Στενή συνεργασία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων με το Δήμο Κανδάνου Σελίνου

Κανένα σχόλιο

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 5 Μαρτίου η παράδοση από πλευράς του Δήμου Κανδάνου Σελίνου και παραλαβή από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), του εξοπλισμού εδαφολογικής ανάλυσης που παρέμενε αναξιοποίητος για πάνω από εφτά χρόνια στο χώρο που προορίζονταν να λειτουργήσει σαν Περιφερειακό Κέντρο Αγροτικής Υποστήριξης στα Πλεμενιανά.

Ο εξοπλισμός αυτός, ο οποίος είχε αγοραστεί από την τότε δημοτική αρχή του δήμου Κανδάνου κατά τη τετραετία 2007-2011, περίμενε την ενεργοποίηση του για την πραγματοποίηση αναλύσεων εδάφους καλλιεργειών της περιοχής. Δυστυχώς όμως οι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης συμπεριλήφθηκαν στα μεγαλύτερα θύματα της ευρύτερης οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας. Ταυτόχρονα μέσα από το ρευστό νομικό πλαίσιο διαχείρισης των δήμων και κοινοτήτων, ήρθε η απόφαση κατάργησης των Περιφερειακών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, τερματίζοντας έτσι άδοξα την όποια ελπίδα για αξιοποίηση του εξοπλισμού.

Ο μόνος τρόπος πλέον για τη λειτουργία του εν λόγω εξοπλισμού ήταν η παραχώρηση/συνεργασία με κάποιο φορέα που θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία, προσωπικό και αξιοπιστία. Σαν πρώτη επιλογή επιλέχθηκε το εδαφολογικό εργαστήριο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Σελίνου με έδρα την Παλαιόχωρα, που όμως δεν κάρπισε, μιας και ο εν λόγω εξοπλισμός δε θα προσέφερε καμία ουσιαστική αναβάθμιση στο ήδη τεχνολογικά σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο εργαστήριο. Αμέσως επόμενη επιλογή ήταν η πρόταση του κ. Αριστείδη Σταματάκη υπεύθυνου του εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, το οποίο αποτελεί ένα έγκυρο διεθνούς κύρους ερευνητικό και ακαδημαϊκό κέντρο με πολυετή εμπειρία σε εργαστηριακές αναλύσεις και έρευνες που αφορούν στον πρωτογενή τομέα του τόπου μας. Η παρουσία εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, η συμβατότητα του εξοπλισμού με τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα καθώς και το σύνολο εξειδικευμένων υπηρεσιών που προσφέρεται προς τους αγρότες, αποτέλεσαν τους κύριους παράγοντες αυτής της επιλογής. Στα πλαίσια αυτής της εποικοδομητικής συνεργασίας, το ΜΑΙΧ διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία, την τεχνική υποστήριξη του εξοπλισμού καθώς και ένα αριθμό αντισταθμιστικών οφελών προς τους δημότες του δήμου Κανδάνου Σελίνου. Συγκεκριμένα παρέχεται για τρία χρόνια δωρεάν εδαφολογική ανάλυση και συμβουλευτική καθοδήγηση για ορθή λίπανση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας για τους αγρότες του δήμου (κατόπιν επικοινωνίας με το δήμο για κουπόνι, υπεύθυνη για το δήμο κ. Ξανθουδάκη Ευτέρπη τηλ.28233-40300 και για το ΜΑΙΧ κ. Άννα Χουδαλάκη και κ. Αριστείδης Σταματάκης στα τηλ. 28210-35032 και 28210-35000 / εσωτ.534). Επιπλέον, αξιοποιώντας τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα από προηγούμενες αναλύσεις και από συλλογή νέων δειγμάτων, σε συνεργασία με το τμήμα Γεωπληροφορικής και Διαχείρισης Περιβάλλοντος του ΜΑΙΧ που συντονίζεται από το Δρ Χαρίτων Καλαϊτζίδη, πρόκειται να κατασκευαστεί ένας ψηφιακός εδαφολογικός χάρτης της ευρύτερης περιοχής των Πλεμενιανών και του κάμπου της Κουντούρας. Με τη χρήση του χάρτη οι αγρότες πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα δεδομένα και να πραγματοποιούν στοχευόμενες λιπάνσεις βελτιστοποιώντας την παραγωγή τους και περιορίζοντας το κόστος παραγωγής. Η ολοκλήρωση και δημοσίευση του ψηφιακού εδαφολογικού χάρτη αναμένεται να υλοποιηθεί σε περίπου δύο χρόνια.

"Sponsored links"

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται καταλυτική αφού πλέον ανοίγει ένας ευρύτερος δρόμος συνεργασίας του Δήμου Κανδάνου Σελίνου με το ΜΑΙΧ, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του ΜΑΙΧ Δρ. Γιώργου Μπαουράκη η συνεργασία πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Ενδεικτικά ο Δρ Γ. Μπαουράκης ανέφερε την ένταξη υπεραιωνόβιων ελαιώνων του Σελίνου σε ερευνητικές δραστηριότητες για το ελαιόλαδο και την ελιά σε συνεργασία με το εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Φυτών, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Παναγιώτη Καλαϊτζή, αλλά και την εισαγωγή τουριστικών περιοχών του Σελίνου στο παρατηρητηρίου Τουρισμού που τα τελευταία 10 χρόνια συντονίζει επιτυχώς το ΜΑΙΧ – Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (ΕΒΕΧ), το Οικονομικό Επιμελητήριο – Δυτικής Κρήτης, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τέλος για τη συγκεκριμένη κίνηση αλλά και για την ανάλυση των πυλώνων συνεργασίας που εγκαινιάστηκε με την πρωτοβουλία αυτή, πρόκειται να δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου του διευθυντή του ΜΑΙΧ Δρ. Γιώργου Μπαουράκη και του Δήμαρχου Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη, την Τετάρτη 18/03 και ώρα 13:00 στο ΜΑΙΧ, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων στις επιμέρους δράσεις.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live