26.8 C
Chania
Τρίτη, 9 Ιουνίου, 2026

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπιφτέκια με σάλτσα μανιταριών
Δύο φλυτζάνες φρέσκο γάλα, μισή φλυτζάνα τριμμένη φρυγανιά, 1 μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, βούτυρο, 1 αυγό χτυπημένο, μισό κιλό κιμά, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, 250 γρ. μανιτάρια σε φετάκια, μία κουταλιά κορνφλάουρ, δύο κουταλιές χυμό λεμόνι.
Μουσκεύομε την φρυγανιά σε μισή φλυτζάνα γάλα. Σωτάρομε το κρεμμύδι με μια κουταλιά βούτυρο να μαραθεί. Ανακατεύομε τη φρυγανιά, το κρεμμύδι, το αυγό, τον κιμά, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό. Πλάθομε σε έξι μεγάλα μπιφτέκια, ζεσταίνομε σε τηγάνι μεγάλο μια κουταλιά βούτυρο και σωτάρομε τα μπιφτέκια. Ρίχνομε ανάμεσά τους τα μανιτάρια και αφήνομε μαζί να σιγοψηθούν για μερικά λεπτά ενώ τα γυρίζομε. Προσθέτομε το υπόλοιπο γάλα και το κορνφλάουρ αφού το διαλύσομε σε λίγο κρύο νερό. Τα ψήνομε σκεπασμένα επί 15 λεπτά περίπου. Προς το τέλος στίβομε χυμό λεμόνι.
Γαρνίρομε με μαϊντανό και σερβίρομε με ρυζότο ή πατάτες τηγανητές.

Μπιφτέκια γεμιστά με φέτα
Ετοιμάζομε το μείγμα όπως στην παραπάνω συνταγή και τα πλάθομε σε 12 πολύ λεπτά μπιφτέκια και στα έξι μπιφτέκια βάζομε από πάνω από ένα κομμάτι φέτα. Τα κλείνομε με τα υπόλοιπα έξι μπιφτέκια έτσι ώστε να κλειστεί το τυρί μέσα.
Τα σωτάρομε σε βούτυρο και τα ψήνομε σε σάλτσα ντομάτας.

Μαγιονέζα
(πολύ ωραία η σπιτική)
Δύο κρόκοι αυγών ημέρας, ένα κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, μερικές σταγόνες νερό, μία με δύο κουταλιές αλεύρι, ένα φλυτζανάκι του καφέ λεμόνι, ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι, ένα μπουκάλι λάδι ραφινέ.
Χτυπάτε στο μίξερ στο σιγανό τα υλικά και προσθέτετε στην αρχή σταγόνα – σταγόνα εναλλάξ λάδι, ξύδι, λεμόνι. Αυξάνετε από λίγο – λίγο τα υλικά έως να τελειώσουν.
Αν σας κόψει η μαγιονέζα βάζετε μερικές σταγόνες νερό και χτυπάτε ή βάζετε λίγο αλεύρι και χτυπάτε.

Ντιπ με αβοκάντο
Δύο ώριμα αβοκάντο, τρεις κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, πενήντα γρ. μαγιονέζα, δύο σταγόνες ταμπάσκο, δύο κουταλιές χυμός λεμονιού, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος.
Καθαρίζετε τα αβοκάντο και αφαιρείτε το κουκούτσι. Το λιώνετε, προσθέτετε όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Ντιπ μουστάρδας
Διακόσια γρ. μαγιονέζα, πενήντα γρ. μουστάρδα, λίγη πάπρικα, δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι.
Ανακατεύετε τα υλικά με το χτυπητήρι των αυγών

Ντιπ ελιάς
Διακόσια γρ. μαγιονέζα, 120 γρ. Πάστα ελιάς, χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο.
Ανακατεύετε.

Σάλτσα ροκφόρ
Ένα γιαούρτι στραγγιστό, 150 γρ. τυρί ροκφόρ, δύο κουταλιές της σούπας λάδι. Λίγες σταγόνες ξύδι πιπέρι άσπρο.
Χτυπάμε στο μίξερ ή στο σύρμα το ροκφόρ με το λάδι να λιώσει το τυρί. Προσθέτομε πιπέρι, ξύδι, γιαούρτι. Σερβίρεται με πράσινη σαλάτα.

Αυγολέμονο πηχτό
(για φρικασέ και ντολμαδάκια)
Μιάμιση φλυτζάνα γάλα, μία φλυτζάνα ζωμός, δύο κουταλιές βιτάμ, δύο κουταλιές κορνφλάουρ, αλάτι, πιπέρι, λεμόνια, δύο αυγά.
Βάζομε σε κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά το γάλα, το ζωμό, το βιτάμ, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα αυγά και το λεμόνι και ρίχνομε χτυπώντας συνέχεια λίγο – λίγο το ζωμό. Κρατάμε λίγο ζωμό και διαλύομε το κορνφλάουρ. Το ρίχνομε και αυτό μέσα στα αυγά χτυπώντας συνέχεια. Το ξαναγυρνάμε στην κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά βράζομε μέχρι να πήξει ελαφρά.
Τραβάμε το κρέας με τα χόρτα, τους ντολμάδες, βάζομε σε πιατέλα και περιχύνομε με την σάλτσα.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος Χανίων: «Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας για τα υψηλά μισθώματα στη Δημοτική Αγορά»

Επιμελητήριο και Εμπορικός Σύλλογος Χανίων επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες τους για υψηλά μισθώματα στη Δημοτική Αγορά. Κοινή δήλωση Ροκάκη-Κυριακάκη για τη δημοπρασία.