Στα Χανιά η πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ “The Teachers’ Protest”

Κανένα σχόλιο

4 ημέρες μετά την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης των λαών ενάντια στο ναζισμό, το περιοδικό Σελιδοδείκτης για την εκπαίδευση και την κοινωνία παρουσιάζει στα Χανιά, και σε πρώτη πανελλήνια προβολή, το ντοκιμαντέρ The Teachers’ Protest (Η αντίσταση των εκ- παιδευτικών).

Σύνοψη του έργου

1942. Κατειλημμένη Νορβηγία. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γίνουν μέλη της Ναζιστικής Ένωσης Εκπαιδευτικών και να διδάσκουν στους μαθητές τους τις ιδέες των Ναζί. 8.000 εκπαιδευτικοί γράφουν γράμματα διαμαρτυρίας. Απειλούνται με περικοπές μισθών και απολύσεις. Εξακολουθούν να αρνούνται. Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τους «σπάσουν», η ναζιστική κυβέρνηση συλλαμβάνει 1000 άνδρες εκπαιδευτικούς και τους στέλνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 480 χιλιόμετρα πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται σε χάος και η μάχη τώρα ξεκινά.

"Sponsored links"

Το ντοκιμαντέρ του Jon Seal, που παρουσιάζει μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία αντίστασης, συνδυάζει αρχειακό υλικό, μαρτυρίες και το εξαιρετικό animation των σπαρακτικών σκίτσων του Herlov Åmland’s. «Η αντίσταση των εκπαιδευτικών» είναι μια τρυφερή και ταυτόχρονα εμψυχωτική ταινία, μία ιστορία έμπνευσης και αντίστασης, όπου οι ήρωες πολεμούν χωρίς όπλα, ωστόσο νικούν.

Παραγωγή – Σκηνοθεσία: Jon Seal
Εταιρεία Παραγωγής: Gathering Light Films
Διάρκεια 78’

Την ταινία θα προλογίσει ο Αποστόλης Νικολόπουλος, μαθηματικός, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Σελιδοδείκτη.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live