31.8 C
Chania
Friday, July 12, 2024

Στέφανος Κασσελάκης: “Πόθεν Έσχες” χωρίς ιερό αλλά με Osios

Ημερομηνία:

Περισσότερα ερωτήματα από όσα επιδίωξε να απαντήσει θα προκαλέσει πιθανότατα η χθεσινή πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να δώσει στην δημοσιότητα κάποια στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση.

Δίχως πάντως η κίνησή αυτή να συνιστά δημοσιοποίηση της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες).

Αφού αυτή είναι μια πράξη που προϋποθέτει έλεγχο των αρμόδιων αρχών (στην περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και ειδικός έλεγχος της εισαγγελικής αρχής αφού έχει διαταχθεί έρευνα).

Επίσης ενέχει το στοιχείο της ευθύνης τεκμηρίωσης των στοιχείων που κατατίθενται και της ευθύνης για την πληρότητα τους.

Συνοπτικά

O… κατάλογος ποσών που παράθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει αυτό που ήταν ήδη γνωστό: Πώς ζει πλουσιοπάροχα. Άλλωστε ο ίδιος σε μία από τις πρώτες συνεντεύξεις του (συγκεκριμένα σε αυτή που παραχώρησε στον Σταύρο Θεοδωράκη) είχε δηλώσει πως πιθανά να μην χρειαστεί να δουλέψει ποτέ ξανά στην ζωή του.

Το ίδιο πιστοποιούν άλλωστε τα ακίνητα που έχει παρουσιάσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως η κατοικία του στα περίχωρα της Νέας Υόρκης και το διαμέρισμα στο Κολωνάκι που κατά δήλωση του ίδιου θα στοιχίσει 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχθηκε εμμέσως ότι η πρακτική του … «real estate» που χρησιμοποίησε κατά την προεκλογική περίοδο προκάλεσε ουσιαστικά τους ψηφοφόρους ως επίδειξη πλουτισμού.

Δικαιολογήθηκε επικαλούμενος κάποιες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ λέγοντας ότι «στην Αμερική το να δείχνεις τα σπίτια σου είναι απόλυτη διαφάνεια εδώ στην Ελλάδα είναι αυτοπροβολή».

Όμως οι πίνακες που δόθηκαν στην δημοσιότητα από τον Στέφανο Κασσελάκη απέχουν παρά πολύ από τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρός του «παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη αναλυτικά την περιουσιακή του κατάσταση». Για την ακρίβεια η λέξη που απεικονίζει τα στοιχεία που παρέθεσε είναι η ακριβώς αντίθετη αφού είναι… συνοπτικά.

Τα εισοδήματα

Με βάση αυτά τα στοιχεία ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να έχει απολαβές έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 της τάξης των 1.995.771 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία φέρονται να προέρχονται από «μισθωτές υπηρεσίες, επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές».

Δίχως να αποσαφηνίζεται αν αυτά ήταν τα εισοδήματα του για το 2023, μία χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος της ανάλωσε ως υποψήφιος βουλευτής και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει αναλογικά πολύ μικρές καταθέσεις σε τράπεζες λίγο πάνω από τις 21.000 ευρώ ενώ ο σύζυγός του Τάϊλερ Μάκμπεθ έχει μόλις 610 ευρώ.

Επίσης στο φερόμενο ως «Πόθεν Έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο για την περιουσία του συζύγου του παρότι θεωρείται αυτονόητο στοιχείο για τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης.

Την ίδια στιγμή ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει τραπεζικό δανεισμό ελαφρώς μικρότερο από τα εισοδήματά του, αφού συνολικά είναι στα 1,8 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης διαθέτει επενδυτικά προϊόντα με αξία λίγο μεγαλύτερη από 3 εκατομμύρια ευρώ. Που όμως – φαινομενικά- δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αποδόσεις που να φτάνουν στα 2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δηλώνει ως εισόδημα.

Οι εταιρίες

Ερωτήματα προκύπτουν όμως και για τις εταιρίες που δηλώνονται στο Πόθεν Έσχες του Στέφανου Κασσελάκη.

