20.8 C
Chania
Saturday, December 2, 2023

Στο ΜΑΙΧ παρουσία του νομπελίστα ειρήνης Roberto Valentini το 10ο συνέδριο Παρμενίδης με θέμα “Δέντρα και Δάση αντιμέτωπα με παγκόσμιες αλλαγές”

Ημερομηνία:

Από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου, το ΜΑΙΧ φιλοξένησε το 10ο συνέδριο Παρμενίδης με θέμα «Δέντρα και Δάση αντιμέτωπα με παγκόσμιες αλλαγές: Οι Μεσογειακές χώρες στο προσκήνιο». Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούσαν α) την ενδυνάμωση των Μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων και τις δυνατότητες εξέλιξης τους, β) τη βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ τομέων δραστηριοτήτων και Μεσογειακών δασικών αγαθών και υπηρεσιών, και γ) τις δυνατές απαντήσεις στις κλιματικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Μεσογειακά δάση.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν και καθηγητής Roberto Valentini από το Πανεπιστήμιο της Τούσια στο Βιτέρμπο της Ιταλίας, και κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 2007 για τη συνεισφορά του στη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC).

O καθηγητής Roberto Valentini από το Πανεπιστήμιο της Τούσια

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συνεισφορά της κλιματικής αλλαγής στην ενίσχυση του φαινομένου της ερημοποίησης στη Μεσόγειο και οι επιπτώσεις αυτής στις δασικές εκτάσεις, επικράτησε στις περισσότερες συζητήσεις, ιδιεταίρως όσο αφορά τις νότιες χώρες τις Μεσογείου. Ο αυξημένος κίνδυνος δασικών πυρκαγιών και η ανάγκη για την ενίσχυση των δράσεων διαχείρισης που αποσκοπούν στην πρόληψη αλλά και διευκόλυνση καταπολέμησης των πυρκαγιών, ήταν επίσης ένα κεντρικό θέμα των συζητήσεων. Υπογραμμίστικε επίσης η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για το μέγεθος των πιέσεων που δέχονται τα δάση και τις επιπτώσεις που θα έχει η απώλειά τους στη ζωή του, αλλά και για τους τρόπους που αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τους με την υιοθέτηση συνειδητοποιημένης συμπεριφοράς.

Το συνέδριο κατέληξε με ομιλία του Γ.Γ. του CIHEAM, Teodoro Miano και με εκδρομή των συνέδρων στην είσοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, όπου το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων πληροφόρησαν τους επισκέπτες σχετικά με την ιστορία του φαρραγιού, την επισκεψιμότητα που δέχεται και τη σημασία που έχει ως Εθνικό Πάρκο.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από δύο διεθνείς οργανισμούς, το Διεθνές Κέντρο Ανωτέρων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM – International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies) και την Διακαδημαϊκή Ομάδα για την Ανάπτυξη (GID – Interacademic Group for Development) της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών. Επιπλέον, υποστηρήχθηκε από την Γαλλική Ακαδημία Γεωργίας (French Academy of Agriculture), το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δασών (EFI) και το τμήμα Μεσογειακών Δασών Silva Mediterranea του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Guardian «αδειάζει» τον Σούνακ – Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης με Μητσοτάκη

Σε αποκαλύψεις αναφορικά με τα όσα προηγήθηκαν της αιφνιδιαστικής...

Κρήτη: Με τηλεφωνήματα και sms αποσπούν χρήματα οι απατεώνες

Δύο υποθέσεις εξαπάτησης καταγγέλθηκαν, χθες, στις διωκτικές Αρχές. Και οι δύο...

Κρήτη: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών

Σε ακραία επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα κυμάνθηκε η...