“Στα όρια της νομιμότητας”: Και ο Σύλλογος Γονέων 2ου Γ.Λ.Χ. αντιδρά στους “αυταρχικούς τρόπους” της αστυνομίας

Κανένα σχόλιο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη βία που ακολούθησε τα γεγονότα της διαδήλωσης της 17ης Νοέμβρη και των 13 προσαγωγών νεαρών, στην πλειοψηφία τους μαθητών Λυκείων της πόλης μας. Ανακοίνωση έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και το Διοικητικό Συμβούλιο Γονέων του B’ Γενικού Λυκείου Χανίων στο οποίο καταδικάζει τους “αυταρχικούς τρόπους” της αστυνομίας και στέκεται δίπλα στους δύο μαθητών του Λυκείου που υπήρξαν θύματα συμπεριφορών που “προσβάλλουν την προσωπικότητά τους”.

Αναλυτικότερα, στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:

“Βιώσαμε πρόσφατα την εμπειρία του πώς θεωρούν κάποια όργανα της Αστυνομικής Δύναμης Χανίων, ότι πρέπει να επιβάλουν την τάξη και να  καταστέλουν πιθανές ταραχές.

"Sponsored links"

Μετά το τέλος της πορείας της 17ης Νοεμβρίου, δύο μαθητές του σχολείου μας προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα  Χανίων και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους (που δεν έχουμε λόγο να  αμφισβητούμε) τους υπέβαλαν σε ανακριτική διαδικασία που μόνο σε εγκληματίες ταιριάζει.

Χωρίς να απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία στους μαθητές, ούτε κατά την διάρκεια, ούτε μετά το συμβάν, τους κράτησαν στο τμήμα υποβάλλοντάς τους σε διαδικασίες που προσβάλλουν την προσωπικότητά τους.

Μη υπολογίζοντας το νεαρό της ηλικίας τους, άσκησαν σωματική και ψυχική πίεση που θα μπορούσε να οδηγήσει οποιοδήποτε παιδί σε βίαιη ενηλικίωση.

Μπορεί αυτές οι πρακτικές να κινούνται στα “όρια της νομιμότητας”, όμως οι περιγραφές των παιδιών μας ωθούν να εκφράσουμε την αντίθεση μας σε τέτοιες ενέργειες από πλευράς πολιτείας.

Διαμαρτυρόμαστε και στα όποια όργανα του νόμου νομίζουν ότι ο σεβασμός στο κράτος και τους νόμους κερδίζεται με  εκφοβισμό και επιβολή δύναμης με αυταρχικούς τρόπους.

Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους μαθητές και τις οικογένειές τους που ταλαιπωρήθηκαν και θα είμαστε δίπλα τους σε όποιο δίκαιο και νόμιμο αγώνα ακολουθήσουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο το Β’ Γενικού Λυκείου Χανίων”

Ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων;

Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αυταρχισμού και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, χθες, διευθυντές σχολείων στο Ηράκλειο έγιναν αποδέκτες κλητεύσεων από την αστυνομία, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας, ώστε να δώσουν στοιχεία για “τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων” καθώς και για να διερευνηθούν οι ευθύνες διευθυντών, καθηγητών, γονέων και μαθητών κατά το διάστημα των μαθητικών καταλήψεων.

"Sponsored links"

Τη συγκεκριμένη πρακτική η ΕΛΜΕ Ηρακλείου την καταδίκασε με χθεσινή της ανακοίνωση και την χαρακτήρισε “επικίνδυνη”, εφόσον:

“εισάγει εκ νέου τη δυνατότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να καταστέλλει ποινικά τους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες και μάλιστα ανήλικων μαθητών, κάθε φορά που αυτοί αντιδρούν συλλογικά στην ασκούμενη από αυτήν, πολιτική, που απαξιώνει το σχολείο τους. Επικίνδυνη επιπλέον διότι ποινικοποιεί την αλληλεγγύη των γονέων στα παιδιά τους, το σεβασμό των καθηγητών στους μαθητές τους και τον σεβασμό των διευθυντών στους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς.

Επιχειρεί την απόσπαση του διευθυντή του σχολείου από την σχολική κοινότητα και την αναγόρευσή του σε «αστυνόμο» του σχολείου.

Επιχειρεί την τρομοκράτηση και την διαμόρφωση σχέσεων δυσπιστίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.”

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις