31.8 C
Chania
Friday, July 12, 2024

Στα κάγκελα οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα αυξημένα κατά 30% εκκαθαριστικά τους – Διορθώσεις εξετάζει η Κυβέρνηση για το 2025

Ημερομηνία:

Τα εκκαθαριστικά των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν εκδοθεί έως τώρα, έχουν πάρει φωτιά!

Ειδικότερα, ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι αυξημένος κατά 30% συγκριτικά με αυτόν που πλήρωσαν πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στην αλλαγή φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και την αύξηση του φόρου που πρέπει να πληρώσουν. Eíναι ενδεικτικό ότι έχει αυξηθεί στα 1.195 ευρώ από 919 ευρώ που ήταν πέρυσι στο αντίστοιχο δείγμα. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 2.226.295 φορολογικές δηλώσεις.

Εξ αυτών το 50,01% ή 1.115.374 είναι μηδενικές, 636.498 ή το 28,59% είναι χρεωστικές με το μέσο όρο που πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να διαμορφώνεται στα 1.195 ευρώ ενώ 476.204 δηλώσεις ή το 21,93% είναι πιστωτικές, με τη μέση επιστροφή να φτάνει στα 311,59 ευρώ.

Για την «υπερφορολόγηση» αυτή η συντονιστική επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου έχει καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης για τον τρόπο θεσμοθέτησης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Υπό την πίεση αυτή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ετοιμάζεται να προχωρήσει από το 2025 σε «διορθώσεις» στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς να αλλάζει τον πυρήνα προσδιορισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες τις προσαυξήσεις ανάλογα με:

Τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας,
το σύνολο της μισθοδοσίας των εργαζομένων και
το ύψος του τζίρου της επιχείρησης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την επιβάρυνση που θα προκληθεί λόγω της νέας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Ειλημμένη είναι η απόφαση για την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Το μέτρο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για το επόμενο φορολογικό έτος και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 300 ευρώ για το σύνολο των επαγγελματιών είτε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια είτε όχι.

Για την ώρα πάντως οι επαγγελματίες, παρά τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά, κρατούν αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τα τεκμαρτό εισόδημα είτε για αντικειμενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου αποκαλύπτοντας ωστόσο αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση καθώς και για τις δαπάνες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