20.9 C
Chania
Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2026

Στον απόηχο του σάλου για το δημοσίευμα των NYT, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων από το Ισραήλ

Ημερομηνία:

Καθώς το Ισραήλ επιχειρεί να απαξιώσει το ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και περιέγραφε λεπτομερώς συστηματική σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές δυνάμεις, το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε το Σαββατοκύριακο για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με αυτό που ένας εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως καλά τεκμηριωμένη κακομεταχείριση.

«Βασανιστήρια και κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο, διαπράττονται συστηματικά εις βάρος Παλαιστινίων κρατουμένων υπό ισραηλινή κράτηση. Αυτό περιλαμβάνει πολυάριθμες περιπτώσεις βιασμών, μεταξύ των οποίων και παιδιών», δήλωσε το Σάββατο ο Ταμίν Αλ-Χιτάν (Thameen Al-Kheetan), εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), απαντώντας σε ερωτήσεις του πρακτορείου Anadolu.

Ο Αλ-Χιτάν πρόσθεσε ότι το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επιβεβαιώσει τους θανάτους τουλάχιστον 90 Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινή κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου που παρουσίαζε σημάδια λιμοκτονίας κατά τη στιγμή του θανάτου του.

Νομικές απειλές και τεκμηρίωση

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα μηνύσει τους Times για το ρεπορτάζ του αρθρογράφου γνώμης Νίκολας Κρίστοφ (Nicholas Kristof), το οποίο περιελάμβανε μαρτυρίες 14 Παλαιστινίων οι οποίοι δήλωσαν ότι υπέστησαν σεξουαλικές επιθέσεις υπό ισραηλινή κράτηση ή κατά τη διάρκεια επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό ή εποίκους. Απειλώντας με δικαστικές ενέργειες, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το δημοσίευμα ως «συκοφαντία του αίματος» (blood libel).

Ωστόσο, ο Αλ-Χιτάν δήλωσε ότι το OHCHR έχει «τεκμηριώσει συστηματικά την πρακτική των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και της βίας με βάση το φύλο, κατά Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές».

Εκθέσεις από άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Αμνηστίας, του Human Rights Watch και της ισραηλινής οργάνωσης B’Tselem, περιλαμβάνουν παρόμοιες μαρτυρίες στις οποίες πρώην Παλαιστίνοι κρατούμενοι δηλώνουν ότι υπέστησαν ή υπήρξαν μάρτυρες σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Ένα «ελαττωματικό σύστημα»

Ο Αλ-Χιτάν πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός «ελαττωματικού ισραηλινού συστήματος κράτησης και δικαιοσύνης», το οποίο περιλαμβάνει αυθαίρετες κρατήσεις, άδικες δίκες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. «Αυτό το σύστημα πρέπει να τερματιστεί και το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις υποχρεώσεις του», ανέφερε.

Ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες για συστηματική κακοποίηση, το Ισραήλ έχει αρνηθεί αιτήματα του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών για πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κράτησής του. Πέρυσι, το Ισραήλ απέρριψε αίτημα του ΟΗΕ για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μαχητές της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου 2023, επειδή αυτό θα συνεπαγόταν επίσης έρευνα για τη δική του μεταχείριση προς τους Παλαιστίνιους κρατουμένους.

Ο Αλ-Χιτάν κατέληξε: «πρέπει να διεξαχθούν ανεξάρτητες, αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες για κάθε θάνατο, βασανιστήριο, κακομεταχείριση και άλλη περίπτωση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