Λικέρ βύσσινο
Ένα κιλό βύσσινα, ένα κιλό κονιάκ, ένα κιλό ζάχαρη.
Πλένω τα βύσσινα και ολόκληρα με τα κουκούτσια με τη ζάχαρη και το κονιάκ σε βάζο καλά κλεισμένο. Το αφήνω στον ήλιο για δύο μήνες. Φιλτράρω και είναι έτοιμο.
Βύσσινο γλυκό
Ενάμιση κιλό βύσσινα, ενάμιση κιλό ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι περίπου νερό, χυμό από μισό λεμόνι.
Πλένομε τα βύσσινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή με φουρκέτα μαλλιών. Βάζομε σε κατσαρόλα τα βύσσινα με τη ζάχαρη και τ’ αφήνομε να ‘’σταθούν’’ για δύο ώρες. Στην συνέχεια ξεπλένομε τα κουκούτσια και το νερό τους (ένα φλυτζανάκι) το ρίχνομε στα βύσσινα. Τα βράζομε αφαιρώντας τον αφρό. Λίγο πριν δέσει ρίχνομε το λεμόνι.
Κεράκι γλυκό
Ενάμιση κιλό κεράσια, ενάμιση κιλό ζάχαρη.
Μια φορά και έναν καιρό (πόσο τρέχει ο καιρός!) οι μαμάδες μας έφτιαχναν και γλυκό χασιλαμά. Ο χασιλαμάς είναι είδος κερασιού, πολύ τραγανό και νόστιμο. Τον έβρισκαν στο Γερακάρι. Το κατέβαζαν στα Χανιά σε συγκεκριμένο μαγαζί που το αγόραζαν για το γλυκό τους οι μαμάδες μας. Και ‘μεις τα παιδάκια τους, τους το κλέβαμε το γλυκό χασιλαμά.
Λοιπόν συνεχίζομε: ένα φλυτζανάκι νερό, μισό λεμόνι.
Γίνεται η συνταγή όπως το βύσσινο. Το φτιάχνω με τα πετροκέρασα, τα μεγάλα κεράσια τα μαύρα.
Δαμάσκηνο μαρμελάδα
Δύο κιλά δαμάσκηνα ώριμα και μαλακά, δύο κιλά ζάχαρη, κονιάκ για άρωμα.
Πλένομε τα δαμάσκηνα, βγάζομε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Βάζομε τον πολτό σε κατσαρόλα, προσθέτομε τη ζάχαρη και ελάχιστο νερό και ανακατεύομε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτομε ελάχιστο κονιάκ για άρωμα. Όταν γίνει παχύρευστη μάζα είναι έτοιμη και κατεβάζομε από τη φωτιά.
Ροδάκινο μαρμελάδα
Ένα κιλό ροδάκινα ώριμα, ένα κιλό ζάχαρη, ένα φλυτζανάκι νερό, χυμό από ένα λεμόνι.
Πλένομε τα ροδάκινα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα πολτοποιούμε στο μίξερ. Βάζομε στην κατσαρόλα τον πολτό, τη ζάχαρη και το νερό. Βράζομε έως να γίνει μια πηχτή μάζα. Προσθέτομε τον χυμό λεμόνι και αφήνομε να κρυώσει.
Φράουλα μαρμελάδα
Καθαρίζομε και πλένομε πολύ καλά τις φράουλες. Τις πολτοποιούμε στο μίξερ. Ρίχνομε τον πολτό και τη ζάχαρη σε κατσαρόλα και αφήνομε κατά μέρος 3-4 ώρες.
Στη συνέχεια, βράζομε το μείγμα σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι έως να γίνει πηχτός πολτός.
Πεπόνι μαρμελάδα
Για 400 γρ. μαρμελάδα: Ενάμιση κιλό πεπόνι, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους, μισό κιλό ζάχαρη, δύο κουταλιές λικέρ πορτοκάλι, ένα κουταλάκι χυμό λεμονιού, δύο κουταλιές ρόδι χυμό.
