28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Εκκλησία και Πολιτική

Ημερομηνία:

Του Αντωνη  Χαρχαλάκη

λογοτέχνη – ερευνητή – ποιητή

   Αν και το θέμα είναι ιδιαζόντως λεπτό και ταμπού, αποφάσισα να θέσω «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» που απειλούν – εν καιρώ τω μέλλοντι – να μπηχτούν στο σώμα του ελληνικού λαού. Την αφορμή, εκτός των άλλων, γι’ αυτό , μου την έδωσε αναφορά σε τοπικό έντυπο, που γράφει «… έχουν προκύψει στοιχεία για χρηματοδοτήσεις παρανόμων δραστηριοτήτων, από μεγάλους επιχειρηματίες, εφοπλιστές, αλλά και ιερωμένους». Για τους δύο πρώτους καμία έκπληξη, όμως ας σταθούμε στους ιερωμένους και σας ρωτώ: Μπορούν ιερείς – ενορίτες, να κάνουν τέτοιες χρηματοδοτήσεις, που είναι οικογενειάρχες, με ισχνούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς;

Άρα ποιοι τις κάνουν; Μητροπολίτες, όπως γράφτηκε κιόλας!!! Ερχόμαστε τώρα στο γιατί τις κάνουν και σε ποιους; Το γιατί τις κάνουν, έχει σχέση και με την παραδοσιακή μανία τους ενάντια στον κομμουνισμό. Γιατί αυτοί που λαμβάνουν αυτές τις επιδοτήσεις, είναι πρόσωπα και οργανώσεις με βαθύ έως λυσσόδηκτο αντικομουνισμό, ο οποίος διακρίνει και τους χρηματοδότες! Κι ας πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους: Φοβούνται μια βίαιη απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας, όταν και αν επικρατήσει το κομμουνιστικό σύστημα. Όμως ας δούμε τα πράγματα στη διεθνή τους διάσταση και τα στοιχεία γι ‘αυτό είναι αδιάψευστα: Ποτέ, ούτε κατά την Οκτωβριανή επανάσταση, δεν καταργήθηκε ο θεσμός του Πατριαρχείου πασών των Ρωσιών. Προστατεύθηκαν και ανανεώθηκαν τα θρησκευτικά ιδρύματα από τη φθορά του χρόνου, όσα δε καταστράφηκαν από τη ναζιστική αγριότητα, αποκαταστάθηκαν μετά τον πόλεμο.

Πέραν τούτων, η εκκλησία διεξήγαγε ευρύ κοινωνικό έργο, με αποδέκτη τον λαό, τον καθημαγμένο από τον πόλεμο. Επίσης ουδείς εδιώχθη για τα θρησκευτικά του πιστεύω, που παραδοσιακά είναι  πολύ έντονα. Οι κομμουνιστές τα σεβάστηκαν κατά ανταποδοτικότητα. Και στα καθ’ ημάς τα σέβονται.

Όμως ας μεταφερθούμε στα καθ’ ημάς, από παλιότερα ως τις μέρες μας: Η Αντίσταση, εν πολλοίς στελεχωμένη από τους κομμουνιστές, σεβάστηκε απόλυτα τα θρησκευτικά πιστεύω του λαού! Αν και ο Αρχιεπίσκοπος – αντιβασιλικός, για να λέμε την αλήθεια, συνεργάστηκε με τους Άγγλους επεμβασίες ενάντια στον εξεγερμένο λαό. Αποσχηματίστηκαν οι σεβάσμιοι αρχιερείς Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, επειδή βγήκαν στο βουνό, πλάι στον Άρη Βελουχιώτη.

Και στην ελεύθερη Ελλάδα, γινότανε λειτουργίες και πανηγύρια στους ναούς, παρουσία όλου του στελεχικού δυναμικού της Αντίστασης. Όμως πέραν αυτών, πολλοί ιερείς συμπαθούντες κακοποιήθηκαν κατ’ αρχήν από τις δυνάμεις κατοχής και εν συνεχεία από τις «εθνικές δυνάμεις» , κάποιοι κιόλας απαγχονίστηκαν. Αυτά κι άλλα πολλά, είναι ιστορικά τεκμηριωμένα. Πέραν τούτων, ας δούμε τα πράγματα από την καθαρώς θρησκευτική πλευρά: Όλοι οι παραπάνω, πάλεψαν καθένας με τον τρόπο του «Για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδας την ελευθερία»! και δικαιούνται το φωτοστέφανο του κληρικού – μάρτυρα!

