Στάση για ανεφοδιασμό στη Σούδα, έκανε ο Αμεριακανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προτού κατευθυνθεί στην Άγκυρα.

Το αεροσκάφος του αμερικανού ΥΠΕΞ δεν μπορούσε να κατευθυνθεί απευθείας από την Κύπρο στην Άγκυρα, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται απευθείας πτήσεις από τη Μεγαλόνησο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στις 5 και 6 Νοεμβρίου, στην Άγκυρα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Σε ανακοίνωσή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 5-6 Νοεμβρίου 2023. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, προβλέπεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Γάζα, περιφερειακά θέματα και τις διμερείς σχέσεις».

Η δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη συνάντηση με τον Χριστοδουλίδη

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέβη εκτάκτως στην Κύπρο όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αντονι Μπλίνκεν στην Κύπρο με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέθηκαν η δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους άμαχους της Γάζας και όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρέδωσε έγγραφο στο οποίο περιγράφεται βήμα – βήμα το σχέδιο της Κύπρου για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου.

«Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αντίγραφο του οποίου – διότι είναι συγκεκριμένο έγγραφο (που αναφέρει) βήμα προς βήμα πώς θα γίνει αυτό – το έχω μοιραστεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, όπως το έχω μοιραστεί και με κάποιους άλλους, όπως τη Γαλλία που επιδεικνύει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον – θα είμαι εκεί για τη Σύνοδο που θα διοργανώσει ο Γάλλος Πρόεδρος αυτή τη βδομάδα – όπως και με την Πρόεδρο της Επιτροπής η οποία επικοινώνησε μαζί μου για να ενημερωθεί με περισσότερη λεπτομέρεια, και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το τι συζητήθηκε σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον Μπλίνκεν «ειδικότερα συζητήσαμε για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν, αλλά και ειδικότερα το θέμα της απόφασης του ΓΓ των ΗΕ να προχωρήσει με τον διορισμό μιας προσωπικότητας. Όπως προκύπτει μέχρι στιγμής υπάρχει μια άρνηση από πλευράς Τουρκίας, παρόλο που ανέφερα στον κ. Μπλίνκεν, το γνώριζε και ο ίδιος ότι, η προσπάθεια του ΟΗΕ συνεχίζεται».

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε συνάντηση την Κυριακή με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των επαφών του στην περιοχή.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης «την κρίση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της Κύπρου με τελικό προορισμό τη Γάζα», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αναφέρεται, «συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται».

«Ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε ευχαριστίες προς την Κυπριακή Δημοκρατία για τον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως προς το θέμα των εκκενώσεων υπηκόων διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ», προστίθεται.

Στη συνάντηση, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης, τονίστηκε επίσης η ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης της εν εξελίξει κρίσης.

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειας που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που είχαν διακοπεί και για διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ προς τον σκοπό αυτό», προστίθεται.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.