22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Συλλογικές αγωγές για τη ρήτρα αναπροσαρμογής: «Δεν υπάρχει σωτηρία για τα νοικοκυριά» λέει το ΕΚΠΟΙΖΩ

Ημερομηνία:

Aσφυκτική είναι η κατάσταση με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν κάθε μήνα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το ποσό να ξεπερνά το εισόδημα.

«Η αλλαγή της της τιμής της κιλοβατώρας από σταθερή σε κυμαινόμενη είναι καταχρηστική πρακτική», σημειώνει η Παναγιώτα Καλαποθαράκου ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος και επί σειρά ετών Γενική Διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ και ζητά άμεση πολιτική παρέμβαση.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Κontra, η κ. Καλαποθαράκου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη μονομερή τροποποίηση των όρων των σταθερών τιμολογίων ιδίως με τους εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι ενημερώνουν τον καταναλωτή με ένα mail, μια επιστολή ή με «ψιλά γράμματα» σε ένα λογαριασμό, ότι τροποποιείται με αποτέλεσμα και οι καταναλωτές σταθερού συμβολαίου να επιβαρύνονται και αυτοί τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Καταχρηστική πρακτική

Οι ιδιωτικοί πάροχοι, όπως εξήγησε, δικαιολογούν τις πρακτικές επικαλούμενες «σπουδαίο λόγο». «Σπουδαίος λόγος δεν είναι η αύξηση στην τιμή της χονδρικής, η όποια αύξηση στην τιμή της χονδρικής. Αυτό καταρρίπτεται πλήρως» τόνισε η κα Καλαποθαράκου και για αυτό χαρακτήρισε αυτή την πρακτική καταχρηστική.

«Ο σπουδαίος λόγος πρέπει να περιγράφεται με σαφήνεια στη σύμβαση, διαφορετικά είναι γενικός και αόριστος, και επομένως θεωρούμε ότι ειναι καταχρηστικός και παράνομος».

Συλλογικές αγωγές καταναλωτών

Επιπλέον, προανήγγειλε συλλογικές αγωγές από πλευράς καταναλωτών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και για τα «ψιλά γράμματα» στους λογαριασμούς των εναλλακτικών προμηθευτών αλλά και της ΔΕΗ, η οποία – όπως φαίνεται από τις καταγγελίες – έχει βάλει αναδρομικά τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε ορισμένα συμβόλαιια με χρεώσεις οι οποίες δεν είναι διαφανείς, σύμφωνα με την κ. Καλαποθαράκου.

«Έχουμε ήδη καλέσει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τα συναρμόδια υπουργεία να επιβάλλουν κυρώσεις στους προμηθευτές, που προχώρησαν σε αυτές τις μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες», σημείωσε επίσης η διευθύντρια του ΕΚΠΟΙΖΩ.

Απόφαση – σταθμός για τη ρήτρα αναπροσαρμογής: Δεν θα κοπεί το ρεύμα σε ξενοδοχείο που δεν την πλήρωσε

Δικαιώθηκε ο ιδιοκτήτης μιας ξενοδοχειακής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος είχε καταθέσει προσωρινή διαταγή, ώστε να μη δοθεί εντολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος επειδή δεν πληρώθηκε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Το δικαστήριο έκρινε ότι υφίσταται κίνδυνος για την επιχείρηση και έτσι αποφάσισε να μη διακοπεί το ρεύμα εφόσον αμφισβητείται η νομιμότητα της ρήτρας.

Για το θέμα μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα και ο καθηγητής εργατικού δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος.

Συγκεκριμένα η δικηγόρος αναφέρθηκε σε υπόθεση όπου κατατέθηκε αγωγή από ένα συμβόλαιο, το οποίο ήταν σταθερό και μετατράπηκε μονομερώς με κυμαινόμενη τιμολόγηση. Όπως είχε σημειώσει και στην πρώτη της δήλωση η δικηγόρος, δεν είχε πληρωθεί η ρήτρα γιατί ο καταναλωτής αμφισβητούσε τη νομιμότητά της γιατί αιφνιδιαστικά άλλαξε το συμβόλαιο με αποτέλεσμα να πάει σε άλλον πάροχο, όμως ο παλιός όταν γίνεται η μετακίνηση έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ να διακόψει το ρεύμα.

Έτσι από τη στιγμή που δεν πληρώθηκε η αιφνιδιαστική και υπέρογκη ρήτρα, ο καταναλωτής απευθύνθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο ώστε μέσω προσωρινής διαταγής να μη δοθεί η εντολή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος γιατί δεν πληρώθηκε μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής με το δικαστήριο να κρίνει ότι υφίσταται κίνδυνος για την επιχείρηση και έτσι να μη διακοπεί το ρεύμα εφόσον αμφισβητείται η νομιμότητα της ρήτρας.

"google ad"

Έτσι πρόκειται για μια απόφαση – σταθμό, όπου με αφορμή τη συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα στην Αλεξανδρούπολη η οποία έχει συμβόλαιο με σταθερή χρέωση και ο ιδιώτης πάροχος αποφασίζει να αλλάξει αυτό το συμβόλαιο, το οποίο ποσό τίναζε στον αέρα τον προϋπολογισμό της επιχείρησης και τελικώς κρίθηκε ότι παρά τη μη καταβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής το δικαστήριο αποφάσισε να μην κοπεί το ρεύμα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