26.8 C
Chania
Monday, July 14, 2025

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Γλυκά ψυγείου
Με γιαούρτι και ζελέ φράουλα
Σε πυρέξ στρώνομε δύο στρώσεις πτι-μπερ βουτηγμένα σε ζεστό γάλα.
Χτυπάμε ένα κιλό γιαούρτι στραγγιστό με ένα ζελέ φράουλα διαλυμένο κανονικά. Το στρώνομε πάνω στα μπισκότα. Κόβομε φέτες φράουλα και τις κολλάμε σε όλη την επιφάνεια του γιαουρτιού. Βάζομε στην κατάψυξη. Βγάζομε και ρίχνομε από πάνω ένα ζελέ φράουλα κανονικό. Αφήνομε στην συντήρηση μερικές ώρες και είναι έτοιμο.

Τούρτα καραμελέ
Μπισκότα σαβαγιάρ. Τα βρέχομε ελαφρά σε γάλα με δύο κουταλιές κονιάκ. Βάζομε μια στρώση.
Φτιάχνομε κρέμα με τρία ποτήρια γάλα, ένα ποτήρι ζάχαρη δύο κουβερτούρες και τέσσερεις κουταλιές κορνφλάο. Τη ρίχνομε αμέσως στα μπισκότα. Όταν κρυώσει η κρέμα βάζομε τη σαντιγύ.
Η σαντιγύ γίνεται: Μια μόρφατ που τη χτυπάμε με μια φλυτζάνα όχι καλά γεμάτη ζάχαρη άχνη. Την βάζομε στο ψυγείο και όταν τη σερβίρομε πασπαλίζομε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα.
Τα αμύγδαλα καραμελέ τα φτιάχνομε ως εξής: Ζάχαρη σε τεφάλ με λίγες σταγόνες νερό και τα αμύγδαλα ασπρισμένα. Αμέσως μόλις καραμελώσουν τα τραβάμε από τη φωτιά.

Κορμός
Ένα κιλό μπισκότα Παπαδοπούλου τετράγωνα, τετρακόσια πενήντα γρ. φρέσκο βούτυρο, πέντε αυγά, δύο φλυτζάνια γάλα, δύο φλυτζάνια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα καβουρντισμένα και χοντροκομμένα. Τέσσερεις κουταλιές γεμάτες κακάο. Πεντακόσια γρ. άχνη, δύο ποτηράκια του καφέ κονιάκ.
Χτυπάω το βούτυρο πολύ καλά, ρίχνω άχνη, τους κρόκους, τα ασπράδια μαρέγκα, το κονιάκ, το κακάο και κρατάω ένα φλυτζάνι τσαγιού κρέμα και την βάζω στο ψυγείο για να διακοσμήσω το γλυκό.
Μετά ρίχνω τα μισά καρύδια, τα μισά αμύγδαλα. Έχω ήδη ετοιμάσει τα μπισκότα σε μικρά τετράγωνα και ρίχνω το μείγμα μέσα στα μπισκότα και μετά ρίχνω το γάλα και ανακατεύω καλά. Τα τυλίγω σε δύο λαδόκολλες και τα βάζω δύο ώρες στην κατάψυξη. Μετά αφαιρώ το χαρτί αλείφω με την κρέμα και τα τυλίγω με καρύδια και αμύγδαλα.

Μπαβαρουά ανανά
Ένα πακέτο πτι-μπερ μπισκότα, ένα κουτί κομπόστα ανανά των 800 γρ. δύο πακέτα ζελέ ανανά, διακόσια πενήντα γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σαντιγύ.
Σπάστε τα πτι-μπερ σε κομμάτια και στρώστε τα σε μια κουμπωτή φόρμα. Στραγγίστε την κομπόστα, κρατήστε μερικές ροδέλες για γαρνίρισμα και κόψτε τις υπόλοιπες σε κομμάτια. Μετρείστε το σιρόπι, συμπληρώστε με νερό μέχρι να γίνουν τέσσερεις κούπες.
Βράστε το μισό και διαλύστε το ζελέ, προσθέστε το άλλο μισό και βάλτε στο ψυγείο.
Όταν γίνει πυκνό σαν μέλι, χτυπήστε για ένα λεπτό στο μίξερ μεσαία ταχύτητα.
Ρίξτε μέσα το γιαούρτι και συνεχίστε το χτύπημα για ένα λεπτό.
Αδειάστε στα στρωμένα μπισκότα το μισό μείγμα. Αφήνετε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί. Βάζετε από πάνω τα κομμάτια του ανανά και κουταλιά – κουταλιά το υπόλοιπο ζελέ, ψυγείο να πήξει και στόλισμα με σαντιγύ και ανανά.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. 1. Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. 2. Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Παλιότερα, εσείς οι αναγνώστες μας, αναγνωρίζατε την προσπάθειά μας και στηρίζατε το έργο μας αγοράζοντας την εφημερίδα από τα περίπτερα. Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε σας ζητάμε να κάνετε ξανά το ίδιο με μία μικρή μηνιαία συνδρομή. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγγελική έρευνα για την πορεία με παλαιστινιακές σημαίες – Προσήχθη ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα

Προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για την...

Γάζα: Νεκρά 6 παιδιά που περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν νερό

Δέκα άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική σήμερα, ενώ...

Μάντζος: Η Λιβύη αμφισβητεί ευθέως τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

«Πράξη επίσημης επιβεβαίωσης της επίμονης και συντονισμένης τουρκολιβυκής προκλητικότητας...

“Πανηγύρια” στον τουρκικό Τύπο για την καταγγελία της Λιβύης κατά της Ελλάδας

Με πομπώδεις τίτλους αντιδρά ο τουρκικός Τύπος στην καταγγελία...