21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Χορτοκεφτέδες:

Κολοκύθι τριμμένο στον τρίφτη, αλάτι και σούρωμα. Σπανάκι μια γερή χούφτα, τριμμένο καρότο, ένα φλιτζανάκι κρεμμυδάκια, 2-3 φρέσκα και ένα κρεμμύδι ξερό ελαφρά μαραμένο με λάδι και τρείς πατάτες βραστές, ένα φλιτζάνι μάραθο και άνηθο.

Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Αλάτι, πιπέρι, τσίλι. Τα ζυμώνω καλά και με φαρίνα απ τ’ αλευρώνω και τηγανίζω. Αν θέλομε βάζομε τρία αυγά και μια φλιτζάνα τυριά τριμμένα.

Γαβράκια:

Δύο πιπεριές κόκκινες, δύο κίτρινες, δύο πράσινες, δύο κρεμμύδια μεγάλα κομμένα φέτες λεπτές, ένα ματσάκι μαϊντανό.

Αυτά όλα θα τα βάλω στο τηγάνι μ’ ένα νεροπότηρο λάδι (με καπάκι το τηγάνι) και τ’ ανακατεύω. Λίγο να μαλακώσουν ελαφρά. Θα βάλω και 3 ντομάτες ψιλοκομμένες, αλάτι και πιπέρι. Από την ντομάτα θ’ αφαιρέσω φλούδα και σπόρους. Θα βάλω στο πυρέξ σάλτσα και από πάνω γαβράκια, το ένα δίπλα στο άλλο.  Από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς.

Ντολμαδάκια με σαρδέλα:

Πλένομε τη σαρδέλα, την ανοίγομε χωρίς να την χωρίσομε και αφαιρούμε την τσίτα. Την στραγγίζομε. Σ’ ένα μπολ έχουμε ψιλοκόψει κρεμμυδάκια, 3-6 ανάλογα το μέγεθος, ντοματούλα πολύ ψιλοκομμένη, μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στην γέμιση αυτή βάζομε ένα φλιτζανάκι καφέ λάδι, αλάτι, πιπέρι και τ’ αφήνομε μισή περίπου ώρα να μαριναριστούν. Βάζομε κατά μήκος της σαρδέλας γέμιση και την κλείνομε. Τις κόβομε την ουρά και το κεφάλι βέβαια εννοείται. Παίρνουμε μεγάλα αμπελόφυλλα. Τα ζεματάμε και τυλίγομε μέσα στο φύλλο τη σαρδέλα. (όπως τα πουράκια με τις άκρες μέσα).

Αλείφομε με λάδι ένα πυρέξ και τ’ αραδιάζομε στην σειρά το ένα δίπλα στο άλλο και όχι από πάνω. Χτυπάμε ένα νεροπότηρο λάδι, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, περιχύνομε και ψήνομε μισή ώρα. Θα σκεπάσω με αλουμινόχαρτο.

Μπακαλιαροκεφτέδες:

Ένα κιλό μπακαλιάρο παστό, ένα ματσάκι σπανάκι, ένα γερό χερόβολο δυόσμο και μάραθα, δύο μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα και δύο φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα, βρεγμένες και καλά σφιγμένα, μισό κρασοπότηρο ούζο και τρία αυγά.

Τα χορταρικά τα κόβομε και τα μαραίνομε μερικές ώρες μ’ αλάτι, Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, ρίχνουμε το ούζο, τα ζυμώνουμε και τ’ αφήνομε στο ψυγείο κάμποση ώρα. Τα κάνομε κεφτεδάκια, τ’ αλευρώνουμε με φαρίνα και φρυγανιά και τα τηγανίζομε με μπόλικο λάδι σε κανονική φωτιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...