Σαφές μήνυμα αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που καλούνται να καταθέσουν σε Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ), στέλνει η ΕΛΜΕ Χανίων με επίσημο ψήφισμά της, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την εφαρμογή πειθαρχικών διαδικασιών που –όπως επισημαίνεται– στοχεύουν ευθέως στον φοιτητικό συνδικαλισμό και τη δράση των συλλογικών οργάνων.
Το ψήφισμα έρχεται στον απόηχο των κυβερνητικών εξαγγελιών για τη θέσπιση αυστηρότερου πλαισίου ασφάλειας στα πανεπιστήμια, με μέτρα όπως η ελεγχόμενη είσοδος, η εγκατάσταση καμερών, η δημιουργία ειδικού πανεπιστημιακού ποινικού δικαίου και η επιβολή κυρώσεων –όπως η αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας και η αυτοδίκαιη διαγραφή σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης ή καταδίκης.
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί πλέον το τρίτο κατά σειρά πανεπιστημιακό ίδρυμα –μετά τη Νομική Σχολή Αθηνών και το ΕΜΠ– στο οποίο εφαρμόζονται πιλοτικά οι εν λόγω ρυθμίσεις. Όπως τονίζεται, η στοχοποίηση φοιτητικών συλλόγων και εκλεγμένων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων –μέσα από διαδικασίες που ξεκίνησαν μετά από καταγγελία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ– πλήττει ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου και υπονομεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του φοιτητικού συνδικαλισμού.
Η ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρεται και στον ρόλο που φέρονται να διαδραματίζουν συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι καθηγητές υπερβαίνουν τον θεσμικό τους ρόλο, υπονομεύουν αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου και λειτουργούν με γνώμονα μικροπολιτικά συμφέροντα, σε απόλυτη ταύτιση με την κυβερνητική γραμμή».
Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι «η εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου βάσει του νόμου Κεραμέως αποτελεί κεντρική κυβερνητική στόχευση για το δημόσιο πανεπιστήμιο», ενώ τονίζεται ότι «τα πανεπιστήμια δεν είναι δικαστήρια φοιτητών αλλά χώροι ελευθερίας και παραγωγής ιδεών». Η προσπάθεια μετατροπής του Πολυτεχνείου Κρήτης σε «φοιτητοδικείο» καταγγέλλεται ως υπονόμευση των αγώνων του φοιτητικού κινήματος, ενώ ασκείται κριτική στη διοίκηση του ιδρύματος που, αντί να δώσει προτεραιότητα στην υπεράσπιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης και στην αποτροπή των διαγραφών, επιλέγει να στραφεί κατά των φοιτητών του.
Η ΕΛΜΕ Χανίων διαμηνύει πως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται έμπρακτα τα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου που διώκονται πειθαρχικά, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν έχουν θέση στον χώρο της εκπαίδευσης και της δημοκρατίας.