19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Στο “χορό” των λουκέτων και ο μεγάλος ουκρανικός tour operator “News Travel” με πελάτες και στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Στο «χορό» των λουκέτων μπαίνει, μετά τη Ρωσία, και η τουριστική αγορά της Ουκρανίας. Παρελθόν αποτελεί πλέον ο ουκρανικός tour operator “News Travel”, ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας, ο οποίος διακινούσε σε ετήσια βάση περισσότερους από 120 χιλ. Ουκρανούς τουρίστες σε 31 προορισμούς παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Ειδικά η Ελλάδα είχε ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια πωλήσεων, καταλαμβάνοντας μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του tour operator, τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των πελατών του κατά την τουριστική σεζόν του 2013. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο «News Travel» είχε συμβόλαια με ελληνικά ξενοδοχεία σε Κρήτη, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω, φέρνοντας στη χώρα περίπου δέκα χιλ. τουρίστες, όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες.

Το γραφείο διακινούσε τουρίστες και στην Κύπρο, η οποία επίσης βρισκόταν μέσα στην πρώτη πεντάδα των επιλογών των Ουκρανών επισκεπτών. Όμως από πέρσι ο tour operator έχασε μεγάλο κομμάτι της δυναμικής του και άρχισε να εμφανίζει σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον tour operator σε αναστολή λειτουργίας, ακυρώνοντας ακόμη και τα πακέτα που είχαν ήδη πωληθεί για την επόμενη περίοδο, έχουν να κάνουν όπως εξηγεί στην επίσημη ανακοίνωσή του με τη ραγδαία πτώση της ζήτησης, αλλά και με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ουκρανών τουριστών, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στις τιμές συναλλάγματος και της αρνητικής πολιτικής κατάστασης την προηγούμενη χρονιά.

Ο tour operator, με έδρα το Κίεβο, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005 και αποτελούσε μέχρι και πριν από την ουκρανική κρίση μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες τουριστικές επιχειρήσεις, με περισσότερους από 170 υπαλλήλους και γραφεία σε έξι πόλεις της Ουκρανίας.

Οι τουριστικές κρατήσεις στην ουκρανική αγορά έχουν τους τελευταίους μήνες κατρακυλήσει. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στην Ελλάδα η πτώση της τουριστικής κίνησης από την Ουκρανία έφτασε πέρσι το καλοκαίρι το 60%, ενώ σε ορισμένους προορισμούς άγγιξε ακόμη και το 80%. Μεγάλοι χαμένοι από την «καθίζηση» της ζήτησης ήταν οι ξενοδόχοι σε Κρήτη και Ρόδο. Και όλα αυτά όταν το 2013 υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν την Ελλάδα περίπου 250 χιλ. Ουκρανοί τουρίστες, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2012.

Η ουκρανική αγορά όμως δεν αναμένεται να ανακάμψει ούτε φέτος, ακολουθώντας και αυτή με τη σειρά της τη μεγάλη μείωση της εξερχόμενης κίνησης από τη Ρωσία. Οι πληροφορίες λένε τέλος πως επειδή η ουκρανική τουριστική αγορά δεν είχε προλάβει να αναπτυχθεί τόσο έντονα, όπως έγινε στη Ρωσία τα τελευταία τρία χρόνια, δεν καταγράφηκε «μπαράζ» λουκέτων, ωστόσο οι περισσότερες επιχειρήσεις τουρισμού βρίσκονται το τελευταίο διάστημα «στο κόκκινο», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για νέες πτωχεύσεις.

Βίκυ Κουρλιμπίνη – capital.gr

vicky.kourlibini@capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...