Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: «Ο αγώνας συνεχίζεται»

Κανένα σχόλιο

Ερωτήματα σχετικά με την τύχη του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου θέτει η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο», που την Τετάρτη πραγματοποίηση Γενική Συνέλευση στο ΤΕΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση τα μέλη της Πρωτοβουλίας δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα όλων των προηγούμενων χρόνων. «Διεκδικούμε, τονίζουν, έναν πραγματικό-κι όχι κατ’ ευφημισμό- χώρο πρασίνου, ένα πάρκο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας κόντρα στη βίαιη και καταστροφική νοοτροπία της τσιμεντοποίησης». Παράλληλα ζητούν «να συζητηθούν άμεσα στο Δημ. Συμβούλιο οι νέες χρήσεις της έκτασης που περιέρχεται στο Δήμο, ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτηρισμός του “Αστικό Πράσινο”».

Η ανακοίνωση:

"Sponsored links"

15 χρόνια πέρασαν από τη νικηφόρα διεκδίκηση του τοπικού κινήματος η οποία κατέληξε στην πρώτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (επί Δημαρχίας Βιρβιδάκη), ώστε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου μετά την αποχώρηση του στρατού, να παραχωρηθεί στην κοινωνία των Χανίων για να γίνει αποκλειστικά χώρος πρασίνου.

Έκτοτε, όποιος αναλαμβάνει την εξουσία δε δείχνει να δεσμεύεται από αυτή την απόφαση, ούτε κι απ’ τις επόμενες τρεις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ο επόμενος δήμαρχος (Βάμβουκας) να προσθέτει και άλλες χρήσεις, απαξιώνοντας το αίτημα των πολιτών για αποκλειστικό χώρο πρασίνου.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Βάμβουκας, φάνηκε να προωθεί μια συμφωνία που μετατρέπει τα 11 στρέμματα σε τσιμεντένιες χρήσεις, άσχετες με τις χρήσεις πρασίνου. Ακολουθεί ο νυν δήμαρχος (Σημαντηράκης) αλλάζοντας εκ νέου την πρόταση, προτείνοντας λιγότερη τσιμεντοποίηση μεν και μόνο για κοινωφελείς χρήσεις, προωθώντας παράλληλα μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, υπαίθριο χώρο στάθμευσης 20 περίπου στρεμμάτων, σε σύνολο 55 στρεμμάτων.

Προκύπτουν λοιπόν κάποια ερωτήματα:

– Βάσει ποιας πολεοδομικής θεωρίας, ένα πάρκο με 20 στρέμματα πάρκινγκ μπορεί να χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου; Μήπως ο δήμαρχος εννοεί πως θα το βάψουν πράσινο;

– Για ποιο λόγο να στεγαστούν στο συγκεκριμένο χώρο οι προτεινόμενες κοινωφελείς χρήσεις, όταν στην πόλη υπάρχουν τόσα άδεια κτίρια που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν γι αυτόν τον σκοπό;

– Πού είναι το βασικό σχέδιο (master plan) το οποίο απαιτείται για την υπογραφή της συμφωνίας, εφόσον κατά την επίσημη ανακοίνωση του νυν δημάρχου η σύμβαση θα ολοκληρωθεί εντός του 2022;

– Τι περιλαμβάνει το βασικό σχέδιο και γιατί δεν δημοσιοποιείται; Μήπως αυτή η καθυστέρηση είναι σκόπιμη ώστε να βρεθούμε ξαφνικά, προ τετελεσμένων γεγονότων;

– Εφόσον οι αγώνες της τοπικής κοινωνίας κατέδειξαν την πολιτική διάσταση του ζητήματος, γιατί η δημοτική αρχή επιμένει να το αντιμετωπίζει τεχνοκρατικά, αδιαφορώντας για το αν η τοπική κοινωνία συναινεί με το σχέδιο που “μαγειρεύεται”;

"Sponsored links"

– Θα εισακουστούν άραγε τα αιτήματα του Συμβουλίου της Κοινότητας Χανίων του Δήμου;

– Πότε ακριβώς σκοπεύει η δημοτική αρχή να φέρει το θέμα σε δημόσια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός του τρέχοντος έτους;

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα όλων αυτών των χρόνων. Διεκδικούμε έναν πραγματικό-κι όχι κατ’ ευφημισμό- χώρο πρασίνου, ένα πάρκο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας κόντρα στη βίαιη και καταστροφική νοοτροπία της τσιμεντοποίησης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Το ψήφισμα (4/11/2022) μεταξύ άλλων αναφέρει:

Να συζητηθούν άμεσα στο Δημ. Συμβούλιο οι νέες χρήσεις της έκτασης που περιέρχεται στο Δήμο, ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτηρισμός του “Αστικό Πράσινο” με χώρους άθλησης και αναψυχής. Που θα περιλαμβάνει τις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης των επισκεπτών και όχι ένα τεράστιο πάρκινγκ 20 στρεμμάτων που προτείνει ο ΣΒΑΚ στο σχέδιο μελέτης.

Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση του υπό έγκριση νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου στο οποίο θα περιλαμβάνει και τις παραπάνω χρήσεις. Να καταργηθούν οι 11 ειδικές κατηγορίες χρήσης που αποτέλεσαν το δούρειο ίππο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για να προταθούν χρήσεις μη συμβατές με το χαρακτήρα του Πάρκου και που ανοίγουν το δρόμο στα επόμενα 30 χρόνια, η οποιαδήποτε δημοτική αρχή να αλλοιώσει το χαρακτηρισμό “Αστικό Πράσινο”.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live