Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας αύριο και συγκέντρωση στα δικαστήρια την Τετάρτη για τη δίκη των τριών της 25ης Μαρτίου 2012

Κανένα σχόλιο

Σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη στις 7μμ στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και σε συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί στα δικαστήρια καλούν η ΕΛΜΕ Χανίων, o ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς της πόλης με αφορμή τη δίκη τριών συμπολιτών μας-διαδηλωτών που είχαν συλληφθεί την ημέρα της παρέλασης της 25ης Μαρτίου το 2012. Στη διαμαρτυρία που είχε πραγματοποιηθεί (που καλούσε μεταξύ άλλων και η ΕΛΜΕ Χανίων) συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την παρουσία στην πόλη μας εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου που είχε βάλει τη χώρα στα Μνημόνια.

Κοινή δήλωση Σταθάκη, Πολάκη, Βαγιωνάκη για το ίδιο θέμα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

"Sponsored links"

“Η αστυνομία συνέλαβε τυχαία 3 άτομα που δεν είχαν καμία συμμετοχή σε κανένα επεισόδιο, όπως φαίνεται και από τα βίντεο των τοπικών καναλιών. Μεταξύ αυτών συνελήφθη και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων. Υπήρχε προφανώς από την τότε πολιτική ηγεσία εντολή για χτύπημα της συγκέντρωσης και συλλήψεις. Είχαν φοβηθεί οι κυβερνώντες τις λαϊκές αντιδράσεις από την προηγούμενη παρέλαση και ήθελαν να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι οι παρελάσεις θα είναι για τους λίγους υποστηρικτές της βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας και όχι για όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Προστέθηκε, λοιπόν, άλλη μια δικογραφία στη φάμπρικα ανάλογων όμοιων υποθέσεων που άνοιξαν στα Χανιά την περίοδο 2011-2014 με παρόμοια κατηγορητήρια, πολλές φορές με τους ίδιους μάρτυρες κατηγορίας…

Οι διώξεις αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της τρόικας – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που έδρασαν ως εντολοδόχοι τους σπέρνοντας τη φτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από το καθεστώς των μνημονίων. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα ενάντια στην ποιότητα της δημοκρατίας.

Παρ’ όλες τις διώξεις, τη βία των ΜΑΤ, τη φαιά προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, το μαύρο μέτωπο δεν τα κατάφερε. Ο λαός αγωνίστηκε για να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων και των ληστρικών δανειακών συμβάσεων με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., για να μπει τέρμα στον αντιλαϊκό κατήφορο.

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

“Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί, για μια ακόμα φορά, ο αγώνας για να απαλλαγεί η χώρα μας από τη θηλιά των μνημονίων, η αντίσταση στη βίαιη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στον αντιδημοκρατικό κατήφορο.” αναφέρει στο κάλεσμά του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

“Κι αυτό στο πρόσωπο τριών Χανιωτών – ανάμεσά τους και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΜΕ – που συνελήφθησαν στις 25 Μάρτη 2012, «από το σωρό» κατά τη συνήθη τότε αστυνομική πρακτική και χωρίς να υπάρξει κανένα επεισόδιο, παρά μόνο μια γνήσια λαϊκή διαμαρτυρία εκατοντάδων πολιτών κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

Το κατηγορητήριο σαθρό και στημένο, όπως και στις υπόλοιπες δικογραφίες που σχηματίστηκαν την ίδια περίοδο στα Χανιά και όχι μόνο, πολλές φορές μάλιστα με τους ίδιους μάρτυρες, προκειμένου να ποινικοποιήσουν τις μαζικές εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα.

Πρόκειται για μια υπόθεση που δεν αφορά απλά σε τρεις αγωνιστές. Πέρα από την καταστολή και την αστυνομοκρατία, αφορά στον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας, αφορά στο δικαίωμα του λαού να εκφράζεται, να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του.

Η οριστική αθώωση των 3 διαδηλωτών, είναι επιβεβλημένη και θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα για την επιστροφή της δημοκρατίας στον τόπο μας, μήνυμα ευθυγραμμισμένο με την καταγεγραμμένη έκφραση της λαϊκής βούλησης στις 25 Γενάρη ενάντια στον μνημονιακό καταναγκασμό.

"Sponsored links"

Το Εργατικό Κέντρο

par1 Φωτογραφία από τη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 2012 χαρακτηριστική του κλίματος έντασης που επικρατούσε σε όλη την κοινωνία.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στους τρεις διωκόμενους εκφράζει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων:

“Οι τρεις συμπολίτες μας συνελήφθησαν την 25η Μαρτίου του 2012, επειδή μαζί με εκατοντάδες άλλους Χανιώτες διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία στην παρέλαση εκείνων των πολιτικών προσώπων που με την ψήφο τους και καταπατώντας καίρια συνταγματικά δικαιώματα του λαού μας, επέβαλλαν σειρά από βάρβαρα αντικοινωνικά μέτρα που εξαθλίωσαν την ελληνική οικογένεια.