Ουσιαστικά εμφανίζονται δύο εταιρίες: Αρχικά η Pura Vita  στην οποία φαίνεται να μετέχει με 15.000 ευρώ και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την OSIOS LLC.

Πρώτον γιατί είναι η εταιρία μέσω της οποίας ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον γιατί είναι η εταιρία που στοιχειοθετεί την εισαγγελική έρευνα  που εκκρεμεί αφού η διατήρηση μεριδίων απαγορεύεται για πολιτικούς αρχηγούς από την ισχύουσα νομοθεσία.

Τρίτον γιατί φαίνεται να είναι η εταιρία που συνδέει τον Στέφανο Κασσελάκη με την Tiptree Marine με την οποία – όπως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί- συνδέεται και το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του.

Συνολικά ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε – όπως αναφέραμε- εμπλοκή σε δύο εταιρίες. Όμως αν πιστέψουμε τα όσα ο ίδιος είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε στις 11 Απριλίου στον Νίκο Ευαγγελάτο τότε η εικόνα αλλάζει.

Στην επίμαχη συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης ερωτάται «σε πόσες εταιρίες είχατε συμμετοχή;» και αρχικά απαντά «δεν είσαι ο λογιστής μου, δεν πρόκειται να σου απαντήσω». Ο Νίκος Ευαγγελάτος επανέρχεται όμως ρωτώντας «πόσες ήταν οι εταιρίες;» με τον Στέφανο Κασσελάκη να δηλώνει αυτολεξεί: «Δεν έχω κάτσει να μετρήσω όλο το οργανόγραμμα των εταιριών. Μία ήταν η εταιρία την οποία την γνωρίζετε όλη και μάλιστα από τις αγωγές που έχω καταθέσει» κατονομάζοντας στην συνέχεια την ναυτιλιακή «Tiptree Marine».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί δείχνουν εμπλοκή του Στέφανου Κασσελάκη πιθανά σε (αμέτρητες;) θυγατρικές της Tiptree Marine, δίχως να είναι γνωστό αν κάποιες από αυτές ήταν εξωχώριες. Ιδίως από την στιγμή που αυτή είναι μια πάγια πρακτική των ναυτιλιακών εταιριών.

Να σημειωθεί τέλος πως ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι μία από τις εταιρίες που δήλωσε έχει μεταβιβαστεί. Δίχως να είναι γνωστό σε ποιόν μεταβιβάστηκε. Στοιχείο που έχει προφανώς αυτόνομη πολιτική αξία.

Το... excel αντί πόθεν εσχες που παρουσίασε ο Στ. Κασσελάκης

 

 

 

 

Capture2

Στην ομιλία του είπε: 

δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν θα ήθελα να είμαι. Είμαι επιχειτηματίας με δραστηριότητα στην Αμερική που σημαίνει αγωνίστηκα, πέτυχα, έβγαλα κάποια χρήματα. Δεν ήρθα εδώ για να βγάλω ούτε ενα ευρώ στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Οι πειρατές δεν βρίσκονται στην Κουμουνδούρου. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δε με είχε επιλέξει σε τιμητική θέση του Επικρατείας δεν θα ήμουν σήμερα εδώ. Έβλεπα ότι άρχισαν να παίρνουν αποστάσεις από τον ίδιο για να μην μπουν στο κάδρο των ηττημένων και είπα “όχι, εγώ σε αυτόν τον έντιμο άνθρωπο, θα είμαι δίπλα”. Έβλεπα ανθρώπους που είχαν ευεργετηθεί από τον ίδιο να σπεύδουν να πάρουν τη θέση του.

Την οικονομία την ξέρω καλά.

εσείς με φτιάξατε, ο λαός τα φτιάχνει όλα και όχι ηγετίσκοι που κάνουν εφήμερες συμμαχίες.

ΣΥΡΙΖΑ

Αν κυβερνούσαμε αύριο και πάλι καλύτερα από τη Ν.Δ θα τα πηγαίναμε. Θα κοβόταν επιτέλους το δάχτυλο που μπαίνει στο μέλι. Για να κυβερνήσουμε όπως θέλουμε απατείται ένας χρόνος πολύ σκληρής δουλειας. Σας ζητώ να στείλετε ένα μήνυμα “αλαζονεία τέλος”. Να μας δώσετε τη δύναμη να γίνουμε η μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα αναγεννήσουμε τη χώρα.

