Την επίσημη τοποθέτησή της για την πρόοδο και τη σημασία του έργου κατασκευής του υπόγειου αντλιοστασίου Α44 στην περιοχή Σταυρού Ακρωτηρίου εξέδωσε η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Δυτικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΔΚ), εκφράζοντας την πλήρη επιστημονική στήριξή της στο έργο που υλοποιείται από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ).
Το έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου σχεδίου αποχέτευσης της περιοχής Χωραφάκια – Σταυρός του Δήμου Χανίων και στοχεύει στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής μέσω της ασφαλούς συλλογής και μεταφοράς λυμάτων σε αδειοδοτημένες και λειτουργούσες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.
Σύμφωνα με τη Διοικούσα Επιτροπή, η κατασκευή του αντλιοστασίου βασίζεται σε εγκεκριμένες μελέτες και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για παραβίαση τεχνικών προδιαγραφών ή της ισχύουσας νομοθεσίας. Επισημαίνεται ότι η επιλογή της τεχνικής λύσης της πασσαλοτοιχίας υπαγορεύτηκε από την ανάγκη διασφάλισης της στατικότητας της εκσκαφής, λόγω του μεγάλου βάθους και της γειτνίασης με τον υδροφόρο ορίζοντα.
Όπως αναφέρεται, ακόμη και οι πιο πρόσφατες εργασίες, όπως η άντληση υφάλμυρου νερού και η απομάκρυνση φυσικών εκσκαφικών υλικών από τον πυθμένα, οφείλουν να εκτελούνται με βάση τις εγκεκριμένες τεχνικές μελέτες και τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Το ΤΕΕ/ΤΔΚ τονίζει ότι τέτοια έργα, παρά την όχληση που προκαλούν στο αρχικό στάδιο, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον υλοποιούνται με επιστημονική επάρκεια και συνέπεια.
Καλεί την τοπική κοινωνία να δείξει εμπιστοσύνη στην επιστημονική τεκμηρίωση και υπομονή κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για το Ακρωτήρι. Παράλληλα, ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους φορείς, εργολάβους και τεχνικούς να συνεχίσουν με προσήλωση στην τήρηση των προδιαγραφών, με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου.
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης διαβεβαιώνει ότι θα παραμείνει σε συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης του έργου, επιτελώντας τον επιστημονικό και θεσμικό της ρόλο για τη διασφάλιση της νομιμότητας, της ποιότητας κατασκευής και του δημόσιου συμφέροντος.