19.8 C
Chania
Tuesday, November 28, 2023

Συμβολαιογράφοι: Σε επ’ αόριστον αποχή από τη Δευτέρα – Αντιδρούν σε αλλαγές για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Ημερομηνία:

Σε επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν από την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου οι συμβολαιογράφοι, όπως αποφάσισαν στη χθεσινή τους γενική συνέλευση.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν την απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων», ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2024

Με τη συγκεκριμένη απόφαση υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 πράξεις μεταβίβασης ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα μπαίνουν στον «πάγο».

Κυρανάκης: «Να μας πουν πού διαφωνούν»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την στάση των συμβολαιογράφων.

«Οι συμβολαιογράφοι απορρίπτουν την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων», έγραψε σε σχετική του ανάρτηση ζητώντας από τους συμβολαιογράφους «να μας πουν πού διαφωνούν».

Ο Κυριάκος Κυρανάκης ανάρτησε μάλιστα στους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα, το πλαίσιο των συζητήσεων με τους Συλλόγους Συμβολαιογράφων, ως απάντηση στις αιτιάσεις των συμβολαιογράφων.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει πέντε θεσμικές συναντήσεις έχουν γίνει μεταξύ του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνηση και των συλλόγων των συμβολαιογράφων για να βρεθεί κοινός τόπος, αλλά, όπως φαίνεται δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Οι συμβολαιογράφοι θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε νέα συνάντηση, στις 4 Δεκεμβρίου.

Μάνδρου: «Να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία»

Αν και η αποχή δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, επιβεβαιώθηκε και από τον υπουργό, αφού η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Χριστίνα Μάνδρου.

Η ίδια εξήγησε πως ζητούν την απόσυρση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων και πως αναγνωρίζουν μόνο το έγχαρτο συμβόλαιο και τη δια ζώσης υπογραφή, αν και ο υφυπουργός τονίζει ότι αυτά δεν καταργούνται, αλλά απλοποιούνται οι διαδικασίες ώστε οι -πολύμηνες σήμερα- μεταβιβάσεις ακινήτων να χρειάζονται μόλις μία ήμερα για να ολοκληρωθούν.

Η κ. Μάνδρου, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι οι συμβολαιογράφοι διαφωνούν «στο να μετατραπεί το συμβόλαιο από ένα νομικό κείμενο συμβάσεως, στη συμπλήρωση πεδίων σε πλατφόρμα κτηματολογίου. Το συμβόλαιο είναι ένα κείμενο με πάρα πολλούς όρους δεν μπορούμε να το μετατρέψουμε στη συμπλήρωση μιας πλατφόρμας επειδή δεν μπορούν να αποδοθούν οι συμφωνίες. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα με την ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού».

Το μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, εξήγησε πως «δεν θέλουμε ψηφιακό συμβόλαιο με τον τρόπο που εισάγεται στην πλατφόρμα του κτηματολογίου. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις της ασφάλειας των συναλλαγών», αν και ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι δεν είναι ενάντια στη ψηφιοποίηση των συμβολαίων γενικά.

"google ad"

«Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Θέλουμε να ακολουθήσουμε την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει συμβόλαιο με κουτάκι», τόνισε.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρχεται (ο Ερντογάν) με notam και navtex

Του Δημήτρη Μηλάκα Για να συντηρηθεί η (ψευδ)αίσθηση της δρομολογημένης...

Στην κορυφή της Ευρώπης μαθητές από το Ηράκλειο για το υποβρύχιο που κατασκεύασαν

Την πρώτη θέση σε διαγωνισμό για την βιωσιμότητα, κατέκτησαν μαθητές...

Συνέντευξη Όλγας Μαλανδράκη: Η Χανιώτισσα Επιστήμονας που “Αγγίζει” τα μυστήρια του ήλιου

Η Δρ.  Όλγα Μαλανδράκη, Ελληνίδα ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος, ειδικός...