15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Στις ΗΠΑ σήμερα ο Ζελένσκι, συνάντηση με Μπάιντεν με παράδοση πυραύλων Patriot και ομιλία στο Κογκρέσο

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέπτεται σήμερα την Ουάσιγκτον και θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ενώ αναμένεται απευθυνθεί και στο Κογκρέσο.

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό του Ζελένσκι μετά την την ρωσική εισβολή στην Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους σχεδόν 2 δισεκ. δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει μάλλον, σύμφωνα με πληροφορίες- και την διάθεση πυραύλων Patriot για να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί. Τονίζεται δε πως η συνάντηση των δύο προέδρων δεν συνδέται με κάποια προσπάθεια του Μπάιντεν να ”σπρώξει” τον Ζελένσκι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι, οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα μέχρι που υπήρξαν διαρροές το βράδυ της Τρίτης.

Κατά πληροφορίες η παραμονή του στις ΗΠΑ θα είναι πολύ περιορισμένη, πιθανότατα λίγες μόνο ώρες.

Ο Ζελενσκι θα έχει συνομιλίες με τον Μπάιντεν και κορυφαία στελέχη της εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, θα συμμετάσχει σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάιντεν και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Καπιτώλιο για να απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον «για να υπογραμμίσει τη διαρκή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ουκρανία».

«Η επίσκεψη θα υπογραμμίσει τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής οικονομικής, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας».

Το ταξίδι του Ζελένσκι πραγματοποιείται 300 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με στόχο να καταλάβει το Κίεβο σε λίγες μέρες, ένας στόχος που γρήγορα εγκαταλήφθηκε καθώς η απάντηση της Ουκρανίας – με τη βοήθεια όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς συμμάχους – ήταν ισχυρή.

Το μήνυμα του Μπάιντεν προς τον Ζελένσκι, όπως είπε αμερικανός αξιωματούχος, θα είναι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.

Ο Μπάιντεν θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον άνθρωπο με τον οποίο έχει μιλήσει τακτικά τους τελευταίους 10 μήνες, αλλά δεν συναντήθηκε προσωπικά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Επίσης ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως Μπάιντεν δεν θα χρησιμοποιήσει τις σημερινές συνομιλίες για να «σπρώξει» τον Ζελένσκι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε στο μεταξύ ο αμερικανός αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βέβαια εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι η διατλαντική συμμαχία που αντιτίθεται στην εισβολή της Ρωσίας διατηρεί την ενότητα της.

«Θα συζητήσουν κάθε στοιχείο αυτής της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο πεδίο της μάχης και συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος από εδώ και π έρα», είπε ο αξιωματούχος.

"google ad"

«Ο πρόεδρος δεν έρχεται με ένα μήνυμα που αφορά την ώθηση ή την παρακίνηση του Ζελένσκι με οποιονδήποτε τρόπο. Μεταφέρει είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης και συντονισμού».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει μέχρι στιγμής περίπου 20 δισ. σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών πυροβολικού, πυρομαχικών για συστήματα αεράμυνας NASAMS και πυραυλικών συστημάτων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS).

Η προμήθεια της Patriot στοχεύει στη βελτίωση της αεράμυνας της Ουκρανίας έναντι των ρωσικών πυραύλων.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας θα εκπαιδευτούν για τη χρήση του σε τρίτη χώρα.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία ήταν ο πιθανός τόπος μιας τέτοιας εκπαίδευσης.

Ο προγραμματισμός της επίσκεψης Ζελένσκι διεξήχθη με μυστικότητα καθώς οι Η.Π.Α. και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να τον βγάλουν με ασφάλεια από τη χώρα του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο του ταξιδιού αυτού στις 11 Δεκεμβρίου και ο Λευκός Οίκος τρεις μέρες αργότερα του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση.

Ο Ζελένσκι αποδέχτηκε την Παρασκευή και η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε την Κυριακή.

Ο Μπάιντεν ήθελε να επισκεφθεί την Ουκρανία, αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια τον ανάγκασαν να το αποκλείσει προς το παρόν.

Φωτογραφία: depositphotos.com

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