Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε το Επιμελητήριο Ρεθύμνου στους εμπόρους αναφορικά με τον απολογισμό των πρόσφατων χειμερινών εκπτώσεων και καταγραφής των απόψεων του εμπορικού κόσμου του Ρεθύμνου για το παρόν και το μέλλον του θεσμού αυτού.
Όπως επισημάνθηκε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών και η κρίση έφεραν στο ναδίρ τις χειμερινές εκπτώσεις.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν, οι εμπορικές επιχειρήσεις του Ρεθύμνου προσέφεραν σημαντικά ποσοστά εκπτώσεων στα προϊόντα τους, προσαρμοζόμενες στην μείωση της ζήτησης από πλευράς καταναλωτών.
Τα ποσοστά εκπτώσεων που πρόσφεραν οι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος κυμάνθηκαν πάνω από 40%.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δηλαδή τρεις στις τέσσερις, οι Ρεθεμνιώτικες επιχειρήσεις προσέφεραν ποσοστά εκπτώσεων υψηλότερα από τα περυσινά.
Αν και τα ποσοστά των φετινών εκπτώσεων ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, η ανταπόκριση των καταναλωτών δεν ήταν η αναμενόμενη.
Στις μισές περίπου επιχειρήσεις (ποσοστό 48%) οι πωλήσεις μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε ένα μεγάλο ακόμη ποσοστό επιχειρήσεων (ποσοστό 25%), υπήρξε μικρότερη μείωση του τζίρου τους.
Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρεί ως κυριότερη αιτία της μείωσης του τζίρου του την αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών, είναι σαφώς μεγαλύτερο από το ποσοστό αυτών που θεωρεί ως κυριότερη αιτία τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.
Βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης αποτελεί η διαπίστωση πως οι οριζόντιες περικοπές στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση πέρυσι στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις, σε συνδυασμό με την μείωση του αγροτικού εισοδήματος και, κυρίως με τη μεγάλη μείωση που παρουσίασε πέρυσι ο τουρισμός, μείωσαν δραματικά την αγοραστική δύναμη μεγάλης μερίδας του καταναλωτικού κοινού, δημιουργώντας έτσι και κάθετη πτώση του τζίρου στην αγορά.
Πάντως παρ’ όλες τις δυσχέρειες, ο εμπορικός κόσμος του Ρεθύμνου αισιοδοξεί για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος, αισιοδοξία που στηρίζεται στις προβλέψεις για αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.
Όμως , τονίστηκε πως , από πλευράς κράτους, απαιτούνται πολιτικές που αναγνωρίζουν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Απαιτούνται μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης και την έξοδο από την κρίση.
Η Πολιτεία, δυστυχώς, αντί να επιταχύνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές περιορίζεται στην αύξηση των φόρων, τη μείωση μισθών και την περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.