22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Τηγανητά ρολά κοτόπουλου με σουσάμι:

Υλικά:

600 γραμμ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, κομμένο σε φέτες, 200 γραμμ. κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια, 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 ½ κουταλιά φύλλα μαντζουράνας, 1 ασπράδι, 50 γραμμ. σουσάμι, 6 κουταλιές βούτυρο, 6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.Εκτέλεση:

Απλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια ένα κομμάτι διάφανη μεμβράνη. Τοποθετείτε επάνω τις φέτες κοτόπουλου σε απόσταση τη μια από την άλλη και τις σκεπάζετε με ένα άλλο κομμάτι μεμβράνης. Τις χτυπάτε με το χτυπητήρι του κρέατος, να λεπτύνουν αρκετά, και τις αλατοπιπερώνετε. Αναμειγνύετε τα κολοκυθάκια με τα κρεμμύδια, αλατοπιπερώνετε και μοιράζετε το μίγμα στις φέτες κοτόπουλου. Πασπαλίζετε με τη μαντζουράνα, τυλίγετε τις φέτες κοτόπουλου σε ρολά και τα στερεώνετε με οδοντογλυφίδες. Χτυπάτε σε μπολ, ελαφρά, το ασπράδι. Απλώνετε σε πιάτο το σουσάμι. Βουτάτε τα ρολά κοτόπουλου στο ασπράδι και τα τυλίγετε στο σουσάμι. Λιώνετε σε τηγάνι με αντικολλητική επένδυση, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο με το ελαιόλαδο και τηγανίζετε τα ρολά 15 λεπτά ,  γυρίζοντάς τα από όλες τις πλευρές, ώσπου να χρυσίσουν. Σερβίρετε αμέσως.

Κοκ ω βεν:

Υλικά:

100 γραμμ. μπέικον κομμένο σε κύβους, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 3 κρεμμύδια κομμένα, 3 καρότα κομμένα, 1 κοτόπουλο ή κόκορα κομμένο σε κομμάτια σερβιρίσματος, 1 κουταλιά αλεύρι, 1 φλιτζανάκι μπράντι, ½ λίτρο κόκκινο κρασί, 1 μπουκετάκι αρωματικά χόρτα (θυμάρι, μαϊντανό, δάφνη), 300 γραμμ. κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα, 5 κουταλιές βούτυρο, 250 γραμμ. μανιτάρια κομμένα στα δύο, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Σοτάρετε σε ευρύχωρη ρηχή κατσαρόλα, το μπέικον με το ελαιόλαδο, ώσπου να χρυσίσει. Το μεταφέρετε σε πιάτο και το αφήνετε κατά μέρος.

Βάζετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα καρότα και τα σοτάρετε και αυτά. Μόλις χρυσίσουν, τα μεταφέρετε στο πιάτο με το μπέικον. Βάζετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα σοτάρετε και αφού πάρουν χρώμα, πασπαλίζετε με το αλεύρι και εξακολουθείτε το ψήσιμο μερικά λεπτά, ανακατεύοντας.

Βάζετε πάλι στην κατσαρόλα το μπέικον, τα κρεμμύδια και τα καρότα, ανακατεύετε και  ύστερα από μερικά λεπτά, σβήνετε με το μπράντι. Φλαμπάρετε και αφού σβήσουν οι φλόγες, ρίχνετε το κρασί. Αφήνετε το φαγητό να βράσει λίγο και το μεταφέρετε σε πυράντοχο σκεύος με σκέπασμα. Ρίχνετε λόγο νερό στον πάτο της κατσαρόλας, ξύνετε τα υπολείμματα της σάλτσας και τα ρίχνετε και αυτά στο πυράντοχο σκεύος, μαζί με τα αρωματικά χόρτα. Σκεπάζετε το σκεύος και το βάζετε, γύρω στη 1 ½ ώρα στο φούρνο προθερμασμένο στους 180 με 200 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ρίχνετε στο σκεύος λίγο νερό ακόμη, αν χρειαστεί.

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στιφάδου με το βούτυρο, σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, 20 λεπτά περίπου. Τα μεταφέρετε σε πιάτο, προσθέτετε στο τηγάνι τα μανιτάρια και τα σοτάρετε και αυτά  5 λεπτά. Τα μεταφέρετε και αυτά στο πιάτο. Όταν το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το μεταφέρετε σε πιατέλα μαζί με τα  καρότα. Σουρώνετε τη σάλτσα που είναι στο σκεύος, την ξαναβάζετε σ’ αυτό και την βράζετε μερικά λεπτά, να πήξει.

Βάζετε πάλι το κοτόπουλο και τα καρότα στο σκεύος, μαζί με το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια, και τα ψήνετε 15 λεπτά ακόμη στον φούρνο. Σερβίρετε αμέσως.

Κοτόπουλο κατσαρόλας με ντομάτα:

Υλικά:

"google ad"

50 γραμμ. μπέικον σε 1 φέτα, 50 γραμμ. βούτυρο, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 μπαστουνάκι σέλερυ χοντροκομμένο, 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες σερβιρίσματος, 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβετε το μπέικον σε μικρούς κύβους. Σοτάρετε σε τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, το μπέικον με το βούτυρο.

Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σέλερυ, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σοταριστούν ελαφρά. Προσθέτετε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα σοτάρετε και αυτά. Αλατοπιπερώνετε.

Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί κατά το 1/3 , προσθέτετε τα ντοματάκια, χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε ώσπου να ψηθεί το κοτόπουλο. Σερβίρετε το κοτόπουλο, αμέσως , με τη σάλτσα του.

Κοτόπουλο με γιαούρτι:

Υλικά: 300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό, μια πρέζα πάπρικα, 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 2 πράσινες καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες, 1 μικρό κομματάκι ρίζα τζίντζερ τριμμένη, 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, το στήθος από 2 κοτόπουλα, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Χτυπάτε σε μπολ το γιαούρτι, με κουτάλι, δυνατά, να αφρατέψει. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Προσθέτετε τις πιπεριές, το τζίντζερ και το σκόρδο.

Κόβετε στη μέση τα στήθη κοτόπουλου, τα βάζετε σε βαθουλή πιατέλα και τα σκεπάζετε με το μίγμα του γιαουρτιού. Βάζετε την πιατέλα, σκεπασμένη, στο ψυγείο, να μείνει 2 ώρες περίπου.

Μεταφέρετε το κοτόπουλο, με τη μαρινάδα του, σε μεγάλο τηγάνι με σκέπασμα και αντικολλητική επένδυση. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό, σκεπάζετε το τηγάνι και ψήνετε το κοτόπουλο σε μέτρια φωτιά, 20 λεπτά περίπου.

Κόβετε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες, το περιχύνετε με τη σάλτσα του και σερβίρετε αμέσως.

Σουβλάκια κοτόπουλου με σαφράν:

Υλικά: 600 γραμμ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, 1 φύλλο δάφνης κομμένο, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον χυμό από 1 λεμόνι, 1 μέτριο πράσο κομμένο σε κομμάτια, 300 γραμμ. ντοματίνια, μια πρέζα σαφράν, 80 γραμμ. βούτυρο λιωμένο, αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: Κόβετε σε κύβους το στήθος κοτόπουλου και το βάζετε σε βαθουλή πιατέλα, με το φύλλο δάφνης και τον μαϊντανό. Περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού, τρίβετε λίγο πιπέρι και αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί 30 λεπτά περίπου. Το γυρίζετε τακτικά μέσα στη μαρινάδα.

Περνάτε τους κύβους κοτόπουλου σε σουβλάκια, εναλλάξ με το πράσο και τα ντοματίνια. Διαλύετε το σαφράν σε μια κουταλιά βραστό νερό, και το αναμειγνύετε με το βούτυρο και τη μαρινάδα από το κοτόπουλο.

Ψήνετε τα σουβλάκια στο γκριλ, περιχύνοντάς τα, κάθε τόσο, με το μίγμα σαφράν – μαρινάδας. Αλατίζετε τα σουβλάκια  στα μέσα του ψησίματος και τα αφήνετε στο γκριλ, ώσπου να πάρουν χρώμα.

Δεματάκια με κοτόπουλο και μανιτάρια:

Υλικά: 6 μανιτάρια, αποξηραμένα, 600 γραμμ. στήθος κοτόπουλου, χωρίς πέτσα και κόκκαλα, κομμένο σε μικρούς κύβους, 100 γραμμ. ζαμπόν κομμένο σε μικρούς ύβους, 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 2 κουταλιές σκορδόπρασο ψιλοκομμένο, 100 γραμμ. αρακά κονσέρβας, στραγγισμένο, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Εκτέλεση: Βάζετε τα μανιτάρια να φουσκώσουν σε μπολ με χλιαρό νερό, 30 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Προσθέτετε το κοτόπουλο, το ζαμπόν, τα κρεμμυδάκια, το σκορδόπρασο, τον αρακά, αλατοπιπερώνετε και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Κόβετε 12 ορθογώνια κομμάτια λαδόχαρτο και μοιράζετε το μίγμα του κοτόπουλου.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι. Κλείνετε τα κομμάτια λαδόχαρτου σαν δεματάκια, διπλώνοντας σφιχτά τις άκρες, και τα τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά, 10 λεπτά. Δυναμώνετε τη φωτιά και τα τηγανίζετε 1 λεπτό ακόμη.

Μεταφέρετε τα δεματάκια σε πιατέλα και σερβίρετε αμέσως, ανοίγοντάς τα τη στιγμή του σερβιρίσματος.

Σαρδέλες παντρεμένες:

Υλικά για 6 άτομα:

1 κιλό σαρδέλες (44 κομμάτια περίπου), ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρους σπόρους μουστάρδας, 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας μουστάρδα σκόνη, 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό λεμονιού, ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό, 2 πιπεριές τσούσκες (καυτερές), αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.

Εκτέλεση:

Φιλετάρουμε τις σαρδέλες, τις αλατίζουμε και ρίχνουμε στην καθεμιά λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τις τοποθετούμε σε ένα σκεύος σε ζευγάρια, τη μια πάνω στην άλλη, και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τους σπόρους της μουστάρδας, τους σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά και μόλις βγάλουν το άρωμά τους, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σαρδέλες. Τα λιώνουμε όλα με ένα πιρούνι και αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει  μερικές βράσεις, ανακατεύοντάς τη. Μόλις αρχίσει να πήζει, βάζουμε μέσα ένα ένα ζευγάρι σαρδέλες και τις βράζουμε ξεσκέπαστες για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν ανακατεύουμε τις σαρδέλες με κουτάλι, αλλά κουνάμε πέρα δώθε το τηγάνι. Τρώγονται χλιαρές ή κρύες…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...