Οι διώξεις όσων αγωνίζονται και αντιστέκονται, στηρίζονται σε επίπλαστες κατηγορίες και στην προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων να ποινικοποιήσουν τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, κάτι που ζήσαμε κατά κόρον μέσα από συνεχείς επιστρατεύσεις απεργών και παραδειγματικές συλλήψεις συνδικαλιστών και κοινωνικών αγωνιστών.

Όποιος τολμήσει να διεκδικήσει το δικαίωμα στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, συλλαμβάνεται. Όποιος αντιδράσει και αντισταθεί, διώκεται. Ας το γνωρίζουν όμως καλά οι διώκτες των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, ότι το δίκαιο είναι με το μέρος του λαού και των εργαζομένων. Γι’ αυτό και δεν παραδινόμαστε στις πολιτικές που φτωχοποιούν και ταπεινώνουν το λαό μας, ενώ παράλληλα ευτελίζουν την πατρίδα μας και την ξεπουλούν σε ντόπιους και ξένους κερδοσκόπους. Θα αντιστεκόμαστε και θα αγωνιζόμαστε μέχρι να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ελεύθερη έκφραση και το δικαίωμα της διεκδίκησης, είναι ισχυρότερα από κάθε πολιτική που επιδιώκει την καταστολή τους!”

Πρωτοβουλία Πολιτών

5304-2z603dg9mkqf4d6vbe16a2

Στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας καλεί και η Πρωτοβουλία Πολιτών “Πρώτα ο Άνθρωπος” που μεταξύ άλλων τονίζει:

“Είχαν φοβηθεί οι κυβερνώντες τις λαϊκές αντιδράσεις από την προηγούμενη παρέλαση και ήθελαν να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι οι παρελάσεις θα είναι για τους λίγους υποστηρικτές της βίαιης φτωχοποίησης του λαού μας και όχι για όσους αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Προστέθηκε, λοιπόν, άλλη μια δικογραφία στη φάμπρικα ανάλογων όμοιων υποθέσεων που άνοιξαν στα Χανιά την περίοδο 2011-2014 με παρόμοια κατηγορητήρια, πολλές φορές με τους ίδιους μάρτυρες κατηγορίας.

Παρ’ όλες τις διώξεις, τη βία των ΜΑΤ, τη φαιά προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ, το μαύρο μέτωπο δεν τα κατάφερε. Ο λαός αγωνίστηκε για να μπει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων και των ληστρικών δανειακών συμβάσεων με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., για να μπει τέρμα στον αντιλαϊκό κατήφορο.”

Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής Πολυτεχνείου

Να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες κατά των τριών διαδηλωτών ζητά και ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης με ανακοίνωσή του που μεταξύ άλλων περιγράφει όσα διαδραματίστηκαν στις 25 Μάρτη 2012.

“…Ενόσω, ο κόσμος φώναζε πολιτικά συνθήματα, δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονταν παρατεταγμένες μπροστά τους, τη στιγμή που η διαδήλωση καλέστηκε με μοναδικό λόγο την καταγγελία της επίθεσης που βιώνει ο λαός.

Κάποια στιγμή, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και μιας αυθόρμητης κίνησης κόσμου, όπου εκεί οι δυνάμεις των ΜΑΤ δε δίστασαν να επιτεθούν συντεταγμένα με γκλομπς και δακρυγόνα, αδιαφορώντας για όσους παρευρίσκονταν στο χώρο. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, αστυνομικοί συνέλαβαν αναίτια τρεις από τους διαδηλωτές, έναν καθηγητή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έναν μεταπτυχιακό φοιτητή, ενεργό μέλος του συλλόγου μεταπτυχιακών Πολυτεχνείου Κρήτης κι έναν προπτυχιακό φοιτητή, ενεργό μέλος του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι ουδεμία σχέση είχαν με τις συμπλοκές, αλλά ακολουθούσαν την απόφαση των αντίστοιχων συλλόγων και φορέων όπου ανήκουν. Ταυτόχρονα δε, η δράση του φοιτητή και μέλους του συλλόγου φοιτητών ως φωτορεπόρτερ δεν αποτέλεσε καμία δικαιολογία για την αστυνομία, ώστε να μην τον συλλάβουν. Αντιθέτως, ο άνδρας που τον συνέλαβε τον απείλησε τόσο για τη συγκεκριμένη δράση του εκείνη την ημέρα, αλλά και για τη συμμετοχή του σε προηγούμενες διαδηλώσεις…

Είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνουν μέλος του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης για τη συμμετοχή του σε πολιτική διαδήλωση. Ενός συλλόγου που εδώ και πολλά χρόνια παλεύει ενάντια στην καταστροφή της εκπαίδευσης από τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, που διεκδικεί την επιβίωση των φοιτητών παρά την επίθεση που δέχονται αυτοί και οι οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα παλεύει για την απόκρουσή αυτής της επίθεσης και την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, πρωτοστατώντας σε πολλές κινητοποιήσεις, πλάι σε εργαζομένους, ανέργους και άλλους αγωνιστές της κοινωνίας των Χανίων. Η ποινικοποίηση ενός αγωνιστή του συλλόγου φοιτητών, αυτόματα σημαίνει ποινικοποίηση της δράσης ολόκληρου του συλλόγου.

