ετοιμάζομε το σιρόπι και το ρίχνομε κουταλιά – κουταλιά στο γλύκισμα. Πριν το βάλομε στο φούρνο το χαράζομε μπακλαβαδωτά επιφανειακά. Όταν το βγάλομε το χαράζομε μέχρι κάτω.

Τούρτα ανανά
Δύο κουτιά ζελέ ανανά, τα διαλύουμε όπως γράφει. Αφαιρούμε λίγο, βρέχομε την φόρμα βάζομε το ζελέ στην φόρμα να παγώσει. Πάνω στο παγωμένο ζελέ βάζομε ροδέλες ανανά και γλυκό (ότι μας αρέσει, κεράκι, βύσσινο) στις τρύπες. Χτυπάμε μια κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και τη βάζομε από πάνω. Ψυγείο. Όταν παγώσει βρέχομε σαβαγιάρ στο υγρό της κομπόστας τα τοποθετούμε πάνω από την σαντιγί και το βάζομε στο ψυγείο. Όταν παγώσει ξεφορμάρομε. Αν δεν ξεφορμάρεται θα βάλετε την φόρμα για δευτερόλεπτα στον ατμό νερού που βράζει.

Παντεσπάνι με αμύγδαλα
Δύο φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι, ένα φλυτζάνι τσαγιού αμυγδαλόψιχα, ενάμιση φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη, οκτώ αβγά, δύο κουταλιές σούπας κοφτές φρέσκο βούτυρο, ένα κουταλάκι κοφτό μπέικινπάουτερ, δύο χαρτάκια βανίλιας.
Καθαρίζετε την αμυγδαλόψιχα χωρίς να την ξεφλουδίσετε. Την ψιλοκοπανίζετε ή την περνάτε από το μίξερ. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και τη βανίλια. Δουλεύετε το βούτυρο προσθέτετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και εξακολουθείτε το δούλεμα με ξύλινο κουτάλι. Χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και προσθέτετε λίγο αλεύρι, λίγη μαρέγκα, λίγα αμύγδαλα ανακατεύοντας ελαφρά να ενωθούν όλα. Αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο φούρνο επί 20-30 λεπτά περίπου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Αναστάτωση σε γειτονιά από 44χρονο που ήθελε να αυτοκτονήσει

Αναστάτωση προκάλεσε τα ξημερώματα σε γειτονιά του Ηρακλείου ένας...

Κωνσταντοπούλου: «Ό,τι γίνεται στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη»

«Η ΝΔ προσπάθησε να κλείσει γρήγορα τη συζήτηση και...

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...