Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Αρκτική

Κανένα σχόλιο

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσει την παρουσία του στην Αρκτική», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.

«Η Μόσχα βρίσκεται στη διαδικασία να ανοίξει ξανά βάσεις της σοβιετικής εποχής και να τοποθετήσει εκεί νέα, υπερσύγχρονα όπλα, όπως υπερηχητικούς πυραύλους. Η Κίνα δείχνει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Αρκτική», προσθέτει .

Η Αρκτική περιλαμβάνει περιοχές διαφορετικών χωρών: ΗΠΑ, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Καναδάς, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία.

"Sponsored links"

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα διορίσει τον πρώτο της ειδικό απεσταλμένο στην Αρκτική για να «προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και τη συνεργασία με συμμάχους και εταίρους στην Αρκτική».

Η Αμερικανική Γερουσία των πρέπει πάντως να εγκρίνει το σχέδιο.

Κατά την άποψη του Στόλτενμπεργκ, η Αρκτική είναι «μεγάλης στρατηγικής σημασίας» για το ΝΑΤΟ. Η περιοχή του Βόρειου Πόλου είναι «η κρίσιμη σύνδεση μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης» και ταυτόχρονα αποτελεί «τη συντομότερη απόσταση μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ρωσίας».

Επιπλέον, η Αρκτική γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τη ναυτιλία ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της τήξης των πάγων.

Το ΝΑΤΟ «ήδη επενδύει σε αεροσκάφη θαλάσσιας αναγνώρισης για να αποκτήσει μια σαφή εικόνα του τι συμβαίνει στον μακρινό βορρά. Αλλά θα συνεχίσουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας», τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

naftemporiki.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live