Πέραν τούτων, έκαναν στάση ζωής τα «Αγαπάτε αλλήλους» «πάντες αδελφοί νε Χριστώ εσμέν», το «ειρήνη εν τη γη» και άλλα.

Σας ρωτώ λοιπόν: αυτά αντίκεινται στις πολιτικές επιλογές και τα πιστεύω ενός εκάστου; Δικαιούνται όμως αξιωματούχοι της εκκλησίας να ενισχύουν οικονομικώς άτομα – οργανώσεις, ενάντια σ’ αυτά που λέω πιο πάνω; Και πολύ περισσότερο, που οι ενισχυόμενοι είναι διαπρύσιοι κήρυκες (και δράστες) του μίσους, ενάντια σ’ αυτούς που έχουν διαφορετική καταγωγή ή χρώμα ή διαφορετική πολιτική άποψη; Μα τότε και οι χρηματοδότες, δεν μισούν τους παραπάνω, όσο και οι χρηματοδοτούμενο; Αλλιώς θα άνοιγαν το πουγκί τους;

Αν και μπορεί να κατηγορηθώ – και αδιαφορώ δηλαδή- πρέπει να πω ακόμη: Όσον αφορά τους κληρικούς αξιωματούχους, έχουν τόσο στενή σχέση – σαν κρέας με το νύχι – με το κοσμικό κατεστημένο γιατί διαχειρίζονται ανυπολόγιστο πλούτο. Είναι κι αυτοί κατεστημένο δηλαδή. Τα περί… αθεΐας των αντικειμένων του μίσους των, είναι κάτι σαν το αλατοπίπερο στην προσπάθεια να διατηρήσουν και ει δυνατόν να αυξήσουν, τα κεκτημένα! Τώρα όσον αφορά τους λαϊκούς, που αναθεματίζουν κάθε κριτική γι’ αυτά, ας όψονται: Η παιδεία – οι οικογενειακές παραδόσεις – οι προθέσεις βολέματος – η προσπάθεια να … αρέσουν – και γενικά τα συμφέροντα!! Που όλα τα παραπάνω είναι και η αιτία για το ότι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε! Και τα οποία διχάζουν την κοινωνία μας… Αυτά και άλλα, μαζί κι ένας αρρωστημένος εθνικισμός (προάγγελος του φασισμού) είναι τα αίτια της γέννησης –άνδρωσης οργανώσεων όπως η «Χρυσή Αυγή». Όμως η ανάμιξη αξιωματούχων του κλήρου σοκάρει περισσότερο, αν και «ουδείς αναμάρτητος». Όμως δείτε και τους λόγους που πιο πάνω εξέθεσα. Και ας μηρυκάζουν τα λόγια του Χριστού – που ειπώθηκαν με διαφορετικό νόημα – «Η Βασιλεία μου ουκ έστι του Κόσμου τούτου» και «Μη θησαυρίζεις θησαυρώ αν τη Γη, αλλ’ εν τω ουρανώ».

Όμως αγαπητοί μου, όπως και να το δούμε, όπως και να το κάνουμε, όλα κανονίζονται με διαδικασίες εγκόσμιες !!! Και είναι αλήθεια τα «Γρόσα το Χριστώ επαραδώσαν» και κάποια άλλα τσιτάτα… Μια που ο άνθρωπος, εκτός από πνεύμα είναι και ύλη! Δεν συμφωνείτε;

Υ.Γ.: Οφείλω να υποβάλλω τα σέβη μου στον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σιατίστης κ. Παύλο, για το άρθρο του «Το απαίσιο πρόσωπο του Ναζισμού» που διάβασα στον Αγώνα της 26ης Σεπτέμβρη. Συμφωνώ απόλυτα! Τέτοιοι ιεράρχες κοσμούν την εκκλησία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...