Πόθεν έσχες

Στην Αμερική το να δείχνεις τα σπίτια σου είναι διαφάνεια. εδώ στην Ελλάδα είναι υπερπροβολή.

Το τελευταίο μου δολάριο είναι φορολογημένο. Στις ΗΠΑ είναι αμείλικτες οι φορολογικές αρχές. Ζητούν επίμονα από ενένα να δώσω το πόθεν έσχες μου που δεν ήμουν στην Ελλάδα. Είναι τόσο απατεώνες και ανίκανοι που δεν έχουν καταφέρει να ανοίξουν την πλατφόρμα για να καταθέσουν τα πόθεν έσχες τους οι υπόχρεοι.

Τα περιουσιακά στοιχεία αφορούν και εμένα και τον Τάιλερ.

Να παρουσιάσει και ο πρωθυπουργός τα στοιχεία του για το 2023, πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο νόμος για το πόθεν έσχες είναι αίσχος. Δεν θα καταθέσω μόνο το πόθεν έσχες αλλά όταν έχω τα έγγραφα που τα έχω ζητήσει θα παρουσιάσω και πώς τα απέκτησα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει ο νόμος.

Μαρινάκης: Σόου Κασσελάκη, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα

“Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης απέφευγε να δώσει στοιχεία για την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση”.

Αυτό σημειώνει, σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά την παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ των περιουσιακών του στοιχείων.

“Σύμφωνα με το μονοσέλιδο που παρουσίασε σήμερα, το οποίο δεν συνιστά σε καμία περίπτωση δήλωση περιουσιακής κατάστασης, παραδέχεται ότι παραβίασε τη νομοθεσία, αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει.

Στην προσπάθειά του, μάλιστα, να αποφύγει να δώσει το πόθεν έσχες, διαδικασία με συγκεκριμένα δικαιολογητικά, όπως τα ορίζει ο νόμος, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις καταθέσεις του, όπως και του συζύγου του, τα εισοδήματά του, κατέγραψε τις συμμετοχές σε 3 εταιρείες, καθώς και τα ακίνητα που διαθέτει. Αποκάλυψε δε, πως δεν είναι πλήρη τα στοιχεία, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, αφού εμφανίσθηκε να δηλώνει πως θα τα καταθέσει όλα όταν τα λάβει από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όταν, όπως είπε, του σταλούν από την Υπηρεσία Εσόδων, το γνωστό IRS”, αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης.

“Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών Κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel. Εν κατακλείδι, μετά το σημερινό σόου, γεννούνται περισσότερα ερωτήματα, από όσα είχαμε μέχρι σήμερα, με βασικό το ακόλουθο:

Ο κ. Κασσελάκης διάγει τόσο πολυτελή βίο με δανεικά ή κάτι κρύβει; Ας τα απαντήσει ο ίδιος. Την προσεχή Κυριακή 9 Ιουνίου οι πολίτες θα δώσουν ακόμα μια ηχηρή απάντηση. Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές που μαθητευόμενοι μάγοι έπαιζαν τις τύχες μας στα ζάρια”, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ…

“Από τη θλιβερή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με τα πόθεν έσχες των πολιτικών αρχηγών προκύπτει αβίαστα ένα συμπέρασμα, το οποίο αντιλαμβάνεται εύκολα ο μέσος πολίτης: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι!”, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μαρινάκη και προσθέτει:

“Ο πρωθυπουργός οφείλει να κάνει άμεσα δυο πράγματα: πρώτον, να καταθέσει το πόθεν έσχες του για το 2023. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες πολίτες να διαπιστώσουν εάν συνεχίζει και τα δυο τελευταία χρόνια να αβγατίζει την περιουσία του. Δεύτερον, περιμένουμε ακόμη μια απάντηση για το ποιος και πώς πληρώνει τον κ. Γκρίνμπεργκ και την πανάκριβη διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ. Τα τιμολόγια θα βοηθούσαν για να μάθουμε τι συμβαίνει. Υπάρχουν, άραγε; Θα τα δώσουν στη δημοσιότητα;”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