Βράζομε σε μέτρια φωτιά το πεπόνι, τη ζάχαρη και το λικέρ πορτοκάλι για μισή ώρα ανακατεύοντας συνεχώς ώσπου να πήξει η μαρμελάδα. Ρίχνομε τον χυμό λεμονιού και τον χυμό ροδιού και ανακατεύομε. Όταν κυρώσει φυλάμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Λικέρ πορτοκάλι
Οκτώ μεγάλα πορτοκάλια, το ξύσμα, ένα λίτρο άσπρο οινόπνευμα ζαχαροπλαστικής (το ‘κανα με τσικουδιά δυνατή και βγήκε ωραίο).
Για το σιρόπι: Τριάμισι ποτήρια νερό, δυόμιση ποτήρια ζάχαρη. Ένα ξύλο κανέλας, λίγα γαρύφαλλα ακοπάνιστα.
Πλένομε τα πορτοκάλια (να είναι ακέρωτα) και τρίβομε την φλούδα τους στον τρίφτη. Σ’ ένα βάζο μ’ ανοιχτό στόμιο ρίχνομε το οινόπνευμα και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Κλείνομε καλά το βάζο. Τ’ αφήνομε να μείνει δύο εβδομάδες.
Για το σιρόπι βάζομε όλα τα υλικά μαζί να βράσουν 10-15 λεπτά. Ανοίγομε το βάζο και ρίχνομε μέσα το σιρόπι. Το κλείνομε και το αφήνομε άλλη μια εβδομάδα. Συνολικά τρεις εβδομάδες. Σουρώνομε το λικέρ σε τουλπάνι, το βάζομε σε γυάλινα βάζα και το πίνομε ή το κερνάμε. Να γελάσομε λιγάκι. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται λικέρ όλα τα εσπεριδοειδή. Μανταρίνι, λεμόνι, περγαμόντο.
Μαρμελάδα καρπούζι
Ένα κιλό ψίχα καρπουζιού σε κυβάκια, μισό κιλό από το άσπρο του καρπουζιού σε κυβάκια, 400 γρ. ζάχαρη, τρεις βανίλιες, φλούδα λεμόνι, χυμός λεμόνι.
Αφήνομε μισή ώρα το καρπούζι με τη ζάχαρη. Βράζομε επί είκοσι λεπτά. Περνάμε το υλικό από μίξερ. Ρίχνομε μέσα τις δύο βανίλιες και τα δύο τρίτα του λεμονιού και τις φλούδες. Βράζομε σε δυνατή φωτιά έως να δέσει (περίπου 35 λεπτά). Προς το τέλος ρίχνομε τη μια βανίλια και το υπόλοιπο λεμόνι.
Σύκα μαρμελάδα
Πλένω τα σύκα. Πολύ ώριμα να είναι. Τα στεγνώνομε, κόβομε τα κοτσανάκια. Τα σύκα κατόπιν σε μικρά κομματάκια με τις φλούδες όπως είναι. Ένα κιλό σύκα, μισό κιλό ζάχαρη.
Λιώνομε πολύ καλά με τα χέρια μας. Βάζομε χυμό από μισό λεμόνι. Ξαναανακατεύομε. Αφήνομε να μείνουν μισή ώρα. Κατόπιν τα βράζομε σε χαμηλή φωτιά επί πέντε λεπτά. Κατεβάζομε θερμαίνομε το φούρνο στους 230 βαθμούς. Παίρνομε ένα πυρέξ και ρίχνομε τέσσερεις κουταλιές νερό. Ρίχνομε μετά την μαρμελάδα και φουρνίζομε επί 35 λεπτά. Ανακατεύομε 1-2 φορές ξεκολλώντας τις άκρες του πυρέξ. Προς το τέλος ρίχνομε μια βανίλια και το μισό λεμόνι. Ανακατεύομε. Όταν τη βγάλομε την λιώνομε με κουτάλα του πουρέ ή την αφήνομε όπως είναι. Πολύ ωραία συνταγή.
Μαρμελάδα ντομάτα
Πηγαίνει πολύ ωραία με ποικιλία πικάντικων τυριών.
Ένα κιλό ντομάτες ώριμες και γερές, 600 γρ. ζάχαρη, ένα μασούρι κανέλα, μερικά γαρύφαλλα σκόνη, λίγη αρμπαρόριζα, μια βανίλια.
Ξύνομε την ντομάτα και βράζομε όλα μαζί. Προς το τέλος χυμό λεμονιού. Έχει δέσει στους 130 βαθμούς.