Οι αλλεπάλληλες διώξεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της τρόικας – της ΕΕ, του ΔΝΤ και ΕΚΤ καθώς και των κυβερνήσεων που δρουν ως εντολοδόχοι τους σπέρνοντας τηφτώχεια, τη δυστυχία και την εξαθλίωση στο λαό με την εφαρμογή τους. Είναι προφανές ότι τέτοιες διώξεις στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται και να παλεύει για το δίκιο του. Ειδικότερα, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που πάλεψαν και παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από τις όποιες αντιλαϊκές πολιτικές. Αυτό είναι ένα ευθύ πλήγμα ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η καταδίκη του μέλους του συλλόγου φοιτητών αλλά και των άλλων δύο αγωνιστών αποδεικνύει ξεκάθαρα για εμάς τις διαθέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων ενάντια στον κόσμο της εργασίας, στη νεολαία και σε όσους παλεύουν για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Οι προσαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών σε κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, η επιστράτευση δεκάδων απεργών σε διάφορους κλάδους, η ποινικοποίηση φοιτητών που διεκδικούν ένα άλλο πανεπιστήμιο, δημόσιο και δωρεάν για όλους και η γενικότερη καταστολή που δέχεται όποιος σηκώνει κεφάλι και προσπαθεί να αντισταθεί, επισφραγίζουν την ανάγκη του κράτους να θωρακίζεται με αυταρχικό τρόπο.

Αυτό γίνεται ώστε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, με τις εντολές της ΕΕ και του ΔΝΤ, να μπορούν να τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού, χωρίς, ταυτόχρονα, να τον βρίσκουν ως εμπόδιο μπροστά τους, τη στιγμή που δεν μπορούν να τους έχουν με το μέρος τους. Κι αυτό διότι η πολιτική που ακολουθείται τόσα χρόνια δεν ασκείται προς όφελος του λαού, γεγονός που γίνεται αντιληπτό και οδηγεί την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία να μην αναγνωρίζει ως θετικά τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση, αλλά, αντίθετα, να τα αντιπαλεύει στο σύνολό τους.

Ως σύλλογος φοιτητών Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ καταγγέλλουμε την επίθεση των ΜΑΤ, τη αναίτια σύλληψη των τριών αγωνιστών και την απόφαση να οδηγηθούν σε δίκη με ψευδείς κατηγορίες. Θεωρούμε επίσης ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης τόσο του μέλους του φοιτητικού συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά και οποιουδήποτε μέλους ενός συλλόγου, σωματείου ή συνδικαλιστικού φορέα, είναι καταδικαστέα, ως κομμάτι φίμωσης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος. Όλοι εμείς, οφείλουμε να οργανωθούμε και να παλέψουμε ενάντια στην επίθεση του κράτους στον αγωνιζόμενο λαό και συνολικά στο παρόν σύστημα εκμετάλλευσης, εναντιωμένοι στο κλίμα αναμονής και τη λογική της ανάθεσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, απαιτούμε να ανακαλεστούν άμεσα όλες οι κατηγορίες και να μην καταδικαστεί κανείς αγωνιστής!”

Πρωτοβουλία Αντίστασης

593

“Η συνεχιζόμενη παραπομπή σε δίκη διαδηλωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις ενάντια στη βαρβαρότητα που επέβαλλαν Ε.Ε, ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν είναι μεμονωμένο γεγονός, ούτε γίνονται για τυπικούς λόγους.” αναφέρει στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία Αντίστασης

“Πρώτα απ’ όλα φανερώνει ότι «το κράτος έχει συνέχεια»,αλλά ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα και για το σήμερα, που οι τροϊκανοί απαιτούν πιο σκληρά μέτρα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας προετοιμάζει για «ένα έντιμο συμβιβασμό». Γνωρίζει πολύ καλά το σύστημα της εκμετάλλευσης και της εξάρτησης, ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία δεν χορταίνουν με αυταπάτες και φούρδες ελπίδες και ότι δεν μπορούν να αποδεχτούν το μέλλον που τους ετοιμάζουν και ότι, το ίδιο το σύστημα με την πολιτική του θα τους βγάλει στο δρόμο του αγώνα. Έτσι λοιπόν συνεχίζουν να δείχνουν τον πραγματικό ρόλο του κρατικού μηχανισμού, είτε σε κινητοποιήσεις, (Χαλκιδική), είτε με την παρουσία των ΜΑΤ σε κάθε κινητοποίηση, την καταπάτηση του άσυλου, είτε με τις δεκάδες δίκες αγωνιστών η απεργών που ακόμη εκκρεμούν και αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Γι αυτό είναι ανάγκη να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του λαού και να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη στους δικαζόμενους. Γιατί η υπόθεση του δικαιώματος της υπεράσπισης της διαδήλωσης και της απεργίας είναι υπόθεση του λαού και μόνο αυτός μπορεί να το κατοχυρώσει με την πάλη του. Ταυτόχρονα, απαιτείται ο λαός να βγει ξανά στους δρόμους για να μπορέσει να βάλει φρένο σ’ αυτήν την πολιτική και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.”

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις